Lekarsku gresku niko ne placa

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Lekarsku gresku niko ne placa
« poslato: 22:56:07, 20.Apr.2010. »
Lekarsku grešku niko ne plaća

LEKARSKA komora Srbije planira da, najverovatnije, već od jeseni osigura lekare od profesionalne odgovornosti. Svim lekarima biće ponuđen isti, osnovni paket osiguranja. On neće uključivati i osiguranje od lekarske greške, koja se smatra krivičnim delom.
Skupština Komore je u ponedeljak donela odluku da se raspiše tender na kojem će biti izabrana najbolja ponuda osiguranja. Dr Tatjana Radosavljević, direktor Komore, kaže da će se prvo, pilot-osiguranje lekara na godinu dana, raditi uz pomoć kolega iz Slovenije, koje već imaju iskustva sa osiguranjem.
Ni lekarima, a još manje pacijentima, nije jasno šta se zapravo dobija osiguranjem lekara od profesionalne odgovornosti.
Među "belim mantilima" ima i onih koji smatraju da im takvo osiguranje nije potrebno, a pacijenti su ubeđeni da će im biti još teže da dokažu eventualne propuste u lečenju.
- To nije tačno - kategorična je dr Tatjana Radosavljević. - Lekar ne može da bude amnestiran za lekarsku grešku, jer je to delo protiv zdravlja ljudi, ali ga osiguranje štiti od neželjenog ishoda lečenja. Jer, čak i kada se u medicini sve uradi po protokolima, mogući su neželjeni, pa i fatalni ishodi. Pacijenti će, opet, kada se uspostavi osiguranje, moći lakše da naplate odštetu. Bilo da postignu dogovor ili da vode i dobiju građansku parnicu, koja veoma dugo traje, novac će isplaćivati osiguranje.
Svi lekari dobiće isti paket osiguranja, bez obzira na to koje su specijalnosti, a Komora će pri izboru osiguravajućeg društva uzimati u obzir i koje je spremno, recimo, da hirurzima ponudi dodatni paket osiguranja.
Dr Nevena Dimitrijević, portparol Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije, smatra da su "lončići malo pomešani", i da se prvo mora napraviti zakonska podloga za osiguranje lekara.
- Prvo treba da se definiše šta je lekarska greška i krivično delo u smislu nesavesnog lečenja, a šta su neželjeni ishodi - kaže dr Dimitrijević. - Neke zdravstvene ustanove već uplaćuju osiguranje koje lekare "pokriva" 24 sata, ali ne osigurava od greške.

Izvor: Novosti.rs


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
Ko placa?

Započeo Nale 83 « 1 2 3 » :: Ljubav ::

23 Odgovora
4214 Pregleda
Najnovije: 16:21:26, 27.Nov.2013.
dvostruka djevica
0 Odgovora
727 Pregleda
Najnovije: 16:57:53, 29.Jul.2013.
Ch
0 Odgovora
455 Pregleda
Najnovije: 15:42:44, 08.Jan.2015.
Ch