Susa prepolovila prinose

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Nale 83

  • *****
    Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
  • Pol: Žensko
Susa prepolovila prinose
« poslato: 13:13:48, 25.Jul.2012. »
Upekla zvezda i ne odustaje. Suša je ove godine obrala čitav rod i na oranicama i u voćnjacima i povrtnjacima. Vrućina je "odnela" polovinu, a negde i do 70 odsto kukuruza. Presušili i malinjaci i voćnjaci, a kajsija će biti čak 90 odsto manje nego lane. Šteta čeka zvanične procene, ali je sigurno da će se meriti u milijardama.

Mnogobrojna udruženja poljoprivrednika obratila su se nadležnima da ovogodišnju sušu zbog desetkovanog roda proglasi elementarnom nepogodom.


- Lokalne samouprave trenutno procenjuju štetu od suše - kaže za "Novosti" Aleksandar Prodanović, direktor Uprave za vode Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede.

- Ukoliko dođe do njihovih inicijativa, razmatraće ih Štab za vanredne situacije.

- Članovi ovog štaba utvrdiće visinu štete na nivou cele države i na osnovu toga doneti preporuke o sprovođenju raspoloživih mera pomoći.

Kako i koliko će država moći da pomogne poljoprivrednicima, zavisi od toga koliko para ima u državnoj kasi. U takvim situacijama, osim finansijske podrške, šteta u agraru se može delom nadoknaditi i oslobađanjem poljoprivrednika od poreza ili dugova.


Izvor 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000