Ko nam prisluškuje mobilne telefone?!

• Odgovora: 10
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
  • Pol: Žensko
Ko nam prisluškuje mobilne telefone?!
« poslato: 21:07:29, 03.Nov.2011. »
Stručnjaci procenjuju da se u Srbiji u svakom trenutku prisluškuju telefonski razgovori najmanje 20.000 ljudi. Jedini način koji zasigurno to sprečava jeste vađenje i baterije i kartice iz mobilnog telefona.

To je izgleda dobro znao bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koji je na sastanku sa bivšim vlasnikom mađarskog MOL-a Žoltom Hernadijem odmah izvadio bateriju iz mobilnog telefona i odložio je s jedne, a aparat s druge strane stola.

Ipak, njihov susret je snimljen kamerom u restoranu i taj snimak su pre nekoliko dana objavili hrvatski mediji kao jedan od dokaza da je Sanader primio mito.

Prisluškivanje u Srbiji regulisano je Zakonom o elektronskim komunikacijama.

Prisluškuju nas i kontrolišu internet mrežu BIA, VBA, VOA, SBPOK, Odeljenje za operativne i obaveštajne poslove MUP-a. U većini slučajeva to se radi na zahtev istražnog sudije, ali o tome niko ne vodi preciznu evidenciju.

Bivši inspektor, a sada privatni detektiv Božidar Spasić kaže da se prisluškivanjem ne bavi samo država.

- Pojavom novih sredstava komunikacije omogućeno je da svako svakog prisluškuje. Nije samo država ta koja se time bavi. Sve češće to rade privatne firme i pojedinci jer se na slobodnom tržištu može naći odgovarajući softver. Svojevremeno se u staroj Jugoslaviji dnevno prisluškivalo oko 100.000 ljudi. Sada je na teritoriji Srbije pod kontrolom oko 20.000 ljudi - procenjuje Spasić.

Izvršni direktor kompanije „Komjunikejšen plus" Goran Božić kaže da treba razlikovati nelegalno i legalno prisluškivanje.

- Legalno prisluškivanje sprovode nadležni organi svake države, povezivanjem direktno na centralu - kaže Božić.

Nelegalno, kako objašnjava, sprovodi se na dva načina.

- Prvi je kada se odgovarajućom opremom presreće saobraćaj u mobilnoj mreži. To je u stvari presretanje radio-kanala kojim mobilni telefon komunicira sa baznom stanicom. Da bi ova operacija uspela, potrebno je da korisnik mobilnog telefona koji se prati bude u zoni bazne stanice, sa kojom je povezana oprema ljudi koji prisluškuju - objašnjava Božić.

Drugi način podrazumeva instalaciju određenog softvera u telefon.

- Nikada ne prihvatajte telefon na poklon od nepoznate osobe. Moguće je, na primer, da se u savremene mobilne telefone instalira softver koji će pozivati određeni broj bez kontrole korisnika, pa da onaj s druge strane čuje apsolutno sve šta se dešava oko vlasnika telefona. Takođe, postoji softver za presretanje SMS poruka - nabraja Božić.

(P r e s s)

*

Van mreže Pluton

• *
  • 14
  • 0
  • Pol: Muško
Odg: Ko nam prisluškuje mobilne telefone?!
« Odgovor #1 poslato: 23:01:29, 15.Apr.2012. »
Prisluskuju me, pa stace da mi rade i da cuju sta pricam? nista! na kraju krajeva, pogledajte ove Androide, konstruisani su tako da svakog momenta salju informacije putem interneta tamo negde nekome a vi poojma nemate o tome....salju o polozaju, o razgovoru i ne sam o to, nego, salju sve podatke iz imenika i mobil-citaba (citaj rokovnik) a da to vlasnik nije ni svestan! Na kraju, svako ima FB, zar vi mislite da je FB totalno zasticen? jeste, malo morgen hahaha, privatnost, sta to bese?

Opet, biometrijski pasosi...eto, to je poslednje sto je stavljeno na raspolaganje jacima u svetu, danas provuku ti pasos u nemackoj i vide ti sve podatke i citavo licno stanje...dakle, ne cudite se i ne plasite ako vas prisluskuju, nemogu vam nista :)

*

Van mreže faith

• **
  • 416
  • 21
« Odgovor #2 poslato: 02:50:24, 16.Apr.2012. »
Zalosno je shto pored svega toga imamo tako visoku stopu kriminala.
Opet, biometrijski pasosi...eto, to je poslednje sto je stavljeno na raspolaganje jacima u svetu, danas provuku ti pasos u nemackoj i vide ti sve podatke i citavo licno stanje...dakle, ne cudite se i ne plasite ako vas prisluskuju, nemogu vam nista :)
Pluton tvoj post me podsjeca na digitalnog andjela :) pretpostavljam da si gledao taj dokumentrac.
« Najnovija izmena:: 14:12:55, 24.Apr.2012. Nale 83 »

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #3 poslato: 03:34:13, 16.Apr.2012. »
"nešto je trulo u državi Danskoj"  :D
Zakoni loši - govorim za SCG konkretno, svak svakog može da prisluškuje obzirom da je gomila tih nekih prislušnih stvarčica sa integrisanim slotom za Sim karticu  dostupno svima za male pare. Najobičniji GSM prisluskivač moze da se kupi za nekih 50e dovoljno je da se okrene gsm broj koji je ubačen u aparat. GSM kartica se bezčujno pali, jedini uslov za prisluškivanje je da je aparat u mreži. A slot za sim danas integrisu u sta stignu eto npr. AirWick Sensor osvježivač  (*o*)
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže Pluton

• *
  • 14
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 00:43:11, 24.Apr.2012. »
"nešto je trulo u državi Danskoj"  :D
Zakoni loši - govorim za SCG konkretno, svak svakog može da prisluškuje obzirom da je gomila tih nekih prislušnih stvarčica sa integrisanim slotom za Sim karticu  dostupno svima za male pare. Najobičniji GSM prisluskivač moze da se kupi za nekih 50e dovoljno je da se okrene gsm broj koji je ubačen u aparat. GSM kartica se bezčujno pali, jedini uslov za prisluškivanje je da je aparat u mreži. A slot za sim danas integrisu u sta stignu eto npr. AirWick Sensor osvježivač  (*o*)

SCG? sta znaci to?! neki aparat? a sad, i ako me prisluskuje, stace da mi radi? Pozvace tajnu sluzbu ili sta hahahaha neka me prisluskuje ko zeli, goli otok je ostau u republici hrvatskoj heheheheh ;)

ok, nego Faith...nisam gledao, jel dobar? ako jeste, de ime filma pa da ogledam :)

*

Van mreže faith

• **
  • 416
  • 21
« Odgovor #5 poslato: 02:55:50, 24.Apr.2012. »
Nisam odgledala cijeli samo isjechke ali ne bih ti ga preporuchila. :)

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #6 poslato: 22:30:29, 24.Apr.2012. »
SCG? sta znaci to?! neki aparat? a sad, i ako me prisluskuje, stace da mi radi? Pozvace tajnu sluzbu ili sta hahahaha neka me prisluskuje ko zeli, goli otok je ostau u republici hrvatskoj heheheheh ;)
Srbija, Crna Gora, ali i Hrvatska ...generalno imaju problem s crnim tržištem slušnih "buba"  :D
Možda neka ljubomorna djevojka  :D

*

Van mreže tigex

• *
  • 42
  • 0
« Odgovor #7 poslato: 22:42:53, 25.Apr.2012. »
Dobro jutro Kolumbo!!

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #8 poslato: 23:43:00, 25.Apr.2012. »
Dobro ti jutro  :D

*

Van mreže tigex

• *
  • 42
  • 0
« Odgovor #9 poslato: 19:57:40, 22.Jun.2012. »
Komentar se odnosio na celu temu a ne na tvoj odgovor  :)

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000