problem studenata gaf niš

• Odgovora: 12
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Studentikus

• *
  • 5
  • 0
  • Pol: Muško
problem studenata gaf niš
« poslato: 02:38:43, 27.Sep.2010. »
Ponestaje opcija, a situacija postaje ozbiljnija svakim danom, pa bih zamolio da me (nas) uputi neko na adekvatnu adresu koja bi bila od pomoći.

15-ak studenata na Građevinskožarhitektonskom fakultetu u Nišu ima identičan problem.
Svi su odslušali treću godinu po starom programu, stekli uslov i upisali četvrtu po starom programu, ali zbog nemogućnosti (ili je bolje reći nespremnosti profesora na ustupak ili možda obavezu) uzimanja uslovnih potpisa, u 7. i 8. semestru su ostali uskraćeni za jedan, odnosno u nekim slučajevima 2 potpisa. Problem su bili rokovi za predaju grafičkih radova i štampanje pojedinih, koje je neretko dostizalo cifre koje su teško mogle da se isprate s rokovima. Četvrtu godinu su slušali 2008/2009 školske godine.
Na GAF-u inače, zbog grafičkih radova i razumevanja administracije, ogroman broj studenata kasni po pola godine s overom semestra, a nije slučaj da to bude i po godinu dana.

Takođe, pošto ni oktobra meseca 2009. godine veliki broj studenata nije imao sve potpise, ipak su svi krenuli sa slušanjem ispita pete godine. Potpisi iz 9. semestra su dati ipak i studentima koji nisu imali overen 7. i 8. semestar, pa time ni upisanu petu godinu, što opet nije čudna situacija na GAF-u, ali vredi napomenuti da je individualna odluka profesora.

Međutim, kada se po već ustaljenoj proceduri nas 15ak javilo dekanu 2010 godine februara i marta, nakon što smo svi imali sve potpise, sa molbama da retroaktivno overimo 7. i 8. semestar, od tada pa do danas dekan nije dozvolio overu semestra, pa naravno ni retroaktivni upis pete godine.

A koliko bi to bilo normalno na GAF-u, najbolje se vidi po tome da su potpuno drugačiji rasplet očekivali profesori, koji su nam dozvoljavali da izlazimo na ispite čak i iz pete godine, pa je čest slučaj da je nekima od nas ostalo i samo 5 ispita do kraja (u jednom slučaju čak i 2).

Ali sve to, po dekanu koji čvsrto drži svoj stav, pada u vodu.
Naime, želi da poništi sve potpise iz 7. i 8. a i iz završnog 9. semestra, te da nas prebaci na Bolonjski program, uz naravno, poništavanje ispita položenih iz četvrte i pete godine.

Mi smo zatražili da nam dozvoli retroaktivnu overu sedmog i osmog semestra, uz plaćanje penala čija cena je već ustanovljena na fakultetu i iznosi 1000 dinara po semestru, te da se 2009. godina vodi kao godina u obnovi, da platimo obnovu, i da sada od oktobra krenemo u 9. semestar, ali nijedna varijanta osim njegove koja podrazumeva prelazak na Bolonju i gubljenje velikog broja ispita, kao i vremena i, čini mi se, za većinu nas "problematičnog" novca, njemu nije prihvatljiva.

Ogroman broj profesora je protiv takvog njegovog stava, ali ni to ne pomaže, jer nije izneo problem na zadnjoj sednici, iako je studentski parlament predao molbu dekanatu!

Zato bih i na kraju, kao i na početku, zamolio nekoga da me (nas) uputi na prava vrata u pravedno, pravno legalno i statutarno rešavanje ovog problema!

Unapred hvala!

*

Van mreže filozof

• 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 34
Odg: problem studenata gaf niš
« Odgovor #1 poslato: 13:31:54, 27.Sep.2010. »
Teska situacija.Da li imate potvrdu da je tu poslednju molbu dekan primio?
Nada je san budnih.
Aristotel

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
« Odgovor #2 poslato: 15:45:32, 27.Sep.2010. »
Jedan od primera kako sve super funkcionise u nasem obrazovanju

bolonja ,  :smehotres:

ako ste poceli po starom fax treba da vam omoguci i da zavrsite po starom jer je sad produzen rok za stare studente

pitaj ili pitajte ministarstvo prosvete kome da se javite u vezi vaseg problema
http://www.mp.gov.rs/page.php?page=3
http://www.mp.gov.rs/kon_kontakt_formular.php

javi sta ste napravili  ;)

*

Van mreže Studentikus

• *
  • 5
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 17:58:44, 27.Sep.2010. »
Javiću, pa kakav god ishod da bude.

Nisam siguran da je moguće dobiti potvrdu da je molba primljena.
Član studentskog parlamenta je molbu odneo kod dekana, a za sada čitam statut ne bih li pronašao da li je dekan dužan da problem koji mu u pisanoj formu priloži studentski parlament iznese na narednoj sednici.
Sudeći po nekim izvorima s fakulteta, to jeste njegova dužnost.

Pre nego što bilo šta tvrdim na tu temu, moraću da se informišem o verodostojnosti informacije kojom i mi takođe raspolažemo, a koja se odnosi na to da je fakultet dužan da omogući studentu i završetak studija po programu po kom su studije upisane (pogotovo ako za to ima dovoljno vremena).

Za sada nisam uspeo da ni sa jedne strane dobijem potvrdu da je rok za okončanje predavanja, kao i održavanja ispita i aktivnosti vezanih za stari program 1. januar 2014. kako se za sada može čuti u pričama studenata.
Može li neko da mi kaže nešto više o tome?

Mislio sam da preskočim insinuacije, ali ipak je teško suzdržati se.  ???
Dekan fakulteta je i ranije imao strategiju zaplašivanja. Nije prvi put da preti prelaskom na novi program, a u nekoliko slučaja mu je to i pošlo za rukom (a zaista mi j teško da razumem intres fakulteta, jer mislim da par desetina hiljada i nisu bitni, koliko je skuplja Bolonja). Ranije su studenti koji su imali strpljenja (ili kako god da se to nazove) da odu direktno kod njega 3-4 puta ipak na kraju upisivali godinu iz istih situacija u kojoj smo mi sada. Pretpostavljam da bi se i ovo sve završilo tako, da početkom 2010. godine izvesni student GAF-a sa istim problemom nije otišao kod dekana, dobio negativan odgovor a zatim i slučaj prijavio nadležnim organima, što se ranije nikada nije desilo. Na fakultetu je, bar po rečima zapošljenih i dekana, nakon toga bila inspekcija koja je taj slučaj ispitala. Šta su konkretno zaključili, niko ne zna. Da li to da je dekan u pravu, ili da se taj slučaj, osvrćući se na datu samoupravu tiče samo fakulteta, tek ostajemo uskraćeni za odgovor!
A sada i moj subjektivni sud- ako dekan dozvoli nama da retroaktivno upišemo 7. i 8. semestar, pa onda i u narednih 15ak dana 9. semestar, tu ne bi bilo mogućnosti za izuzetke, odnosno, i taj student koji "mu je navukao" inspekciju će upisati 9. semestar, a u tom slučaju će na neki način dekan priznati poraz pred jednim studentom. ...

Hvala jer ste se uključili u ovaj naš problem!  :)

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 20:43:39, 27.Sep.2010. »
Pre nego što bilo šta tvrdim na tu temu, moraću da se informišem o verodostojnosti informacije kojom i mi takođe raspolažemo, a koja se odnosi na to da je fakultet dužan da omogući studentu i završetak studija po programu po kom su studije upisane (pogotovo ako za to ima dovoljno vremena).

Za sada nisam uspeo da ni sa jedne strane dobijem potvrdu da je rok za okončanje predavanja, kao i održavanja ispita i aktivnosti vezanih za stari program 1. januar 2014. kako se za sada može čuti u pričama studenata.
Može li neko da mi kaže nešto više o tome?
Neke stvari su interne na svakom fakultetu i o nekim stvarima sami fakulteti donose odluku.
Što se tiče starog programa, da rok za završetak je produžen.

Izvor informacija je ZAKON o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju (29. jun 2010.) koji možete skinuti sa sajta narodne skupštine ili klikom na ovaj link. Obratite pažnju na član 29.  :namigivanje:

Na sajtu narodne skupštine možete skinuti i ostale zakone vezane za visoko obrazovanje.

*

Van mreže Studentikus

• *
  • 5
  • 0
« Odgovor #5 poslato: 22:43:19, 27.Sep.2010. »
Najlepše hvala na informaciji!  :)

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
« Odgovor #6 poslato: 23:03:38, 27.Sep.2010. »
Dao sam vam linkove i tu mozete da trazite odgovor za vas problem ;)

*

Van mreže Studentikus

• *
  • 5
  • 0
« Odgovor #7 poslato: 01:07:50, 28.Sep.2010. »
Hvala!  :)

Već sam 2 puta slao e-mail u ministarstvo u prethodnih nedelju dana, ali za sada nisam dobio odgovor.
Mada, i pored toga, ne nameravam da prestanem da im budem dosadan, koliko god da mi je ta osobina odbojna kod ljudi!

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Pol: Žensko
  • Love_is_in_the_air
« Odgovor #8 poslato: 13:03:37, 28.Sep.2010. »
Imas na sajtu ministarstva prosvete sigurno neki telefon za informacije.Pozoves i pitas kome da se obratis u vezi problema.Kada ti kazu ti se onda javi pismeno  (mah:mah)
Ljudi kažu da postoji mudrost glave i mudrost srca.     
Charles Dikens

*

Van mreže filozof

• 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 34
« Odgovor #9 poslato: 13:19:47, 18.Okt.2010. »
Pre nekoliko dana su za stari program doneli neke nove odluke na nivou univerziteta.Raspitajte se
Nada je san budnih.
Aristotel

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000