Pokušaću da objasnim tu "razliku" izmedju MA i TA, ali naravno kao tradicionalni astrolog, može da se desi da budem malkice pristrasna što se tiče TA.
MA ide dosta u širinu i bavi se nekim detaljima koji možda u datom trenutku i nisu bitni osobi koja je došla na konsultaciju i ima dosta psihoanalitičarstki pristup tumačenju nečijeg natalnog čarta (drugim rečima, ta osoba će reći "Čuo/la sam sve samo ne ono što me interesuje, tj. sve ono što već znam" na primer...) a i zbog velikog broja planeta, asteroida i svih (ne)mogućih aspekata koji se koriste pri tumačenju, naravno da izgleda da je detaljnija, obimnija, pa samim tim i tačnija.
TA s druge strane, prvi ima samo 7 planeta (Sunce, Mesec, Merkur, Veneru, Mars, Jupiter, Saturn, naravno i Mesečevi Čvorovi, Fortuna, al' to su tačke...) koristi samo 5 Ptolomejevih aspekata (0° 60° 90° 120° 180°) i trudi se da bude konkretna u tumačenju natalnog čarta, bez previše širenja i predpostavljanja. Takodje postoji i tabela Dostojanstava, koja daje te "mnogo željene detalje" zbog kojih je i osoba otišla na astrološku konsultaciju.
Obe i MA i TA imaju sistem predikcija, ali se opet i tu razlikuju u metodama i prioritetima koja je predikcija bitnija. Takodje, imaju obe izradu uporednih čartova, al' naravno opet, razlikuju se u pristupu i metodu analize. Sama TA je vrlo slična Đjotišu što se tiče metode analize, na primer, pa zato mnogima deluje nerazumljivo.
Naravno i MA i TA su realno iste, samo imaju drugačiji pristup analizi natalnog čarta. Za mnoge poštovaoce i praktikante MA sama TA je dosta štura i konfuzna, a u suštini, MA je ta koja je preopširna i ima previše priče, a malo konkretnih informacija.
Al naravno, ovo poslednje je iz ugla poštovaoca i praktikanta TA...