Besplatne akcije?

 • Odgovora: 84
Stranice: 1 2 3 ... 9 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Besplatne akcije?
« poslato: 16:23:02, 20.Jan.2009. »

Kada ćemo dobiti obećanih 1.000 evra?


Politička organizacija „Radnički otpor“ iz Kragujevca zatražila je, pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, zvanične podatke o tome „da li će i kada građani dobiti obećanih 1.000 evra“ na ime besplatnih akcija. Predsednik „Radničkog otpora“ Radiša Pavlović kaže da su još 22. decembra prošle godine zahtev poslali predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Narodnoj skupštini i predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović, Vladi Srbije i premijeru Mirku Cvetkoviću, ali da do danas nisu dobili odgovor ni od jednog organa.
Pavlović je podsetio da su besplatne akcije obećavali svi predstavnici izborne liste „Za evropsku Srbiju“, uključujući i Mlađana Dinkića, sadašnjeg ministra ekonomije.
- Da li će se i kada praviti završni račun prodaje društvenih firmi u privatizaciji? Kada će Vlada Srbije staviti na sajt kompletan ugovor sa „Fijatom“ i zašto javnost nema uvid u ugovor, kada to nalaže zakon? Shodno najavi da će svi punoletni građani sa pravom na besplatne akcije dobiti po 1.000 evra, zahtevamo pisanu informaciju o tome, ali molimo da nam odgovor ne obrazlažete svetskom ekonomskom krizom ili nečim drugim, jer smo bili precizni u pitanjima, a vi se potrudite da nam precizno odgovorite - poručio je Pavlović u dopisu državnim organima.
U „Radničkom otporu“ ističu da će, ako su „obećanja o hiljadu evra bila marketing i klasična prevara, kao i ugovor sa Fijatom“, biti prinuđeni da „pomognu da se ispuni dato obećanje i pristupe drugim oblicima borbe.


Glas javnosti


 


*

Van mreže morgana

 • *
 • 26
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #1 poslato: 11:20:33, 09.Jul.2009. »
Nikada nećemo dobiti svojih 1000 evra ali to nije toliko bolno koliko je bolno to što onaj koji obećao te pare pa slagao, što on ne snosi nikakve ni političke a ni moralne posledice svojih laži.
 

*

Van mreže elenica

 • *****
  Počasni član
 • 4 065
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 53
 • Pol: Žensko
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #2 poslato: 22:45:15, 13.Jul.2009. »
dobili smo samo jedan veliki sipak......sto se i moglo ocekivati
 

*

Van mreže Džudi

 • **
 • 212
 • 10
 • Pol: Žensko
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #3 poslato: 21:18:21, 21.Jul.2009. »
Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj je do nedavno vraćalo ljude u matične opštine radi dobijanja potvrde o biračkom pravu.

Tu je bilo dosta neslaganja, zbog migracije stanovništva. Na primer: nn lice je podnelo zahtev za besplatne akcije u pošti u Kraljevu, a kroz mesec dana se preselilo u Novi Sad. Tu nastaje problem.

Veliki broj podnetih zahteva za besplatne akcije je i odbijen, ponovo zbog potvrde o biračkom pravu ( raseljena lica, lica lišena poslovne sposobnosti ).

Nisam podnela zahtev za dobijanje besplatnih akcija.

Od početka sam znala da je to zamajavanje ljudi.

Btw, čula sam da su akcije sa hiljadu evra pale na dvadeset-trideset evra.    
Život je sastavljen od dana za plakanje i od dana za smejanje...
 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #4 poslato: 15:05:22, 27.Jul.2009. »
Naplatite akcije!

Glas javnosti se od danas pridružuje kampanji koju je pre desetak dana započeo list Kurir, a čiji je cilj da građani Srbije ostvare pravo na besplatne akcije koje je velikodušno obećao potpredsednik Vlade Srbije i lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Dinkić je, podsetimo, još 7. juna 2007. godine na konferenciji za novinare obećao da će svim punoletnim građanima koji do tada nisu učestvovali u procesu privatizacije pojedinih preduzeća naredne, 2008. godine, biti podeljene besplatne akcije u vrednosti od 1.000 evra. Međutim, ni pune dve godine kasnije niko od građana nije dobio ni jednu jedinu besplatnu akciju!
Ugledni beogradski advokati smatraju da je Dinkić na taj način zloupotrebio službeni položaj i ostvario materijalnu korist sebi i koaliciji u kojoj je učestvovao. Prema Krivičnom zakonu Republike Srbije, ukoliko neko lice zloupotrebi službeni položaj i ostvari sebi ili drugim licima imovinsku korist koja prevazilazi iznos od milion dinara, može da očekuje kaznu do minimum dve godine, a najviše dvanaest godina.
Advokat Svetozar Vujačić smatra da je Dinkić počinio krivično delo lažnog obećanja nagrade i prevare, i da se protiv njega zbog toga može pokrenuti krivična prijava.
- Koliko znam, od 1. januara akcije bi trebalo da dospeju na naplatu, ali ništa od toga. Ko zna koliko je ljudi glasalo za njega zbog tog obećanja. On se radi pribavljanja koristi sebi služio lažnim obećanjima. Korist je dobio, potpredsednik je vlade, ali nije ispunio obećanje. Prevario je pet miliona ljudi, i mene među njima - ističe Vujačić.On napominje da tu ima i zloupotrebe službenog položaja, jer je obećanja davao s mesta ministra.
- Tom prevarom je oštećena i država, koja je angažovala ljude u poštama, štampala obrasce, obrađivala zahteve, proveravala, slala obaveštenja ljudima o tome da li ispunjavaju uslove. Pa, koliko samo vrede poštanske markice za pet miliona ljudi? Najmanje što Dinkić može da uradi jeste da se iz moralnih razloga povuče, ne s položaja, nego iz javnog života - predlaže Vujačić.
- Dinkić je javnim obećanjem s mesta ministra ekonomije i regionalnog razvoja zloupotrebio službeni položaj i profitirao u izbornoj kampanji, njegova koalicija ostvarila je zapažen izborni rezultat, a on dobio mesto potpredsednika. Dinkić sigurno to ne bi postao da nije bilo obećanja o besplatnim akcijama. Sada građani imaju pravo da ga tuže za zloupotrebu službenog položaja, ali i da tuže državu za naknadu materijalne štete - kaže advokat Nebojša Anđelković.
Glas javnosti danas objavljuje kupon pomoću kojeg će naši čitaoci i svi građani Srbije moći da se pridruže krivičnoj prijavi protiv Mlađana Dinkića, koji nam je svima obećao besplatne akcije u vrednosti od 1.000 evra. Advokatske troškove ove prijave snosiće dnevni list Kurir.
Ovom akcijom naša dva lista pomažu potpredsedniku Vlade Srbije Mlađanu Dinkiću da ispuni svoje obećanje, a građanima da ostvare pravo na besplatne akcije.

Izvor: Glas javnosti    
« Najnovija izmena:: 15:13:11, 27.Jul.2009. Maestro »
 

*

Van mreže tikica

 • *****
  Počasni član
 • 1 743
 • 12
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #5 poslato: 21:58:20, 28.Avg.2009. »
Trgovanje akcijama NIS-a od novembra
Petak, 28. avgust 2009. 19:06    

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić ocenio je danas da bi sve tehničke radnje koje prethode prodaji akcija mogle da budu završene do 20. septembra i da bi već u oktobru, a najkasnije u novembru građani mogli da raspolažu i trguju akcijama NIS-a.
"Nakon vladine odluke, Agencija za privatizaciju zajedno sa Centralnim registrom i Komisijom za hartije od vrednosti će, mi očekujemo do 20. septembra završiti tehnički posao koji se odnosi na otvaranje vlasničkih računa", rekao je Ćirić gostujući na TV B92 i dodao da će na taj način građani moći da se informišu da su dobili akcije NIS-a.
Pošto organi upravljanja u NIS-u usvoje određene odluke, između ostalog i o prelasku iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, ako sve bude u redu, građani će u oktobru, a najkasnije do novembra dobiti mogućnost da trguju akcijama, rekao je Ćirić.
On je naglasio da će vrednost akcija NIS biti veća od nominalne vrednosti koja trenutno iznosi 500 dinara i preporučio građanima da ukoliko ne moraju, da ih ne prodaju, jer će njihova tržišna vrednost rasti.
"Radi se o nominalnoj vrednosti, ali prava vrednost tih akcija se određuje na tržištu, odnosno na berzi. Građani će imati mogućnost da trguju akcijama, a moje mišljenje je da kako budemo polako izlazili iz krize, ove će akcije imati dosta veću vrednost od nominalne", precizirao je Ćirić.

On je podsetio da pravo da dobiju akcije NIS-a ima 4,8 miliona građana, koji će dobiti 15 odsto akcija te kompanije, ali i ostalih javnih preduzeća - "Aerodroma", "Telekoma Srbije" "Elektroprivrede Srbije", "Jat ervejza" i "Gelenike".
Na pitanje da li su realne projekcije da će svaki građanin dobiti u proseku oko 1.000 evra od besplatnih akcija, Ćirić je odgovorio da kada su rađene te procene situacija na svetskom i domaćem tržištu je bila znatno drugačija.
Svaki građanin će po toj odluci ostvariti pravo na pet akcija NIS-a bez naknade, a nominalna vrednost jedne akcije iznosi 500 dinara, što znači da će svako od građana dobiti akcije u nominalnoj vrednosti od 2.500 dinara.

(Tanjug)
Zaljubljenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)
 


*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #6 poslato: 15:30:26, 31.Avg.2009. »
"Uputstvo za upotrebu" akcija NIS-a
Ponedeljak, 31. avgust 2009. 14:16    

Brokerske kuće očekuju da Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije zvanično izađu sa detaljnim instrukcijama za građane, na koji način mogu da registruju i steknu vlasništvo nad besplatnim akcijama Naftne industrije Srbije (NIS), izjavila je broker "KBC Sikjuritis" Ana Tripović.
"Onog trenutka kada se oglasi Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju da građani mogu da idu u brokerske kuće, oni će moći da odaberu brokera koji će im otvoriti vlasnički račun", rekla je ona i dodala da će na tom računu biti registrovane hartije od vrednosti, koje će u tom trenutku dobiti.
Prema njenim rečima, vlasnički račun u Centralnom registru ne mogu da otvore građani, već to za njih radi odabrana brokerska kuća ili banka koja se bavi tim poslovima, a za otvaranje vlasničkog računa potrebno je poneti ličnu kartu i namenski račun prethodno otvoren u banci.

Ona je istakla da kada dođe vreme za prodaju, građanin kao vlasnik akcija, daje nalog za prodaju i potpisuje Ugovor o posredovanju u trgovini hartijama od vrednosti.
Tripović je kazala da kada se nalog realizuje, broker istog ili najkasnije narednog dana, o tome obavešava klijenta, dok Centralni registar hartija od vrednosti prenosi novčana sredstva za isplatu brokerskoj kući, kod koje je akcionar otvorio vlasnički račun, a ona dalje ta sredstva prebacuje na račun akcionara u poslovnoj banci.
Ona je ukazala da je otvoren sajt i "besplatne akcije", gde će građani moći "on lajn", direktno da, ukucavanjem svog matičnog broja, provere koliko prava imaju i koliko akcija poseduju.

Tripović je istakla da sledeći koraci u postupanju sa besplatnim akcijama još uvek nisu poznati i da se očekuju detaljnije instrukcije nadležnog ministarstva, zato što je pitanje da li će se akcije pojaviti na berzi i kada.
"Moguće je trgovanje na Beogradskoj berzi, a u međuvremenu s obzirom da NIS nije na berzi, jer je zatvoreno akcionarsko društvo, još se ne zna da li će biti nekog drugog trgovanja, pa je zato najbolje sačekati zvanično obaveštenje od Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju, " ukazala je Tripović.
Ona je istakla da onog trenutka kada akcionari steknu svoje vlasništvo, odnosno registruju akcije, postojaće mogućnost prodaje, a na koji način će se to odvijati, za sada ne postoje potpune informacije.

Propisima nadležnih institucija je predviđeno da se posle otvaranja vlasničkog računa, građanin ne može predomisliti i odabrati drugu brokersku kuću, koja će da mu prodaje akcije. Zbog toga je važno da se građani na vreme raspitaju i odaberu brokersku kuću u koju imaju poverenja.
Za poslovanje brokerskih kuća uspostavljena su stroga pravila, pa su na našem tržištu one sve uredno registrovane i poštuju pravila igre, kao i propise koje su donele nadležne institucije, kao i Komisija za hartije od vrednosti i Beogradska berza.
Na sajtu Centralnog registra nalazi se spisak članova, kojih ima oko stotinu, kao i lista kuća poređenih po obimu prometa, što takođe može da posluži kao reper za odabir.

Može se dogoditi da građanin ne bude zadovoljan radom brokerske kuće, pa ako dobije akcije drugih javnih preduzeća, ima slobodan izbor da izabere drugu kuću.
Otvaranjem vlasničkog računa u Centralnom registru akcionar se registruje i ujedno postaje klijent izabrane brokerske kuće (kod koje je otvorio račun).
Važno za građane je i da znaju da brokerska kuća ima obavezu da ih obaveštava o održavanju Skupštine akcionara, o isplati dividende ili tekućoj ponudi za preuzimanje akcija preduzeća, čije vlasničke hartije poseduju.

(Tanjug)
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #7 poslato: 15:41:17, 31.Avg.2009. »
pre neko veče RTS je objavila, da će svaki građanin koji se prijavio za besplatne akcije dobiti po 5 i slovima pet akcija NIS-a
..vrednost jedne akcije je 500 dinara...
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže mia

 • **
 • 456
 • 0
 • Pol: Žensko
 • ko sebe izgubi,nije dostojan spasenja
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #8 poslato: 00:32:19, 05.Sep.2009. »

pre neko veče RTS je objavila, da će svaki građanin koji se prijavio za besplatne akcije dobiti po 5 i slovima pet akcija NIS-a
..vrednost jedne akcije je 500 dinara...


a kezili su se ko da  daju ne znam šta.Strašno i sramno!!! Šta reći?
 

*

Van mreže tikica

 • *****
  Počasni član
 • 1 743
 • 12
 • Pol: Žensko
  • Facebook
Odg: Besplatne akcije?
« Odgovor #9 poslato: 15:14:29, 05.Sep.2009. »
A ja taman isplanirala sta cu kupiti za 1000 evrica :D
Zaljubljenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)
 


Stranice: 1 2 3 ... 9 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1299 Pregleda
Najnovije: 14:56:02, 18.Mar.2010.
Nale 83
4 Odgovora
1629 Pregleda
Najnovije: 17:23:09, 13.Jan.2015.
Miloš Mi.
6 Odgovora
929 Pregleda
Najnovije: 23:04:34, 11.Dec.2014.
mikan