Vodič za emocionalno zdravlje u trudnoći

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Karudijan

  • *
  • 54
  • 1
  • Pol: Muško
Vodič za emocionalno zdravlje u trudnoći
« poslato: 12:39:58, 08.Maj.2012. »
Vodič za emocionalno zdravlje u trudnoći


Da li je moguće da žena bude smirena i spokojna tokom trudnoće? Jeste, ako zna kako da upravlja svojim emocionalnim zdravljem.

Skoro sve buduće mame su sklone emocionalnim usponima i padovima. Uostalom, trudnoća je prepuna promena - kako fizičkih, tako i emocionalnih. Upravo fizičke i hormonske promene mogu da budu uzročnici brzih promena osećanja.

Malo suza, više smeha

Šta izaziva "loše" emocije tokom trudnoće? Nije u pitanju samo promena nivoa hormona, kako mnogi ističu. Čak i neke fizičke nelagodnosti u tome igraju određenu ulogu. Okidači mogu da budu kombinacija navedenih faktora: Za iskustvo majčinstva, podjednako su važne emocionalna ravnoteža i dobra fizička spremnost, odnosno dobro zdravljehormoni (naravno, uvek na prvom mestu), organske promene u telu, stresni tempo života, zdravstvene komplikacije tokom trudnoće, nedostatak podrške okruženja, problematičan odnos sa partnerom, lična ili porodična anamneza depresije.

Baš kao što se menja oblik tela, tako se menjaju i emocije tokom trudnoće. Iznenadna bujica osećanja, naročito ako su suprotstavljena, predstavljaju novo iskustvo za buduću mamu, koje ona često ne može da razume. Potpuno zbunjena, ponekad mora da se suoči sa izvesnim unutrašnjim sukobima, što ne mora uvek da bude strašno. Međutim, veću opasnost predstavlja ako trudnica odluči da ne govori o tome, ako ostane "otuđena".

Tipični strahovi trudnica:

Bojazan da će ih "odbaciti" partner zbog promena na telu
Strah od spontanog pobačaja
Strah kako da se podnese predstojeći napor
Strah od toga kako će da protekne porođaj
Briga kako se nositi sa bolom
Briga da li će beba bezbedno da se rodi
Zabrinutost zbog bebinog zdravlja
Zabrinutost zbog sopstvenog zdravstvenog stanja
Strah da trudnoća ne utiče na karijeru
Bojazan zbog dodatnih finansijskih pritisaka
Sumnje u odluku da se postane roditelj
Strah zbog životnog doba

Ukoliko vas muče neugodne emocionalne promene, sigurno biste želeli da ih nekako obuzdate. Između ostalog, u tome mogu da vam pomognu neki jednostavni saveti, kojima ćete istovremeno da obogatite svoje emocionalno zdravlje. Ukoliko ih budete praktikovali, osetićete značajnu razliku.

Budite obavešteni: Svaki trimestar trudnoće donosi promene u telu i vašem emocionalnom stanju. Čitajte knjige, razgovarajte sa drugim mamama koje su se nedavno porodile o pozitivnim iskustvima rađanja.

Briga za sebe: Vi ste odgovorni da na ovaj svet donesete zdrav novi život. Briga za samu sebe je i briga za bebu. Jedite dobro i zdravo, dovoljno se odmarajte, i prepustite se "samougađanju" - brinite o sebi najbolje što možete.

Družite se: Ostanite u kontaktu sa prijateljima. Nastavite da komunicirate na uobičajen način, kao i uvek. To može da bude izvrstan način da održite vaš duh na visokom nivou.
Ako primetite da se negativne emocije sve češće ispoljavaju, i da ih sve teže podnosite, ne ustručavajte se da potražite profesionalnu pomoć. Jer, od vašeg zdravlja zavisi i zdravlje vaše bebe!


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
2478 Pregleda
Najnovije: 23:49:45, 02.Apr.2010.
maraja
0 Odgovora
928 Pregleda
Najnovije: 16:03:58, 12.Jun.2011.
DRUG
3 Odgovora
1237 Pregleda
Najnovije: 23:21:18, 07.Jun.2015.
elena86