Posao u prosveti

• Odgovora: 11
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
  • Pol: Žensko
Posao u prosveti
« poslato: 00:57:12, 24.Mar.2010. »
Vec zaposleni u prosveti se zale na male plate, loše uslove rada, neadekvatne nastavne programe i sl.. Sa druge strane tu je toliko nezaposlenih strucnjaka.. Da ste na njihovom mestu, da li bi ste trazili ili prihvatili posao  u prosveti?
Koje su dobre a koje lose strane??

...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Odg: Posao u prosveti
« Odgovor #1 poslato: 01:12:58, 24.Mar.2010. »
Na platu, uslove i ostalo na radnom mestu se žale svi pa i oni koji su zauzeli futurističke fotelje.
Ako nema drugog posla mora i taj da se prihvati...

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
  • Mens sana in corpore sano
« Odgovor #2 poslato: 19:08:02, 24.Mar.2010. »

S obzirom na opste stanje u zemlji za posao u prosveti se ne moze reci da je los. Ipak, zalosna je razlika u zaradi onih sa VII i onih sa IV stepenom strucne spreme. Ako uzmemo u obzir samo poslove koji se finansiraju iz budzeta jedne drzave zalosno je da jedan profesor bilo kog predmeta ima platu kao npr. glavna medicinska sestra nekog odeljenja a plate poslanika ne bih ni da spominjem. Zato podrzavam zalbe sto se plate tice ali ne podrzavam nerad tj. treba teziti vecim platama u prosveti ali to nikako ne sme biti izgovor losem obavljanju posla osim kada su strajkovi u pitanju  :P
A da, uslovi rada su zaista ocajni u odnosu na okoline drzave, nastavni programi takodje. Podrzavam i zalbe u tom smeru

*

Van mreže blackgirl

• **
  • 185
  • 1
« Odgovor #3 poslato: 19:21:52, 24.Mar.2010. »
Ja ne znam kolike su plate u prosveti ali ono sto znam jeste da se razlikuju od fonda nastave koju neki profesor drzi, pa se dobije slika koja se ogleda u velikom broju predavaca koji drze jedan predmet i time dele taj fond pa na osnovu toga i primaju platu. Mislim da u vecim mestima nema prosvetnog radnika (sem ucutelja) koji imaju puno radno vreme i koji svaki dan imaju nastavu. Dakle, meni je ok da plata bude u skladu sa ulozenim radom i naporom. I sama sam u procesu trazenja posla i kad je prosveta u pitanju, nalazim slobodna mesta iskljucivo sa manje od 30% radnog vremena i tona 3 meseca dok se neko ne vrati sa bolovanja. Ja bih u nedostatku posla prihvatila posao u prosveti ali nepod ovakvim uslovima - da se selim ko zna gde na 3-6 meseci za neku sitninu od koje necu moci da zivim. Mene zanima sta je sa stalnim zaposlenjem u prosveti i kako to da svi cuvaju svoje prosvetne stolice kad im je tako lose.
Zasto uvek istu pesmu sviras kad mozes da biras

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
  • Mens sana in corpore sano
« Odgovor #4 poslato: 19:37:09, 24.Mar.2010. »
Za 100% fond casova plata ti je 40,sa razrednim staresinstvom oko 42 000. Ti mozes raditi u vise skola i tako skupiti pun fond casova. Nije tacno da nema prosvetnih radnika sa punim fondom u vecim mestima narocito onih koje vec rade. Ono sto je svima poznato u vezi prosvete i skolstva je da se do posla bez veze ne moze stici ili ako i moze to je nesto minimalno i privremeno pa prema tome ako ne mozes da ih pobedis prikljuci im se  (*o*)
Cuvanje radnih mesta je naravno povezano sa stopom nezaposlenosti i nemogucnoscu da se nadje bolji posao. A sto se tih konkursa tice, cak i za 30% fonda, vecina njih (da ne kazem svi) se raspisuju za nekog ko je vec tu zaposljen i oni su puka formalnost u nasoj zemlji, nazalost.

*

Van mreže blackgirl

• **
  • 185
  • 1
« Odgovor #5 poslato: 20:17:06, 24.Mar.2010. »
Upravo to :( zalosno je stvarno, ja sam sad bas u tom procesu i ni malo mi neprija kada uvidim da za mesare, kuvare, vozace iam vise posla nego za ljude sa visokom strucnom spremom. I onda se pitaju zasto dolazi do osipanja kadra u nasoj zemlji i zasto ljudi odlaze u inostranstvo. A veza suvuda treba sa razlikom sto se meni cini da ti sada veza treba i da bi te neko primio da se pokazes, vise ne zaposljavaju na lepe oci, vec preko veze samo dobijas sansu da se dokazes sto i nije tako lose.

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #6 poslato: 10:53:25, 06.Apr.2010. »
Za 100% fond casova plata ti je 40,sa razrednim staresinstvom oko 42 000.
Ja sam mislila da je plata manja..  I za sta se oni stalno bune?? (*o*)

A kako razmisljate o ovom poslu kada su u pitanju odnosi profesor - djak, profesor - roditelj, problem autoriteta.. Sve je vise slucajeva nasilja u skolama, djaci prete profesorima, pa i tuku ih.. Pa onda slucaj za koji ja znam kada je uciteljica iz sale "lupila" crvgu djaku jer je nesto lupio i naravno majka sledeceg dana odmah ide kod direktora da se zali.. Nije li to preterano?? 
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže blackgirl

• **
  • 185
  • 1
« Odgovor #7 poslato: 12:55:03, 06.Apr.2010. »
Meni se cini da se previse prica o pravima deteta odnosno djaka a premalo o obavezama iste te dece i ucenika. Ne znam koje se teme pokrivaju na casovima "gradjanskog" ali se pitam da li tu decu neko uci pravilima ponasanja i postovanja autoriteta, o zakonu i tome zasto zakon postoji i zasto se postuje. Ja takodje znam slucaj gde nastavnica biva napadnuta od strane djaka koji je osmi razred a i svedoci smo povecanog broja snimaka sa casova kada djaci gurkaju profesore!!! Ja nisam tako matora al ne secam se da je toga bilo u mojoj skoli, pre je bilo situacije stajanja u cosku sa dignutim rukama pa nam nista ne fali!

*

Van mreže Avantura

• **
  • 396
  • 3
  • SuperLady
« Odgovor #8 poslato: 13:43:20, 06.Apr.2010. »
Ne bih radila u prosveti ni dok cekam "pravi" posao, a kamoli da mi to bude posao iz snova. Pre bih ostala jos pet godina kod sestre u radnji.
Nisam ovako mislila ranije, cak sam prizeljkivala rad sa decom i mladima. Cinilo mi se da ni plate, zbog kojih su moji nastavnici i profesori stalno strajkovali, nisu tako bitne kao zadovoljstvo pri radu, ali tada isto nisam ni dovodila u pitanje.
Ove generacije su toliko unistene roditeljskom nebrigom i medijskom propagandom da sam posle mesec dana provedenih u skoli osetila kako zapadam u depresiju. Mislim da bi samo rad u urgentnom centru mogao vise psihicki da me unisti.

*

Van mreže blackgirl

• **
  • 185
  • 1
« Odgovor #9 poslato: 14:08:05, 06.Apr.2010. »
A sta mislite o privatnim skolama? Do sada su postojali privatni fakulteti, pa su pocele privatne gimnazije i strucne srednje skole a neki dan videh reklamu i za privatnu osnovnu skolu. Znam da je marketing snazno oruzje ali mi se zaista ucinilo interesantnim i prijatnim raditi u takvom okruzenju! Pretpostavljam da sama selekcija dece koja se tu upisuju smanjuju mogucnost kasnijih problema (sto ne znaci da im roditelji nisu uobrazeni bogatasi). Deluje mi da je sa tom decom milina raditi bas zato sto mozes da vidis plodove svog rada, sto ne ulazes sebe bespovratno i uzaludno. Radi se u manjim grupama, interaktivno, deca su pametna, zele da nauce, zainteresovani su i ambiciozni. To mi se bas dopalo i pod takvim uslovima bih mogla i volela da radim sa decom i u prosveti!

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000