Baksis na putovanjima

 • Odgovora: 4

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Baksis na putovanjima
« poslato: 15:19:13, 12.Feb.2009. »
Davanje napojnice na putovanjima


Čak je i najštedljiviji turista svestan činjenice da svi restorani i hoteli u svetu imaju svoja pravila o napojnicama. Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, pa ne bi bilo loše upoznati se s tim pravilima, kako sebe ili svoje domaćine ne biste doveli u neprijatnu situaciju. Svako ima različito mišljenje i tumačenje na koji je način prihvatljivo pokazati svoju zahvalnost osoblju. Ne treba zaboraviti da i previše i premalo ponekad može da predstavlja uvredu.

Primera radi, ako u luksuznom hotelu u Japanu pokušate da date napojnicu, vaš gest osoblje će doživeti kao nepristojno i bezobrazno pokazivanje bogatstva. S druge strane, ako propustite da date napojnicu u bilo kom restoranu u SAD, među poslugom koja je udovoljila vašim zahtevima verovatno više nećete biti dobrodošli. Dok takva pravila putnike mogu ostaviti u nedoumici, stručnjaci kažu da postoji nekoliko osnovnih pravila o napojnicama. U mnogim mestima na svetu, ako ste u nedoumici, bolje je dati nešto nego ništa, preporuka je turističkih stručnjaka.

U većini slučajeva običaji u vezi s napojnicama mogu se prekršiti zavisno od područja gde se nalazite. Ako ste, primera radi, u Evropi, naknada za poslugu uglavnom je uključena u cenu obroka. Običaj je da se ostavi još 5-10 odsto za zahvalnost, naročito u vrhunskim restoranima. Međutim, ako cena usluge nije uključena u račun, dodajte još 15 odsto na ukupan iznos računa. Taksistima se obično ostavlja 10 odsto, dok je hotelskim nosačima uobičajeno ostaviti oko evro po torbi. Stručnjaci se slažu da u bilo kom hotelu u svetu ne morate da ostavite napojnicu za savet šta videti u mestu na koje ste došli, ali uvek im morate pokazati da cenite što su vam izašli u susret. U Evropi je dovoljno ostaviti evro za svaku uslugu, kao što je, na primer, organizacija prevoza do aerodroma ili rezervacija u restoranu. Međutim, ako zahtevate nešto posebno, očekuje se da ostavite najmanje 15 evra, zavisno od vašeg zahteva.

Azija je svet za sebe, i tu običaji ostavljanja napojnica variraju od zemlje do zemlje. U Japanu, na primer, ostavljanje napojnica uvredljivo je u svakoj situaciji, dok u Kini osoblje u restoranu očekuje barem tri odsto od ukupne cene hrane ili pića. Istovremeno, u Hongkongu iznos za napojnicu raste do 15 odsto ako naknada za uslugu nije uključena u račun. Taksistima u Kini ne treba ostavljati napojnice, dok se to u Hongkongu smatra obaveznim. U obe zemlje hotelskim nosačima treba dati dva do tri dolara za torbu, naročito u skupljim hotelima, dok je tri do pet dolara prihvatljiv iznos za jednostavnije zahteve. Taj iznos treba automatski povećati ako ste malo zahtevniji gost.

U Americi nije uvek jasno kome sve treba ostaviti napojnice. U nekim ekskluzivnijim lokalima taj iznos raste i do 20 odsto. Taksistima u većim gradovima kao što su Njujork ili Čikago treba ostaviti 15 odsto od cene vožnje, ali u manjim mestima dovoljno je ostaviti sitniš. Nosaču je poželjno dati dolar za svaku torbu. Međutim, ako ste odseli u nekom boljem hotelu, kao što je to, na primer, "Four Seasons" ili "Ritz Carlton", nosači od vas očekuju dva do pet dolara po torbi. Za teške torbe trebalo bi da ostavite čak i više. Za hotelske usluge, kao što je organizacija prevoza do aerodroma, ostavlja se tri do pet dolara. Ako ste zahtevniji i želite da vam se u poslednjem trenutku rezerviše sto za večeru ili u toku gužve za vreme vikenda, za tu uslugu bi trebalo dati 20 dolara ili više. Ukoliko se vozite taksijem bilo gde u Južnoj Americi, iznos treba zaokružiti, dok se u Južnoafričkoj Republici očekuje napojnica od 10 odsto cene vožnje. Indijski taksisti od vas ne očekuju nikakvu napojnicu. U restoranima je dovoljno ostaviti nešto više od samog iznosa računa, najviše do 10 odsto. Hotelski nosači zadovoljiće se protivvrednošću od dolara po torbi.


Krstarica


 


*

Van mreže patuljko

 • *
 • 71
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Baksis na putovanjima
« Odgovor #1 poslato: 15:02:41, 16.Feb.2009. »

aj na putovanjima nego sto moram svuda gde nesto placam. ljudi se mnogo navukli na cast  ;D
 

*

Van mreže cvex

 • **
 • 156
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Baksis na putovanjima
« Odgovor #2 poslato: 21:21:26, 12.Maj.2009. »
Za nas je to malo cudno inace za ljude gde se dobro zaradjuje nije problem ;)
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Baksis na putovanjima
« Odgovor #3 poslato: 20:44:23, 11.Maj.2010. »
Gde, kada i kome treba dati bakšiš

U Srbiji je davanje bakšiša normalna stvar - od desetak odsto od računa, pa do ogromnih svota koje najčešće zavise od toga koliko je gost trezan. Međutim, pravila u vezi sa čašćavanjem nisu svuda ista.
Bakšiš je reč turskog porekla, a predstavlja manju količinu novca koja se daje konobarima, barmenima, taksistima, nosačima, sobaricama... u znak zahvalnosti za kvalitetno obavljenu uslugu.

U većini zemalja se podrazumeva, ali se u nekim, najčešće azijskim smatra uvredom. Na Tajvanu je, na primer, bakšiš uračunat u krajnji račun i iznosi deset odsto.
I u Velikoj Britaniji je bakšiš uračunat, ali možete odbiti da ga platite ukoliko niste zadovoljni uslugom.
U Kini bakšiše mogu da primaju samo zaposleni u velikim hotelima. U Japanu se bakšiš smatra uvredom.
Ukoliko ne želie da vas gledaju popreko bakšiš nemojte davati ni u obe Koreje, na Tajlandu, u Vijetnamu, Singapuru, Maleziji, ali i na Novom Zelandu.
U zemljama u kojima se bakšiš podrazumeva, uglavnom bi trebalo da bude od pet deset do 15 odsto od ukupnog računa. Taksistima se uglavnom ostavlja deset odsto, a nosačima od jednog do tri evra, u zavisnosti od toga koliko su torbe teške.
Ekskluzivne usluge i "razmaženi" prohtevi zaslužuju bogatiji bakšiš.

Izvor: Mondo
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Baksis na putovanjima
« Odgovor #4 poslato: 17:14:06, 09.Okt.2012. »
Kako ostavljati bakšiš širom sveta

U mnogim delovima sveta obrok predstavlja ključan deo kulture. Umetnost ostavljanja bakšiša sa druge strane, predstavlja malo drugačiji kulturološki trenutak koji se može razlikovati od zemlje do zemlje."Veoma je uobičajeno za ljude da obilaze nepoznate delove planete, a da ne poznaju lokalne običaje i kulturološke razlike koje ponekad mogu biti zaista kamen spoticanja", kaže Džejdon Stjuart, koji je objavio interesantnu infografiku o ostavljanju bakšiša širom sveta.
U pojedinim delovima Severne Amerike uobičajeno je ostaviti bakšiš od 15 do 20 odsto konobaru, naravno, ukoliko usluga nije uračunata u račun. Sa druge strane, hotelski portiri koji nose svoje torbe za ovu uslugu očekuju jedan do dva dolara po torbi, dok će taksisti biti zadovoljni sa napojnicom koja čini 10 odsto vašeg računa za vožnju.

Međutim, ukoliko se nalazite u Kini ili Japanu, od vas se ne očekuje da ostavljate bakšiš pošto to insinuira da gazda ne plaća dovoljno svoje osoblje, što vam može pomoći da uštedite za Hong Kong, gde je uobičajeno ostaviti 10 odsto od ukupnog računa.

A na potpuno drugom kraju, u mestima kao što je Barlington, uvedena je posebna taksa u poejdinim restoranima koja se dodaje na račun u visini od 18 odsto ukoliko gost govori Francuski. Vlasnici restorana započeli su ovaj pomalo neobičan trend kako bi doveli u red goste iz Kvebeka koji ostavljaju male napojnice.
U mnogim delovima Sjedinjenih Američkih Država minimalna plata znatno je niža nego što je to u Kanadi, pa se osoblje uglavnom oslanja na napojnice kako bi ostvarili neku zaradu.
Ukoliko se nalazite u nedomici, najbolje je ostaviti nešto više novca i reći osobi da zadrži kusur.

Izvor: Vesti online
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
16 Odgovora
3956 Pregleda
Najnovije: 09:59:42, 19.Apr.2014.
plutonac