> Macke <

• Odgovora: 12
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

> Macke <
« poslato: 18:29:30, 29.Dec.2008. »
Sijamska macka

Poreklo
Sijamska mačka porijeklom je iz područja Sijama, današnjeg Tajlanda. Ova je pasmina bila štovana u hramovima budističkih svećenika, a bila je prisutna i na dvoru sijamskog kralja. Pretpostavlja se da je nastala prije više od 500 godina, u Europu je stigla u drugoj polovini 19. stoljeća. Sijamska mačka je prva orijentalna pasmina koja je još od početka 20. stoljeća postala vrlo popularna, kako u Europi tako i u Americi.

Karakteristike
Sijamske mačke imaju specifičnu jednobojnu dlaku s tamnije obilježenim nogama, repom i glavom. Imaju vrlo elegantno tijelo na tankim, visokim nogama, i duguljastu glavu.
U novije doba se razvijaju u smjeru ekstremnog naglašavanja izduženosti tijela i nogu te povećavanja očiju i ušiju. Time se uvelike razlikuju od ranih primjeraka sijamske mačke, koje se nazivaju tradicionalni tip.
Škiljavost koja se u prošlosti smatrala uobičajenom karakteristikom, danas se smatra nedostatkom.
Sijamske mačke su po naravi aktivne, energične, društvene, znatiželjne, zahtjevne i izuzetno 'pričljive'. Uglavnom imaju dugi životni vijek.

Obelezja
    * Tijelo: srednje veličine, dugačko i vitko
    * Glava: duguljasta, izdužena prema njuški, s ravnim, dugačkim nosom
    * Oči: Velike, ukošene, orijentalnog oblika, duboke plave boje
    * Uši: vrlo velike, nastavljaju vanjsku liniju lica
    * Rep: dugačak, sužava se prema vrhu, ne smije biti čvornat
    * Dlaka: kratka i mekana, bez poddlake
    * Boje: boja tuljana , čolokadna, plava i ljubičasta u obilježjima.

Tezina se krece od 2,5 do 5,5kg
Prihvaćaju se i neke boje kratkodlakih mačaka, s obilježjima. Nove boje i tobi (tabby) uzorak prihvaćeni su u novije vrijeme.

Wikipedia
« Najnovija izmena:: 15:46:52, 03.Mar.2010. crvena »

*

Van mreže jelenacv

• 725
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: > Macke <
« Odgovor #1 poslato: 19:19:29, 29.Dec.2008. »
Jaaooo sto mi se svidja ova temaaaaa :)
Macke su po meni prosto savrsene  :D Mozda sam i malo subjektivna jer od kad znam za sebe imam u kuci bar po jednu macku, tako da ih prosto obozavam. Inace, kaze se da macka smirujuce utice na coveka kad se mazi i prede, a posebno moze da oseti kad vas nesto boli (za stomak znam pouzdano) i da se scucuri bas na tom mestu i prede :)

*

Van mreže nimyli

• *
  • 65
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 20:46:40, 29.Dec.2008. »
Najdivnije zivotinjice! I ja sam cuvala macora koji je bio skroz lud i presladak. Nikad mi nije bilo dosadno kod kuce i svi su ga ukucani voleli iako su u prvo vreme negodovali sto zivi sa nama u stanu.

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
« Odgovor #3 poslato: 16:27:40, 24.Feb.2009. »
mackeeee <333333 obozavam ih..previse..mada ne volim sijamske..
volim crne skroz crne ah ljubav <3 :D
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže Love_Hurts

• **
  • 480
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 20:28:14, 07.Apr.2009. »
meni su nazalost ukrali 2 machitja... mada je to i moja greshka, jer smo ih kod kutje previshe navikli na drushtvo, tako da one krenu za svakim ko ih pozove... pa su verovatno krenule za nekim sa ulice... eto... ne valja ni kad su previshe besne pa grebu, ni previshe pitome...
Teshko je biti niko i nishta onome ko tebi znachi sve...

*

Van mreže ivan-bulevarac

• **
  • 245
  • 2
  • Pol: Muško
    • Facebook
« Odgovor #5 poslato: 20:30:43, 07.Apr.2009. »
sto ih nisi vezala? ;D
Ah taj internet.....

*

Van mreže Love_Hurts

• **
  • 480
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 20:41:42, 07.Apr.2009. »
pa shta sam ja? machkomuchitelj?
Teshko je biti niko i nishta onome ko tebi znachi sve...

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #7 poslato: 17:15:54, 25.Sep.2009. »
Ruska plava macka

Ruska plava mačka je vrlo cenjena rasa domaće mačke, prepoznatljiva po svom svilenkastom krznu. Osnovna boja je plava, ali uzgojene su vrste i sa crnom i belom bojom (koje su priznate od strane ACF i GCCF). Kako ime kaže, potiče iz Rusije, a prvobitni naziv joj je bio Arhanglesk mačka, jer se veruje da su je u Englesku (1960.god.) doneli mornari iz Arhangelska. Kasnije je promenjen naziv u ruska plava mačka, koji se zadržao do danas.

Ruska plava mačka se može lako razlikovati od drugih rasa, i to najviše zbog njenog najupadljivijeg dela — krzna. Priznata je samo plava boja, tj. siva sa plavim odsjajem preko koga prelazi svilenkasto-srebrni sjaj. Ovaj sjaj se javlja zbog duplog krzna, pri čemu je tamnija boja pri dnu, tako da svetlija boja dolazi do izražaja na tamnoj podlozi. Kod mladunaca se javljaju takozvane "ghost tabbies", tj. pruge koje se gube kada stupe u polnu zrelost.

Ovo je tiha, čista rasa mačke, veoma razigrana i uprkos svojoj stidljivoj prirodi veoma je privržena vlasniku. Veoma su inteligentne, o čemu govori brzo učenje otvaranja vrata, vraćanje loptice itd. Često su stidljive pred strancima, ali to može da se promeni tokom odrastanja, tako da su bojažljive dok su male, a zatim otvorene ili obratno. Poznate su i po svojoj razigranosti, kao i druželjubivosti prema drugim životinjama. Pogodne su i za moderan način života, jer im nije teško da ostanu same u kući, ali naravno ne treba ostavljati bilo kog ljubimca dugo vremena samog.

wikipedia

Nije li prelepa??
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže ivan-bulevarac

• **
  • 245
  • 2
  • Pol: Muško
    • Facebook
« Odgovor #8 poslato: 21:15:10, 25.Sep.2009. »
ne volim macke i nikad ih ne bih cuvao
Ah taj internet.....

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #9 poslato: 18:34:36, 17.Okt.2009. »

Персијска мачка (персијски - گربه ایرانی) је једна од настаријих раса домаћих мачака. Почетком 20. века постала је једна од најпопуларнијих чистокрвних мачака и најзаступљенијих раса на изложбама.

Персијска мачка се сматра најмирнијом расом, толерантном према другим мачкама и верном власнику. Длака је дугачка и густа и захтева свакодневно одржавање, јер недовољна нега доводи до запетљавања длаке и проблема на кожи.
Порекло персијске мачке није познато. Сматра се да потичу из средње Азије, а први пут се јављају у Европи у 18. веку, иако има података да се у Италији постојала у 16. веку. Први пут је приказана на изложби 1871. године у Енглеској. Краљица Викторија је имала плаве персијанере, што је допринело популарности ове расе. У Америци први пут су приказане 1895. године.[1] Иако је раса позната преко 200 година, службена земља порекла данас је Велика Британија, где је добила стандард крајем 19. века.
Тело персијске мачке је крупно и мишићаво, има јаке кости и изузетне мишиће. Глава је округла и широка. Очи су велике и широко постављене, a боја зависи од боје длаке. Уши су мале, облог врха и широко постављене. Реп је пропорционалан телу и пун, без ломова. Предње ноге су кратке и праве. Шапе су велике, окугле, са чуперцима длака између јастучића. Вилица је широка и снажна, са правилним загризом. Нос је широк колико и дугачак, са врхом у висини доњег очног капка.
[уреди] Одржавање крзна
Персијска мачка има густу, вунасту поддлаку, због чега може доћи до запетљавања. Уколико се длака замрси не може се више четкати, већ се мора исећи. Персијанере треба и купати, јер се чиста длака мање мрси.

Wikipedia
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000