Pegavi mezimac

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže maraja

  • *****
    Počasni član
  • 1 835
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 69
  • Pol: Žensko
    • Facebook
Pegavi mezimac
« poslato: 13:04:25, 06.Okt.2012. »
Pegavi mezimac


Jedna od najpopularnijih, bar što se izgleda tiče, rasa pasa jeste dalmatinac. On može da bude jako veseo mezimac, ali nije za svakog - zahteva iskusnog vlasnika i da mu se posveti mnogo vremena. U suprotnom, možete dobiti psa s kojim ne umete da izađete na kraj i koji bi, što je još gore, mogao da vam povredi decu.

Ono po čemu je dalmatinac najpoznatiji jeste pegavo krzno. Krzno bi trebalo da bude kratko, gusto i mekano na dodir. Već će krzno ovog simpatičnog psa biti izazov za vaše strpljenje, jer se dalmatinac linja cele godine. On uživa u temeljnom četkanju (ako ga ne povredite, naravno), ali će se linjati, pa će se linjati, i to se ne može sprečiti. Uz to, njihovo krzno se lepi za sve živo (odeću, nameštaj, zavese...), pa ako volite da vam je kuća besprekorno čista i da blista kao apoteka, ovaj mezimac nije za vas.

Pege na krznu su najčešće crne, mada postoji i varijanta s pegama boje mesa. Odrastao dalmatinac je visok između 54 i 61 cm i težak između 20 i 32 kg; mužjak je nešto veći od ženke. Mladunci se rađaju beli i bez pega, koje dobijaju kasnije.

Što se naravi tiče, dalmatinac je veseo i živahan, potrebno mu je da se puno kreće i jako teško podnosi samoću. Ako će vaš mezimac morati duže da ostaje sam, neophodno ga je za to dresirati od šteneta; ovo nije pas koga možete samo tako ostaviti u dvorištu ili podrumu ceo dan i ne družiti se s njim.

Dalmatinac jako voli da se igra, ali ga je još kao štene neophodno dresirati kako da se ponaša s decom. Čak i dresiranog psa ne bi trebalo ostaviti bez nadzora s malim detetom jer bi ga i nehotice mogao povrediti. Nedresiranog psa ne bi trebalo ostavljati s decom uopšte, jer je ovo rasa trenirana da brani kočije i dete može videti kao suparnika ili nekog ko ugrožava bezbednost. Decu je, takođe, neophodno naučiti da budu oprezna s dalmatincem, da paze da ih ne obori, slučajno ne ogrebe, ne gricne malo jače - za psa je to igra, on ne razume da bi mogao da povredi dete na taj način.

Dalmatinac je inteligentan, snalažljiv i samostalan. Osetljiv je i ne trpi grub trening, upamtiće svaku grubost...

Ceo tekst: Krstarica


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1457 Pregleda
Najnovije: 20:10:25, 05.Apr.2009.
sunshine_Dijana