Privatni biznis = rizik ???

• Odgovora: 12
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Privatni biznis = rizik ???
« poslato: 09:27:04, 16.Feb.2009. »
Privatni biznis i rizik idu ruku pod ruku

Privatni biznis i rizik idu ruku pod ruku. Nikad se ne zna da li će neka ideja proći. Ipak tri studenta iz Bona su proizvela voćni napitak, do tada sasvim nepoznat nemačkom tržištu, i uspeh naravno nije izostao.

Prošlo je već bezmalo četiri godine od kada su tri studenta počela da - u kućnoj radinosti - presuju i gnječe voće koje su donosili u sanducima. Tragali su za savršenim receptom i procesom proizvodnje. Dvojica od njih su za vreme semestra provedenog u Škotskoj pili guste voćne sokove kojih tada u Nemačkoj još nije bilo - mada su u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama već bili pravi kult. I kada je njihova kaša od pomorandži, malina ili ananasa dobila željenu gustinu i ukus, bacili su se u proizvodnju - što je u početku bio posao sa mnogo prepreka.

"Krenuli smo kroz Nemačku starim Folksvagenom "Polo". Bila je to prava krntija sa uništenim sedištima i kvarom na elektronskim uređajima. 'I usred leta smo morali da odvrćemo grejanje do maksimuma da se motor ne bi pregrevao - i takvim automobilom smo putovali kroz Nemačku...", pripoveda Nikola Leklu, jedan od trojice studenata koji su osnovali firmu "True Fruits" - "Pravo voće". On dodaje da je jednu od najvećih teškoća predstavljala potraga za postrojenjem za punjenje flaša. "... i kada smo već izgubili nadu, upućeni smo na Štutgart i porodicu Štreker. Već pet generacija te porodice pravi voćne sokove, dakle u pitanju su pravi profesionalci. Štrekerovi su posle kraćeg razmišljanja pristali da se oprobaju sa našim sokom".

Čaša soka dva evra

Od Štrekerovih potiče i sok od jabuka koji kašu od voćnog pirea čini tečnijom. Ovaj sok je kompletno prirodni proizvod, kaže Nadine Šerf koja je u firmi nadležna za odnose s javnošću. Ona dodaje da se kvalitet odrazio i na cenu. Četvrt litra košta 2,20 evra. To nije malo, ali nije u pitanju voće koje se bere nedozrelo da bi se u kontejnerima transportovalo morima, već su to plodovi koji do pred samo pasiranje vise na drveću, do poslednjeg trenutka pod sunčevim zracima, tako da imaju nezamenljivi prirodno sladak ukus. U ovom soku nema šećera niti konzervansa.

Međunarodno priznanje

Nema trikova, nema manipulacija, nema drečavog pakovanja koje privlači kupce. Mladi proizvođači kašastih voćnih sokova "Tru fruts" nisu želeli nikakve plastične boce ili tetra-pak, već prodaju svoje sokove u elegantnim staklenim flašama. Za dizajn tih flašica i čitavog pakovanja 2007. godine su dobili međunarodnu nagradu "Vorld star".

"Opasnost od zavisnosti!"

U početku su prodavali 10.000 sokova mesečno, sada prodaju - pola miliona. Sve to - bez ikakve reklame. Staklene flašice sa belim natpisom ispod koga je slogan: "Pažnja! Opasnost od zavisnosti!" - jer je sok i zdrav i ukusan - govore za sebe.

Ništa bez veza

Probijanje na tržište je bilo đavolski teško. Samo zahvaljujući privatnim kontaktima, sok se uopšte pojavio u jednoj bonskoj samoposluzi. Danas je on deo stalne ponude prehrambenog koncerna "Reve". Nikola Leklu kaže da u Nemačkoj uopšte nije lako osamostaliti se: "To je ekstremno teško. Kada razmislite o tome koliko novca su ispovrteli za trule kredite, dok im je na drugoj strani toliko teško da pruže podršku nekolicini mladih koji osnivaju firmu... to je već loše... to je za protest..."

Monika Lomiler

(poslovna zena)

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Odg: Privatni biznis = rizik ???
« Odgovor #1 poslato: 20:26:51, 17.Feb.2009. »
tacno tako...kolko god da je nesto dobro potrebna je prva odskocna daska.. :/

posle ili sve ide laganica ili direkto u propast..

jedno je sigurno do god imate zamisao i volju za tim sto radite..uspeh ce sam doci.. :)
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #2 poslato: 11:10:54, 15.Sep.2009. »
U zivotu se nekad mora i rizikovati.Ja sam uvek za varijantu da covek sam sebi bude gazda i sam zasluzan za uspeh ili neuspeh.Kad pokrenes privatni biznis onda se vise i trudis,i mislim da retko ko bas propadne.

*

Van mreže milica-tea

• **
  • 479
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 18:42:13, 15.Sep.2009. »

U zivotu se nekad mora i rizikovati.Ja sam uvek za varijantu da covek sam sebi bude gazda i sam zasluzan za uspeh ili neuspeh.Kad pokrenes privatni biznis onda se vise i trudis,i mislim da retko ko bas propadne.

tako je.. ali ima jedna poznata izreka "ko ne reskira taj ne profitira"

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 12:49:16, 19.Sep.2009. »
Da, više se trudiš ali baš da slabo propadaju to baš i nije tačno. Ja lično znam nekoliko ljudi koji su probali i za neke stvari nisu uspeli. Naravno, ne kažem da se ne može uspeti i da su samo oni krivci, puno je faktora koji utiču na uspeh i neuspeh  :)

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #5 poslato: 15:45:09, 24.Apr.2014. »
Rizik, krv i znoj da bi se posle nekog vremena mozda isplatilo....Treba se dovijati i taktizirati na razne nacine...Dosta psihickog osecaja gde sta i kako odraditi ima...Plus naravno kvalitet usluge se podrazumeva, radno ukruzenje,  kontakti takodje bitni....Ima tu faktora vise no sto deluje na prvi pogled...
Iskreno, mucnije mi upustiti se u takav rizik nego konkretan posao odradjivati...

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #6 poslato: 16:37:42, 26.Apr.2014. »
A ne bi ti bilo mučno da je drugi ambijent, siguran sam  :smesko:

1. Realno, mučno ti je jer je u ovakvom privrednom ambijentu teško započeti bilo šta obzirom da se sve svelo na preživljavanje. Bilo šta ako pokreneš treba da imaš gde to da plasiraš odnosno potrebni su kupci. A kakav je prosečan srpski kupac danas?  :eusa_shifty:
2. Tržište kod nas nije ni "zaživelo" još uvek tu ima dosta toga da se menja.
3. Što se tiče taktiziranja, to je uvek potrebno za privatni biznis, ali kod nas je to pod obavezno.
4. Veze i kontakti mogu da ti pomognu, s' tim što ako planiraš da plivaš i "nepošteno" onda to ne može da bude ozbiljan biznis. Čim je prvo lova u glavi, čim je prvo kako ćeš preko veze nešto da završiš nema ni pomaka od početka. Biznis traži da se gaji i da o njemu brineš, kao o malom detetu i tek tada možeš očekivati uspeh, tržište, kupce....   jednostavno postaješ "marka" u svom biznisu koja se ceni i izdvaja.
5. Da je lako, nije. Da može više da se zaradi nego da radiš za drugog, može.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #7 poslato: 18:46:12, 26.Apr.2014. »
Alal vera Neso...  ;D Bice od tebe dobar biznis covek za par godina, dobro izucavas i bavis se ovom tematikom.Sa svih str si sagledao stvar...Slazem se sa vecinom, ovaj deo za "brigu i gajenje" posebnoooo al i ostalo, stoji sve napisano.Jeste trziste kupaca poseban prob i prica za sebe, u zemlji u kojoj zivimo i treba stv preznojavanja ponajvise zbog toga i zbog konkurencije, posebno ako si mali privatnik okruzen lancinama ogromninm to ume nekad da stvara dodatne poteskoce i zahteva strpljenja, pa i da se pomiri covek sa tim da ce zbog vecih malo da bude uskracen za zaradu ponekad...

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #8 poslato: 19:58:07, 26.Apr.2014. »
Biznis-MAN  :D

Priča je još šira, to je bilo ukratko.  :D

Prost primer za kupce. Trenutno je takva situacija da 90% potrošača kriterijum nivoa cene opredeljuje pri kupovini jer je kupovna moć izuzetno niska. U takvoj situaciji nema mogućnosti da tržište napreduje, u takvoj situaciji mnogo kvalitetniji proizvodi ostaju na rafovima i o kakvoj onda konkurenciji možemo da pričamo?
Samo obrati pažnju kada su sniženja i akcije koliko se više trguje, medjutim te cene tada su čist marketing. Ali to je razumljivo za prodavce jer da nema tih akcija i sniženja od čega bi oni živeli?

Naravno da zarada u kratkom periodu može biti manja, ali samo pod uslovom da je vaš biznis u usponu i da se vidi trend napredovanja po različitim pokazateljima. Taj uspon će u budućem periodu da omogući zaradu koja je zadovoljavajuća.

I da li bi možda u drugoj zemlji tj. u našoj samo pod drugim uslovima i pokušala da pokreneš nešto?  :roll:

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #9 poslato: 21:44:35, 26.Apr.2014. »
Bas o tom vidu konkurencije koju sebi mogu priustiti cesto veci trgovci tipa snizenja, akcija u odnosu na male kojima to taktiziranje i dovijanje moze nekad nastetiti novcano, jer se oseti manji priliv na kraju ( ili snizenja ne mogu da daju u duzem vremenskom periodu ako vide da im se ne isplati sto je za vece prednost, imaju novac imaju vise kupaca koje mame razno raznim akcijama...).

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000