Jezera u Srbiji

• Odgovora: 4

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Jezera u Srbiji
« poslato: 15:19:23, 20.Maj.2012. »
PERUĆAC
Na 10-15 kilometara uzvodno od Bajine-Bašte, ne desnoj obali Drine, nalazi se Perućac - malo, idilično, veoma privlačno mesto za odmor i uživanje u prirodi. Na izvorištu reke Vrelo izgrađen je veliki ribnjak kalifornijske pastrmke, a plaža u vrelim letnjim danima vrvi od kupača. Jezerom krstare i dva turistička brodića, kojima se može krstariti i ići do strmog kanjona Drine.

Djerdap
Đerdapsko jezero je veštačko akumulaciono jezero na Dunavu u istočnoj Srbiji na granici sa Rumunijom. Nastalo je 1972. kada su Jugoslavija i Rumunija izgradile hidrocentralu „Đerdap I“. Jezero leži u Đerdapskoj klisuri. Na obali jezera se nalazi Nacionalni park Đerdap.
Jezero je dugačko preko 100 kilometara, a na najširem mestu široko je 8 kilometara. Najveća dubina dostiže 100 metara. Površina jezera je 253 km², od čega je 163 km² na srpskoj a 90 km² na rumunskoj strani. Po veličini je četvrto na Balkanu i najveće u Srbiji.

Vlasina

Vlasinsko jezero je akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m. Jezero se nalazi na teritoriji opštine Surdulica. Jezero, okruženo planinama Plana (Gramada), Vardenik i Čemernik, nalazi se na 1.213 m nadmorske visine.
Turisti mogu uživati u jedinstvenoj svetskoj atrakciji tresetnih „plovećih ostrva“, koja nisu vezana za dno i čiji se položaj na jezeru menja u skladu sa vremenskim uslovima jer je područje Vlasine poznato po tome da se za jedan dan mogu promeniti četiri godišnja doba.
Cene smeštaja u hotelu su od 2.000 do 2.500 dinara po danu, dok privatni smeštaj u nekoj od vikendica na Vlasini košta od pet do 10 evra za noćenje po osobi.

Srebrno jezero
Srebrno jezero je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Srbiji. Ima peščane plaže, hotel i kamp pored jezera. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava na 2 km od Velikog Gradišta. Zahvaljujući blizini Beograda (129 km) i ostalih gradova širom Srbije postalo je veoma popularno za turiste i ribolovce. Dugačko je 14 km., prosečne širine oko 300 m. Nekada je bilo rukavac Dunava, a sada je zatvoreno dvema branama. Bogato je ribom (som, smuđ, šaran, amur...).
Uslovi za sportove na vodi su odlični. Leta 2000. na Srebrnom jezeru je počelo održavanje prvenstva Jugoslavije u skijanju na vodi.

Zaovinsko jezero
Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine i po svom nastanku je veštačko. Nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881.5 m. Najveća dubina je oko 110 metara.
Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.
Jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom. U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih talasa voda se pumpa vertikalno u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta osciluje.
Voda je veoma čista te uz malu preradu u postrojenjima za preradu vode koristi se za piće.
Jezero se koristi i za uzgoj pastrmki.
Leti ima kupača na neuređenim plažama.

Bovansko jezero

Na putu za Sokobanju smešteno je Bovansko jezero, koje je dugo deset kilometara. Bogato je ribom i pravo je uživanje za pecaroše. Pošto je to akumulacija za snabdevanje vodom susednog Aleksinca, zabranjena je vožnja motornim čamcima. Međutim za jedriličare, ljubitelje veslanja i pedalina je pravi raj. Svake godine dva puta, u aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan“. Na jezeru postoje i pogodna mesta za kupanje, kao i improvizovana mesta za kampovanje. Tokom letnjih meseci na plažama jezera okupi se više hiljada kupača, ribolovaca i kampera.

Palicko jezero
Palićko jezero se nalazi 8 km od Subotice, pored mesta Palić koje je, upravo zbog jezera značajan turistički centar Vojvodine.
Ovo jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama, a izvori mineralne vode imaju temperaturu od 25 °C. Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.

Na koja srpska jezera ste bili?
Koje jezero vam se najvise dopalo?

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Odg: Jezera u Srbiji
« Odgovor #1 poslato: 16:22:10, 20.Maj.2012. »
Na perucackom jezeru sam bila.Ali u Peruccu imam i familiju  :smesko: pa sam zato cesto tamo isla.Lepo je mesto ali je jezero nekad malo prljavije (to im malo zameram), zapuste ga nekada mada u sustini lepo mesto za videti i kupati se na jezeru
Zaovinsko sam videla na slickama i pelepo je, jako cisto, lepa boja vode, imala sam osecaj na slikama kao da je more a i uzivo kazu da je kao na slikama prelepo

*

Van mreže mila91

• 1 555
  • 11
« Odgovor #2 poslato: 18:53:39, 20.Maj.2012. »
bila sam na Paliću puno puta, ima dva nedostatka, nikada nije moglo da se kupa u njemu, prljavo je, a okolina je suviše kultivisana za moj ukus....u blizini jezera je i ZOO vrt
Srebrno jezero i tamo sam bila, kupala sam se, mada su me upozoravali da je zagađeno.....Veliko Gradište je malo zapušteno, mada po meni stvarno ima potencijala, Dunav, Srebrnim jezero i reka Pek
ostala nisam videla, volela bih da odem, naročito do Perućca, Zaovinskog jezera i Vlasinskog jezera....samo sam prošla pored Đerdapa, stvarno je baš veštačko tako da ne moram da idem tamo više
....jezera koja nisu u Srbiji, a koja su me oduševila su na Durmitoru, nisu za kupanje, hladna su jako, ali su čista, a okolinu ljudi nisu uzeli pod svoje

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Love_is_in_the_air
« Odgovor #3 poslato: 19:14:31, 20.Maj.2012. »
Bila sam na palic i na bovanskom jezeru za sada  :)

Za Zaovinsko svi kazu da je lepo i cisto tako da cu tamo sledeci put da idem  (mah:mah)
Ljudi kažu da postoji mudrost glave i mudrost srca.     
Charles Dikens

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #4 poslato: 15:32:39, 28.Maj.2012. »
Evo malo slicica jezera.Prve dve su Zaovinsko. treca je Perucac

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000