Anketa

Da li koristite kontraceptivna sredstva ?

obavezno
gotovo uvek
povremeno
samo u izuzetnim situacijama
ne koristim

Kontracepcija

• Odgovora: 53
Stranice: « 1 2 3 4 5 6 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže mikijev-zabavnik

• **
  • 249
  • 0
  • Pol: Muško
Odg: Kontracepcija
« Odgovor #20 poslato: 17:01:32, 06.Feb.2009. »
Sta "to"? Ti flasteri???
Да на њих сам мислио :)

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 7
  • Pol: Žensko
  • ~Sunshine~
« Odgovor #21 poslato: 06:23:26, 08.Feb.2009. »
A sta je sa onim kontracepcionim flasterima? Jesu li pouzdani?
  Sa kontracepcionim flasterima nisam bio u kontaktu ali znam nesto osnovno o njima. Funkcionisu kao i kontraceptivne pilule, kontraindikacije i nezeljena dejstva su ista kao kod pilula ali kazu da su flasteri bolji i sigurniji jel kod njih dolazi do ravnomernog celodnevnog doziranja hormonima a ne kao sa pilulama gde se oralno unese velika kolicina odjednom. U svetu su flasteri odavno u upotrebi a kod nas, kao i sve drugo, treba malo vremena kako bi se prihvatilo.
   Osnovna mana, zbog cega i nisam bio u kontaktu sa njima, je sto su oni ok u nekoj dugoj vezi sa isplaniranom buducnoscu, ali za kratke vezice drzite se kondoma i muskarci, vadite na vreme :) Kontraceptivni flasteri ne stite od polnih infekcija !

Zahvaljujem! :)
« Najnovija izmena:: 00:42:52, 02.Jun.2009. sunshine_Dijana »
~Sunshine~

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #22 poslato: 22:22:09, 04.Apr.2009. »
Kondom ili spirala?

Kontracepcija je veoma važna za zdravlje žena jer neželjena trudnoća i prekid trudnoće, pored psiholoških problema, ugrožavaju i zdravlje žene. Da bi se uživalo u seksu, treba se zaštititi od eventualnih polno prenosivih infekcija.
Postoji nekoliko vrsta kontraceptivnih sredstava i često se postavlja pitanje koje je od njih najbolje?

Ovde ćemo se pozabaviti dilemom: kondom ili spirala (materični umetak)? Mada ne spadaju u slična kontraceptivna sredstva, ipak možemo uporediti neke njihove osobine.
Kakva je razlika između kondoma i spirale i kako deluju?

Kondom i spirale su potpuno različita kontraceptivna sredstva.
Kondom je omotač za jednokratnu upotrebu koji pri polnim odnosima koristi muškarac. Savremeni kondomi su izrađeni od lateksa ili poliuretana i deluju mehanički, tako da ne dozvoljavaju spermatozoidima da dopru do materice i jajne ćelije.

Kada je reč o savremenim spiralama ili materičnim ulošcima, razlikujemo dve vrste: materični umetak sa bakarnom žicom i materični sistem sa depoom hormona. I jedna i druga vrsta stavlja se u materičnu šupljinu i deluje efikasno oko pet godina.
Materični umetak sa bakarnom žicom sastoji se od plastičnog umetka oko koga je namotana bakarna žica. Umetak deluje tako što ometa pokretljivost spermatozoida u materici i čini sluzokožu materice nepodesnom za razvoj trudnoće.

Materični sistem sastoji se od plastičnog uloška koji je u obliku cilindra u kome se nalaze hormoni. Uložak deluje isto kao "bakarna spirala", ali i sve vreme dok je u materici ispušta male doze hormona pa deluje i hormonski na sprečavanje trudnoće.
Kome preporučiti kondom, a kome spiralu?

Kondom se preporučuje svim starosnim dobima partnera koji stupaju u intimne odnose. Preporučuje se i prilikom redovnih i prilikom povremenih seksualnih odnosa.
Spirala (materični uložak) se preporučuje ženama koje su imale jedan ili više porođaja.

Pouzdanost
Prema zvaničnim informacijama:

* Stopa neuspeha u sprečavanju trudnoće kondomom iznosi manje od 3 trudnoće na 100 žena.
    * Stopa neuspeha u sprečavanju trudnoće materičnim umetkom je manje od 2 trudnoće na 100 žena.
    * Stopa neuspeha u sprečavanju trudnoće materičnim sistemom kreće se od 0,2 do 1 trudnoće na 100 žena.

Dodatne prednosti
Kondom je jednostavan za jednokratnu upotrebu Materični sistem, pored toga što deluje kontraceptivno, u većini slučajeva povoljno deluje na menstrualni ciklus pa su menstruacije redovnije i manje obilne.

Nezeljena dejstva
Postoje osobe koje su alergične na neke vrste kondoma pa u takvim slučajevima treba promeniti tip ili vrstu kondoma (lateks ili poliuretan).

Prilikom upotrebe materičnih umetaka, prvih meseci se može desiti neuredno i obilnije krvarenje, a u retkim slučajevima može doći do pojave akni, glavobolje ili natečenih dojki.
Da li kontraceptivna sredstva štite od polnih bolesti i infekcija?

Kondom, pored toga što deluje kontraceptivno, štiti od polnih infekcija, pa čak i od HIV virusa.
Spirala ne štiti od polno prenosivih bolesti i infekcija.

Kako povećati pouzdanost kontracepcije?
Kondom je sredstvo koje se može koristiti i kao dopunska kontracepcija uz metodu plodnih dana, pri upotrebi antibebi pilula, pa i uz korišćenje spirale. Kada se kondom koristi kao dopunsko sredstvo za kontracepciju, efikasnost se povećava, a postiže se i zaštita od infekcija.

Da li treba konsultovati lekara?
Za upotrebu kondoma uglavnom nije potrebna konsultacija sa lekarom, a sama upotreba je jednostavna.

Pre upotrebe spirale, treba konsultovati ginekologa, a postavljanje spirale treba da vrši stručno lice (ginekolog).
Mladima preporučujemo da obavezno koriste kontraceptivna sredstva i da se o njihovom dejstvu i eventualnim neželjenim efektima raspitaju u studentskim poliklinikama, domovima zdravlja, savetovalištima za mlade ili kod svog lekara.

Izvor: Krstarica
« Najnovija izmena:: 20:15:22, 22.Apr.2009. * Charobnjak * »

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #23 poslato: 20:15:56, 22.Apr.2009. »
Mladi u Srbiji neinformisani o kontracepciji
Sreda, 22. april 2009. 15:30    

Više od polovine mladih u Srbiji, 53 odsto, izjasnilo se da nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji, ali ipak 80 procenata koristi neki vid kontracepcije, saopšteno je iz Udruženja za reproduktivno zdravlje.

Više od 85 odsto mladih navelo je da im je "seks u vezi" veoma važan, a kao najčešće korišćeno kontraceptivno sredstvo navodi se kondom (71 odsto), pilula (devet procenata), dok 20 odsto mladih ne koristi nijedan vid kontracepcije.

Najveći porast u informisanju o metodama kontracepcije beleži internet, koga je kao vid informisanja o kontracepciji navelo čak 18 odsto mladih. Lekaru (27 odsto) i prijateljima (21 procenat) se mladi i dalje najčešće obraćaju za savete o kontracepciji, a rodeteljima tek devet odsto ispitanika.

Više od 60 odsto ispitanika je izjavilo da poznaju bar jednu osobu koja se podvrgla abortusu, a čak 90 procenata mladih smatra da bi u osnovnim školama trebalo uvesti predmet seksualno vaspitanje.

Reč je o preliminarnim rezultatima istraživanja koje je Udruženje za reproduktivno zdravlje sprovelo među mladom populacijom u Beogradu, uzrasta od 15 do 35 godina od februara do aprila ove godine.

Prva faza istraživanja rađena je na uzorku od 720 ispitanika, koje Udruženje i dalje sprovodi sa ciljem da se dobije uvid na koje načine može da se unapredi svest, ali i da se preduzmu konkretni koraci u očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih u Srbiji.

(Tanjug)

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #24 poslato: 00:38:00, 02.Jun.2009. »
Veliki problem je i veliki broj medicinskih radnika koji i dalje tvrdi da kontraceptivne pilule nisu zdrave...a abortus jeste :( :( :( Neznanje radja nepotreban strah,zato smo prvi u Evropi po broju prekinutih trudnoca.

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #25 poslato: 10:23:24, 02.Jun.2009. »
Ja sam iskreno za spiralu.
Imala sam je 4 godine i nisam imala apolutno nikakav problem jer sam redovno išla kod ginekologa na preglede.Kao i u svemu pogotovo ovde moramo biti savesni. Pilule sam pila i nisam popila jednu, prekinula iz neznanja i potpuni hormonski haos.Odlivi.Teškom mukom se uspostavila ravnoteža.Dok spirala mi nije izazavala apsolutno nikakvu promenu. Kad sam rešila da rodim bebicu, izvadila. Nakon porodjaja je opet stavila.( godinu nakon,usled stestova se pojavio haso pa je opet morala napolje)Ali kad bih se odlučivala na sigurnu kontracepciju sa najmanje posledica, to bi bila spirala.

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #26 poslato: 19:56:56, 02.Jun.2009. »
Moja majka takodje ima spiralu ne znam koliko vec godina... Naravno menjala je, posto na nekoliko godina mora da se menja.
~Sunshine~

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #27 poslato: 20:18:50, 02.Jun.2009. »
Meni se Lilka cini,ispravi me ako gresim,da se spirala uglavnom preporucuje zenama koje su radjale.

*

Van mreže mikijev-zabavnik

• **
  • 249
  • 0
« Odgovor #28 poslato: 23:52:57, 02.Jun.2009. »
Ne razumem sta vam je problem da momak stavi kondom?

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #29 poslato: 00:04:07, 03.Jun.2009. »
Meni se Lilka cini,ispravi me ako gresim,da se spirala uglavnom preporucuje zenama koje su radjale.
Ne naravno, postoje spirale za žene koje nisu radjale,a to je ipak u današnje vreme rutinska stvar,pa nema mesta predrasudama. Ja nisam rodila i imala sam je dug period i sasvim je sve bilo ok.Naravno mogu doći komplikacije,a od čega ne? Izuzetno je važno redovno ici na kontrole i sasvim dobar i bezbrizan nacin zaštite.Naravno ako je u pitanju stalni partner i govorimo o zaštiti od trudnoce.

Stranice: « 1 2 3 4 5 6 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000