Pomozite mališanima da brzo progovore

 • Odgovora: 3

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Pomozite mališanima da brzo progovore
« poslato: 08:32:45, 03.Avg.2009. »
Mališani od rođenja pokušavaju da komuniciraju sa svetom i, naravno, pre svega sa mamom i tatom. Da biste bolje razumeli svog mališana, pročitajte savete britanskih stručnjaka koji će vam pomoći da jednostavnim aktivnostima pomognete mališanima da što bolje komuniciraju.

- Podstičite bebu da proizvodi samoglasnike, tj. da proizvodi konsonante i vokale i da ih spaja, jer se tako dobija „m“ i „a“ - „ma“; „t“ i „a“ - „ta“;“p“ i „a“ - „pa“...

- Ohrabrujte pokušaje uspostavljanja kontakta očima koji je povezan s govorom i imitaciju vokalizacije koristeći različite uzorke i emfraze. Kao primer možete da navedete povisivanje tona glasa kako biste pokrenuli pitanje

- Oponašajte smeh deteta i facijalnu ekspresiju (izraze lica)

- Učite dete da oponaša radnje, na primer pljeskanje rukama, stiskanje usana kao da dajemo poljupce

- Pričajte sa detetom dok ga kupate, hranite i oblačite. Opisujte šta radite, kuda idete, šta ćete raditi kada dođete na to mesto i koga i šta ćete videti

- Učite dete da prepoznaje boje

- Učite ga da prebroji neke stvari

- Koristite gestove kao da mašete „pa-pa“

- Podstičite onomatopeje, na primer izgovorite „vau-vau“ i pokažite sliku psa, „mijau“ - pokažite sliku mačke..., tako radite na audio-vizualnoj percepciji (glas - oko)

- Podstičite pokušaj komunikacije

- Čitajte detetu. Ponekad čitanje samo opisuje slike koje se nalaze u knjizi (slikovnici), tako da te slike prate pisane reči. Birajte knjige koje su pune boja, sa što većim slikama i koje nemaju puno detalja. Pitajte dete „Šta je ovo?“ pa ga podstičite da imenuje i pokazuje poznate stvari u knjizi.


Izvor


Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 


*

Van mreže blackgirl

 • **
 • 185
 • 1
 • Pol: Žensko
Odg: Pomozite mališanima da brzo progovore
« Odgovor #1 poslato: 16:25:34, 14.Apr.2010. »
- Pričajte sa detetom dok ga kupate, hranite i oblačite. Opisujte šta radite, kuda idete, šta ćete raditi kada dođete na to mesto i koga i šta ćete videti

DA ali nikako nemojte da tepate i da se "kreveljite" vec pricajte kako inace govorite! Deca uce po modelu, imitirajuci odrasle osobe koje se brinu o njima, od kojih deca zavise  te zato ako zelite da vam dete sto pre cisto proprica i vi morate tako pricati sa njim.
Takodje, imajte strpljenja, pustite dete da izgovori nesto, nemojte ga prekidati i govoriti umesto njega! Deca se nauce da pokazuju rukom na predmete koje zele da poseduju pa je cesta situacija da se roditelj pozali kako dete jos nije pocelo da prica i kako samo mumlja i pokazuje prstom u ono sto zeli. I tojeste tacno, a to je zato sto dete nema potrebu da izgovori sta zeli kad vi vec skokom po to cim onuperi prstom, dozvolite svom detetu da se malo pomuci da bi dobio ono sto zeli, dopustite mu da nauci da trazi nesto a ne samo da pokaze prstomi to mu se stvori (priznajte d biste vi nekada pozeleli da to radite :) )
Zasto uvek istu pesmu sviras kad mozes da biras
 

*

Van mreže Nale 83

 • *****
  Počasni član
 • 8 252
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 15
 • Pol: Žensko
Odg: Pomozite mališanima da brzo progovore
« Odgovor #2 poslato: 18:00:22, 14.Apr.2010. »
Citat
ali nikako nemojte da tepate i da se "kreveljite" vec pricajte kako inace govorite!
Tacno. Ponekad se tepanjem i kreveljenjem moze napraviti vise stete nego koristi!
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Pomozite mališanima da brzo progovore
« Odgovor #3 poslato: 15:37:17, 21.Sep.2010. »
Svi roditelji uživaju dok gledaju kako im deca rastu, ponosni na njihov napredak i na sve novo što nauče. Ali, neretko se ipak pitaju da li bi na neki način mogli da ubrzaju njihov razvoj.
 


Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna beba ne može da pređe u sledeću razvojnu fazu dok joj nervni sistem ne sazri dovoljno. Međutim, ono što kao roditelj možete da uradite jeste da najmlađima date podršku i podsticaj kako bi se bez problema i što pravilnije razvili. Specijalista pedijatrije dr Slavica Jovanović iz doma zdravlja "Dr Simo Milošević" u Beogradu, otkriva vam kako da, uz jednostavne vežbice i kroz igru, podstaknete psihofizički razvoj svoje bebe. Kako da joj pomognete da što lakše savlada sedenje, hodanje, i kako da u njoj probudite želju za igrom i učenjem novih pokreta.
 


Vežbe posmatranja
Beba voli da posmatra predmete koji su u pokretu i uživa u jarkim bojama. Dopašće joj se da posmatra šarene igračke okačene iznad kreveca. Pokušavaće da ih dohvati ili čak pokrene. To je rani oblik igre i stoga ga treba podsticati. Igračke možete pričvrstite kako ne bi padale, a na tržištu postoje specijalni kompleti igračaka namenjeni za razvijanje aktivnosti. One će pomoći da beba ostvari koordinaciju ruku i očiju, a uz to će joj pružiti mnogo zanimljivih mogućnosti za upoznavanje raznovrsnosti zvuka i pokreta.
 
Vežbe u kadici
Beba bi, takođe, trebalo da se igra u kadici za vreme kupanja. Isprva ćete je u tome podsticati, prskajući joj trbuščić vodom i pričajući joj, a ona će ubrzo naučiti kako može i sama da se prska. Veoma je važno da neprestano pričate i da se direktno obraćate svojoj bebi. Iako ona ne razume vaše reči, razaznaje glas, a kada napuni dva meseca, počeće da ispušta prve grgutave zvuke. Takođe je preporučljivo da bebi pevate, ona će u tome uživati.

Kod šestomesečnih beba primećuju se velike promene. Težina im se znatno uvećala, šake, koje su do tada obično bile čvrsto stisnute, sada se sve češće otvaraju. U tom uzrastu, pogled se već zadržava na određenim predmetima a pratiće i osobu koja se kreće. Beba sada uživa u društvu.
 


Vežbe za sedenje
Beba koja je napunila šest meseci po mnogo čemu se razlikuje od novorođenčeta. Ona sada može i da sedi, ako ima dobar oslonac. Ukoliko je držite u stojećem položaju, veći deo svoje težine moći će da prebaci na nožice i da se kotrlja ako je stavite na pod. U tom uzrastu voli da leži na leđima i da se igra svojim stopalima. Takođe, već je u stanju da drži flašicu ili šolju sa poklopcem na rupice. Može da drži i zvečku, a kada je ispusti, pogledaće ka mestu gde je pala. Ako ugleda nešto što želi da drži u rukama, ispružiće ruke prema vama. Zna koga voli, a koga ne. Može da negoduje ako je nepoznate osobe uzmu u naručje. Voli da se igra sakrivanja i smejaće se naglas kad god se ponovo pojavite.

Pošto u tom uzrastu beba voli da "oseti svoja stopala", preporučuje se da imate dubak. Ali, ne ostavljajte je u njemu samu niti predugo - izvadite je čim vidite da se umorila ili ako se dosađuje.

U tom uzrastu, veoma je korisna i ogradica za bebe. Ona je bezbedno mesto u koje možete da stavite bebu dok obavljate uobičajene kućne poslove ili ste zauzeti nekom drugom aktivnošću, a igračke su joj nadohvat ruke. Naravno, u tome ne bi trebalo da preterujete jer kada je dete predugo u ogradici, nije podstaknuto da puže ili da se kreće na neki drugi način. Neke bebe nikada neće puzati i odmah sa sedenja prelaze na hodanje.
 


Vežbe za komunikaciju
Ako beba nešto pokušava da vam "kaže", odgovorite joj. Takođe, pevajte joj i recitujte. Bebi će se naročito dopasti igre koje uključuju radnju, pogotovo ona "gde zeka pije vodicu", "taši, taši tanana" i slične. Bebe i mala deca vole stalna ponavljanja određenih stvari, da prate ritam, pa je muzika (kasete, diskovi, ploče) poželjna čak i u ovom uzrastu.
 
I boje podstiču razvoj!
Dečja soba sa mnogo svetlosti, šarenim zavesama, slikama i crtežima veoma će se dopasti vašoj bebi. Ne upotrebljavajte previše pastelne tonove, ni u dekoru ni u garderobi. Kada bebu izvodite u šetnju, na kolica nemojte da navlačite zaklon, osim ako nije ružno vreme. Jer, kako će beba onda videti veliki, uzbudljivi svet koji treba otkriti?!
 
Sve u svoje vreme!
Bitno je napomenuti da je svaka beba jedinka za sebe. Dečji razvoj se ne odvija pravolinijski već "skokovito", sa periodima kada se naizgled ništa ne događa. Međutim, u vreme tih "mirnih" faza nervni sistem se razvija do one tačke kada je moguće postići drugi očigledan korak u razvoju. Sasvim je normalna pojava da u određenim periodima dete u nečemu napreduje, a u nečemu zaostaje. Ali, to ne treba da vas brine. Međutim, ako ono ozbiljno zaostaje na svim poljima, najbolje je da se obratite lekaru. Moguće je i da je sve u redu i da napredak u razvoju samo što nije nastupio. Naravno, sve ove igre i vežbice neće imati efekta ukoliko beba ne oseti vašu ljubav i požrtvovanost. Samo tako može uspešno da se razvija i da jednoga dana postane kompletna ličnost.
 
Izvor: Mojabeba. rs IZVOR
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
969 Pregleda
Najnovije: 18:09:36, 14.Maj.2010.
sladjica
2 Odgovora
531 Pregleda
Najnovije: 18:05:44, 14.Apr.2014.
ZMajche0728
11 Odgovora
1287 Pregleda
Najnovije: 11:23:27, 12.Avg.2014.
Miloš Mi.