Patrijahalna ili moderna porodica?

• Odgovora: 44
Stranice: « 1 2 3 4 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Šmišonja

Počasni član
  • 2 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 19
  • Pol: Žensko
  • I don't follow footsteps I leave my own footprints
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
Odg: Patrijahalna ili moderna porodica?
« Odgovor #30 poslato: 11:22:34, 03.Okt.2009. »

U modernoj porodici nestaju neke osnovne vrednosti, koje bi se mogle istaci kao prednosti patrijarhata.. Rekla si kultura, postovanje(prevashodno starijih)... Ali mislim da je ipak komunikacija u modernoj porodici bolja, cini mi se da clanovi takvih porodica mnogo vise razgovaraju sa decom o temama koje su prosto zabranjene u patrijarhalnim. Kao na primer pubertet, sex, cak i svakodnevni problemi...

Da se nadovežem ~ ja sam odrasla u izuzetno strogoj i patrijahalnoj porodici {mešale su se i pravoslavna i katolička religija pride} i dodatno pored roditelja, vaspitavala me je i baka {mamina mama} koja je imala vrednosti još od pre I svetskog rata, ali... opet, nikada nije izmedju mene i mojih bilo tajni, tabua, nesporazuma, možda izmedju oca i mene, ali izmedju majke i bake, nikad, pa sad kad se "vratim unazad" shvatim da sam možda imala i modernu patrijahalnu porodicu... na moju sreću baš zahvaljujući toj "kombinaciji" uspela sam da razvijem sve ono što mi "dobro dodje" sada kada sam i ja sama roditelj :)
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
  • Pol: Muško
« Odgovor #31 poslato: 17:14:17, 03.Okt.2009. »

Sa ovim se potpuno slažem. Jedna od najgorih rečenica koja se može reći detetu je " To je zato što ja tako kažem i gotovo". Fenomenalan način da se dete nauči bespomoćnosti i shvati kako ništa ne zavisi od njega, i da uz to nije sposobno da shvati nešto dok roditelj neće da mu objasni.

roditelj moze da objasnjava do sutra ali nisu na istom nivou
bas zbog toga dublje razgovore treba izbegavati nego samo mu predociti dobre i lose strane, znaci koje su posledice
treba mu objasniti zasto mu nesto zabranjujete i necete pogresiti

sa detetom nikada ne mozete biti prijatelj!

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #32 poslato: 08:50:34, 05.Okt.2009. »
oko toga da nisu na istom nivou ćemo se bez problema složiti, sa druge strane detetu se mnogo toga može objasniti na način koji ono može da razume u zavisnosti od uzrasta, a ne objašnjavanje je najčešće posledica toga što roditelje mrzi da se upuštaju u takve priče...mnogo je lakše zabraniti i čiča-miča gotova je priča
a ovo oko prijateljstva zavisi od poimanja pojma prijatelj

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
  • Pol: Muško
« Odgovor #33 poslato: 09:34:38, 05.Okt.2009. »
treba da se objasni zasto je nesto lose ali ako joj je mama najbolja drugarica nesto nije u redu
neka vrsta autoriteta mora da postoji i dete mora da oseti odgovornost za svoje postupke kod tog autoriteta
ako su prijatelji i tako to.. ...  dete to shvata na drugaciji nacin i odgovornost za postupke je manja i to je ono sto je vecina modernih porodica izgubila!!

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #34 poslato: 18:34:26, 05.Okt.2009. »
sa ovim se slazem

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže Felisity

• **
  • 226
  • 9
« Odgovor #35 poslato: 21:46:49, 26.Nov.2009. »
treba da se objasni zasto je nesto lose ali ako joj je mama najbolja drugarica nesto nije u redu
neka vrsta autoriteta mora da postoji i dete mora da oseti odgovornost za svoje postupke kod tog autoriteta
ako su prijatelji i tako to.. ...  dete to shvata na drugaciji nacin i odgovornost za postupke je manja i to je ono sto je vecina modernih porodica izgubila!!
Sa ovim se potpuno slazem, ali ni sa jednim tvojim postom vise. Mislim da toliko ograniceno i u krajnostima gledas na stvari. Naravno bez uvrede i namere da prozivam, to je tvoje misljenje i ja samo iznosim svoje o njemu. Cinjenica da je ono pozitivno sto donosi patrijarhalno vaspitanje, red, rad i disciplina, ispravne moralne norme i postovanje starijih od sebe. Ali postavlja se pitanje kako funkcionisati kao takva jedinka u modernom drustvu? Drzati se slepo tog patrijarhalnog vaspitanja i biti neuklopljen u sredinu i nesocijalizovana licnost. I naravno da sa roditeljima treba otvoreno razgovarati o svemu jer te oni najbolje mogu posavetovati i spreciti da napravis greske koje se mogu izbeci. U tome je prednost modernog stanovista, sto razgovor o problemu sa najblizima je pola resenog problema.Najveci problem sto vec dugo kod nas, pa skoro kroz ceo 20. vek vlada lazni moral, jedno se prica, a drugo se radi.Kao cuvam se za pre braka, a kad se udam onda rade senici, sljivici i tome slicno. Dakle neke osnovne stvari u vaspitanju treba da budu mesavina patrijarhalnog i modernog dakle, prave vrednosti kao postovanje, autoritet, odgovornost, ali i razgovor o svemu, razumevanje, slusanje i podrska kada je ona potrebna!

*

Van mreže ruza

• *
  • 68
  • 0
« Odgovor #36 poslato: 21:53:20, 24.Dec.2009. »
ako su prijatelji i tako to.. ...  dete to shvata na drugaciji nacin i odgovornost za postupke je manja i to je ono sto je vecina modernih porodica izgubila!!
(e*e)  (e*e)
Život ima onaj smisao koji mu mi damo.
Jovan Dučić, srpski pesnik

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #37 poslato: 12:32:08, 21.Jul.2010. »
kod mene je mix zesci, mada se mama trudi da bude patrijahalna vise, al slabo joj ide :D hehehe..mada ja mislim da treba da postoji granica, ko je roditelj, a ko dijete... i da se zna odgoj i kultura, a sa tim ide i postovanje... a za ostalo se sve mozemo dogovoriti ;)

*

Van mreže sladjica

• 949
  • 1
« Odgovor #38 poslato: 16:23:28, 21.Jul.2010. »
Sve što sam ovde pročitala od po svega po malo i to je to - lepa kulturna savremeno patrijahalna porodica .

*

Van mreže tikica

Počasni član
  • 1 743
  • 12
    • Facebook
« Odgovor #39 poslato: 19:54:54, 21.Jul.2010. »
Sve što sam ovde pročitala od po svega po malo i to je to - lepa kulturna savremeno patrijahalna porodica .
To je najbolja i najkraca definicija  :)
Zaljubljenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)

Stranice: « 1 2 3 4 5 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000