Mesečevi čvorovi

• Odgovora: 42
Stranice: 1 2 3 ... 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže jupiter u raku

• **
  • 285
  • 1
  • Pol: Žensko
  • volim Paris
Mesečevi čvorovi
« poslato: 23:05:26, 01.Jun.2009. »

Mesečevi čvorovi
Mesečevi čvorovi predstavljaju dve tačke na nebu u kojima mesečeva orbita preseca ekliptiku. Nazivaju se Severnim i Južnnim čvorom, a najveći broj astrologa koristi ih pri tumačenju horoskopa. Kod najvećeg broja različitih sitema polja i metoda izračunavanja horoskopa, Lunarni čvorovi biće u direktnoj medjusobnoj opoziciji. Različiti astrolozi tumačiće čvorove različito, u zavsnosti od grane astrologije kojim se bave. U praktičnoj astrologiji, smatra se da Južni mesečev čvor govori o tome „odakle dolazite“. On predstavlja vaše korene, genetiku, istoriju i nasledjene fizičke i, emocionalne i mentalne karakteristike koje posedujete. To može biti uzok nevolja ili potencijala, u zavisnosti od toga na koji način koristitie tu energiju. Kada se na simbol južnog čvora i njegov položaj u znaku, polju i aspektu s drugim planetama gleda kao na parametar koji ukazuje na korene osobe, on može predstavljati moćan izvor snage. Medjutim, ukoliko zaronimo u prošlost koja je predstavljena položajem Južnog čvora, to može biti prilično nepovoljno po lični razvoj osobe. U praktičnom smislu, Severni čvor, govori o onome što težimo da postignemo emocionalno i na planu ličnog razvoja. Ova tačka ukazuje na naš cilj u životu i njen položaj u znaku, polju i aspektu s dugim planetama govori o tome čemu se možemo nadati. Severni čvor simbolizuje ciljeve koji su izvan nešeg vaspitanja, izazov našem osećaju sigurnosti i znanju o osobinama koje smo nasledili. To je prostor u kome se možemo boriti da ostvarimo više od onoga za šta smo predodredjeni. Mesečevi čvorovi takodje su važni za ezoteričnog ili metafizičkog astrologa. Kada astrologiju koristimo da bismo otkrili informacije koje imaju skrivenu, multidimenzionalnu prirodu, koje postoje na nivou „duše“ ili se tiču reinkarnacije, čvorovi predstavljaju važan ključ. Nekoliko različitih vrsta astroloških škola koriste čvorove upravo u ovu svrhu. Astrologija koja se bavi duhovnošću, astrologija duše i bilo koja ezoterična ili meafizička astrologija čvorove smatra važnim sastojcima u procesu evolucije duše, razvoja duhovnog potencijala i biranja dubljeg životnog puta i svrhe. Dok se najveći broj astrologa slaže da čvorovi predstavljaju neku vrstu sudbine, mnogi ezoterični astrolozi se tome suprostavljaju. Kada se astrologija koristi na nivou duše, čvorovi nemaju ulogu u predskazaivanju. Oni ukazuju na ciljeve i faze učenja i evolucije koje su duša ili više ropstvo odabrali, a ne nametnutu sudbinu. Te izbore duša u najvećem broju slučajeva pravi nesvsno, a astrolog koji radi s čvorovima koristi ih kako bi osobi otkrio ono što njena duša instinktivno zna, a to je: šta je izabrala da u ovom životu nauči. Osoba je slobodna da čvorove odbaci na fizičkom nivou, s obzirom na slobodnu volju, ali najveći broj astrologa savetuje da se to ne radi, tvrdeći da je mnogo bolje da osoba radi i deluje u okviru čvorova, kako iz duhovnih, tako i iz praktičnih razloga.
izvor-Astro enciklopedija

nikad ne reci nikad

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
Odg: Mesečevi čvorovi
« Odgovor #1 poslato: 15:03:22, 29.Avg.2009. »
Gledano astronomski to su tačke u kojima Mesečeva putanja preseca Zemljinu putanju oko Sunca. U pitanju su dakle posebne tačke i ima ih dve: Severni i Južni čvor. Pomračenja Sunca se odigravaju upravo kada se Mesec nalazi u tim tačkama. Zato su ih još drevni narodi uočili i davali im različita imena i pokušavali da odgonetnu njihov tajanstveni uticaj na život čoveka. U Kineskoj tradiciji oni se zovu Zmajeva glava i Zmajev rep, u Induskoj tradiciji se zovu Rahu i Ketu i imaju karmički ( sudbinski ) uticaj na ljudsko ponašanje.

Zapadna astrologija Severni čvor smatra dobrćudnim Venerine i Jupiterove prirode, a Južni čvor zloćudnim sa prirodom sličnom Marsu i Saturnu. To je pojednostavljeno tumačenje jer su čvorovi od presudnog značaja za karmičku astrologiju. Oni imaju složenu prirodu i mogu biti i dobroćudni i zloćudni, sve u zavisnosti od položaja i aspekata koje obrazuju. Nikad ih ne treba tumačiti odvojeno jer Južni čvor nas predstavlja onakvima kakvi smo dok Severni čvor govori kakvi bi trebali da budemo.
Južni čvor predstavlja sve što smo stekli u prethodnim životima. Njega nosimo iz jedne inkarnacije u drugu i samo ga dopunjujemo. On najbolje od svega pokazuje naše slabosti i nedostatke koji potiču iz prethodnih života i koji teže da određuju sadašnje ponašanje. On nosi i naše sposobnosti i talente, koje bi smo trebali upotrebiti na najbolji način. Južni čvor destruktivno deluje u smislu izazivanja nesigurnosti, straha i sumnje u sve pa i u same sebe.
Severni čvor pokazuje na pravac u našem sadašnjem životu u kome treba da tražimo svoj mir i harmoniju. To je pravac u kome se naše duhovno i fizičko biće usklađuju što nas ispunjava zadovoljstvom i srećom. Zato treba usvojiti pravila življenja koja opisuje Severni čvor, a odbaciti zamke navika koje nameće Južni čvor.

izvor

Za razliku od zapadne, indijska astrologija i SMČ i JMČ smatra za malefike.
Rahu ili Severni mesečev čvor - malefik, žensko, odricanje, korupcija, epidemija.
Ketu ili Južni mesečev čvor - hermafrodit, malefik, religiozan, sektaški principi, ponos, sebičnost, okultizam, prosjačenje.

Egzaltacija SMČ je u 3* Blizanaca, a JMČ na 3* Strelca.

Meni se osa čvorova poklapa sa osom Asc-Dsc i to egzaktno sa egzaltacijama (al na žalost, obrnutno). Elem, pitala me je @kaliopaworld kako nosim JMČ na Dsc, pa da probam da rasčlanim šta mi isti donosi..
- prilično komplikovane emotivne veze, pri čemu to znači - šta god vam komplikovano padne na pamet, velika je verovatnoća da sam tu bila
- partneri su vazda sa kontaktom Sa i So
- često kontakt između Mo i Sa u sinastijama
- u principu malo ozbiljnih veza i veliki razmaci između njih

E sad, divno bi bilo da se nadje još neko sa sličnom postavkom da razmenimo mišljenja, jer vrlo je izvesno da kod mene pored čvorova još brdo dugih stvari ovo određuje, pa da nadjemo zajedničke tačke.
I tuđe iskustvo se naravno računa...:)

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže kaliopaworld

• **
  • 134
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 21:21:51, 29.Avg.2009. »
Hvala ti sto si svoje iskustvo podelila sa nama (mah:mah) I mene zivo zanima kako se to moze gledati ali da se usmeri ka tome da bude pozitivno.Konkretno mislim za taj juzni mes.cvor u 7k.Na pamet mi jedino pada da se tu mora dosta toga dati i pustiti da stvari idu nekim tokom koji je izvan nas,ne usmeravati puno toga,ne bezati jer mislim da suprotnim radnjama upravo cinimo losu stvar.
 Ne znam ...nisam sigurna kako se jos moze manifestovati.
Mozda je najbolja metafora koja mi za to pada na pamet ova ici u tom polju niz vetar
Kakvi su ti poslovni odnosi? Odnosi sa kolegama? (opet pitam zbog cvora)

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #3 poslato: 09:25:38, 30.Avg.2009. »
Kako čvorovi deluju?
U današnjoj astrologiji sve je rasprostranjenije mišljenje o važnosti cvorova. Za razliku od istocne, zapadna astrologija sklona je jednostavnim objašnjenjima ovih tacaka tumaceci ih, uglavnom, pozitivnim (severni cvor) i negativnim delovanjem (južni cvor). Medjutim, oni imaju mnogo složenije znacenje u životu svakog od nas. Mesecevi cvorovi po prirodi su malefici ali Rahu može biti i dobrocinitelj. Medjutim, sve što da on posle i uzme. Kada su destruktivni, Pluton je spram njih pravi andjeo, a kada daju, Jupiter je prava cicija. Medjutim, oni nemaju mnogo veze sa obicnim, svakodnevnim stvarima. Rahu je brz, oštar, hrabar, nepredvidiv, nestrpljiv i ekstrovertan. Aktivan je danju i uzrokuje veliku potrebu za nezavisnošcu i daje veliku motivaciju u svemu što se radi, posebno kada se teži osvajanju slobode. Daje genijalnost kao i sva iznenadna otkrica i spoznaje. Sa druge strane, Ketu je suptilan ali i nasilan, cudan, pun iluzija, opsena i magle. Aktivan je nocu, a izaziva duhovne potrebe, daje intuiciju i želju za otkrivanjem tajni, lucidnost i veliku senzibilnost. I Rahu i Ketu izazivaju neobicne okolnosti, uzburkavaju duh i donose nagle (ponekad i podmukle) promene. Nikada ih ne treba tumaciti odvojeno vec iskljucivo kao skup suprotstavljenih osobina izmedu kojih treba naci zlatnu sredinu. U stvari, oni su neuporedivo mocniji od bilo koje planete, pa i od svih zvezda zajedno! Snažno aktiviraju kuce u kojima su kao i planete koje su se u njima zatekle. Rahu više utice na vazdušne i vodene (Merkur, Venera, Saturn), a Ketu na vatrene planete (Mars na primer) i na Jupitera. Dalje, Rahu je u korelaciji sa mentalno-emocionalnom strukturom licnosti i majkom (ukazuje na karmicke uticaje na tu oblast), dok Ketu pokazuje na uticaj karme na ego i mušku liniju (otac). Ako bismo, na najjednostavniji nacin, pokušali da objasnimo njihov uticaj na naše živote, mogli bismo reci da nas južni cvor predstavlja onakvima kakvi smo dok severni govori kakvi bi trebalo da budemo. U nekim tekstovima na ovu temu poistovecuje se njihovo znacenje u znacima sa znacenjem u odgovarajucim kucama (Blizanci i treca kuca, Rak i cetvrta itd.). To nije tacno, što cemo videti u nastavku ove knjige. Osim toga, veliku važnost treba pridati vladaocima kuca u kojima se cvorovi nalaze tj. njihovom položaju u horoskopu i relacijama sa drugim planetama.

Južni mesečev čvor
Južni mesečev čvor (Zmajev rep, Cauda Draconis ili Ketu) slobodno se može reci, predstavlja jednu arhivu svih podataka koje se odnose na naše ranije inkarnacije, ali i naše korene i sve osobine naših predaka (ili nas samih?) koje smo nasledili genetskim putem. To je kompletno znanje ali i navike koje smo stekli u prethodnim životima i koje, kao neki ranac, nosimo iz jedne u drugu inkarnaciju dopunjujuci ga usput. On nam daje uvid u našu karmu kao i sve odluke koje smo donosili u ranijim životima. U astrološkoj karti ukazuje na naše slabosti i nedostatke koji nas privlace automatizmom iz prethodnih života i koji bi i sada, instiktivno, da se ispolje. Težnja jedinke da se tako ponaša umesto po "savetu" severnog čvora nije ništa drugo nego navika i linija manjeg otpora. Koliko imamo primera da se neka osoba, u odredjenim situacijama, ponaša na način koji za nju nije koristan, zna to ali - ništa ne menja. To je zato što je za tu promenu potreban odredjeni napor, odricanje od neke vrste udobnosti ili sigurnosti koja proističe iz navike. A upravo ta "navika" nije ništa drugo nego izgradjeni model ponašanja iz ranijih života koji, ukoliko mu se prepustimo, donosi stagnaciju u našem razvoju. Naravno, južni čvor nosi i sve talente, veštine i sposobnosti koje smo sticali i koje bi trebalo upotrebiti na najbolji moguci način. Medjutim, ukoliko se suviše prepustimo njegovom dejstvu, on može negativno delovati na osecaj indentiteta, izazvati nesigurnost i sumnju u sopstvene vrednosti. Zato ga mnogi astrolozi i nazivaju Ahilovom petom.

Severni mesečev čvor
Severni mesečev čvor (Zmajeva glava, Caput Draconis ili Rahu, u istočnoj tradiciji) ukazuje gde je naša harmonija, čemu bi trebalo da težimo u životu i čemu se, realno, možemo nadati. Pokazuju nam "školu" koju bi naša duša trebalo da završi u ovoj inakrnaciji i uči nas kuda treba da se usmerimo u životu da bismo je završili. Ako budemo išli tim putem naše duhovno biće uskladićemo sa fizičkim i bićemo ispunjeni i zadovoljni svojim životom. Skretanje sa tog puta je uzrok vecine problema koje ljudi imaju. Zamka je u tome što je ovaj put mnogo neudobniji nego put južnog čvora i potrebno je dosta volje i napora da bismo krenuli njime, naravno, ukoliko nam je neko skrenuo pažnju na to. U tom smislu naši životi jesu determinisani jer svako preveliko odstupanje od "zadatog pravca" može izazvati odredjene posledice. Naravno, i ovde imamo mogucnost slobode izbora tako što možemo odbaciti ono što nam čvorovi nude i kuda nas usmeravaju. Medjutim, kao i mnogi astrolozi, zastupam mišljenje da taj "putokaz" treba slediti i da ga nikako ne treba odbaciti. Sa druge strane, ne treba činiti ni drugu grešku time što cemo u potpunosti odbaciti onaj "ranac" i okrenuti se napretku koji nudi severni čvor. Ne, mudrost je upravo u tome da treba spojiti iskustvo sa šansama koje se nude i to je jedini pravi put do cilja kome svaka duša teži. Upravo se iz negativnih iskustava mogu izvuci najjače i najjasnije pouke koje ce, kao neki čaroban ključ, otključati "vrata" koja su pred nama. Severni čvor upravo traži da ne zaboravimo prošlost, da je poštujemo (ma kakva da je bila) i da ta iskustva upotrebimo na koristan nacin. U dodiru sa Suncem ili Mesecom može negativno delovati na um i duh ali može dati i velike psihičke moci i okultne sposobnosti - u zavisnosti u kojoj meri je nativ sposoban da se odupre zamkama tih oblasti.

"Mesečevi čvorovi"
Andjelko Gari Zdravković

Nema na čemu, meni su čvorovi oduvek izuzetno zanimljivi. Na žalost, nema mnogo tekstova o njima ili barem ja ne uspeh da ih nadjem.
Elem, poslovni odnosi i odnosi sa drugim ljudima generalno uglavnom ok, mislim da mene najvećim delom čvor kači po pitanju emotivnih odnosa. Koliko do sad uspeh da skopčam (što ne znači da sam u pravu ;D) poenta čvorova je negde napraviti ravnotežu izmedju osa koje povezuju. Čvor na vrhu Dsc se tumači kao da je osoba u prethodnom životu bila izuzetno zavisna od mišljenja drugih, pa sad valjda treba da radi na sopstvenom uglu posmatranja. Što naravno, lako može otići u ekstrem, pa opet ne valja. Tako da...ravnotežooooo tvoja saaam....;D

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže zvoncica

• *
  • 8
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 19:49:10, 20.Sep.2009. »
potpuno se slazem sa Dorijanom...i meni su cvorovi postavljeni smc u I kuci,a jm cvor u 7 i to u konjukciji sa uranom i plutonom,pa se tu malo i kvadrat sa venerom pojavi i napravi se totalni dar mar...e,sad...teorija ici niz vetar ne pije bar kod mene vodu...jer to upravo cinom vec 3 godine...dosta vise...ne mogu...jos mi se cika saturn trenutno tu umesao,pa mi je totalni haos...sa kolegama i uopste sa ljudima nemam nekih problema,dobro se slazem...mada se uvek pojavi poneki licemer koga na svu srecu brzo prepoznam,pa znam sa kime imam posla...o,da...sm cvor u I kuci je vecito pomaganja drugima,iskreno umorila sam se od toga...iscrpe mi svu energiju...
Ja sam resila da budem svoja pa kako mi bude...makar otisla i u manastir...sto nije iskljuceno...

*

Van mreže Feniks

• 983
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 1
« Odgovor #5 poslato: 15:07:24, 15.Okt.2009. »
Mjesečevi čvorovi
[/size]

Sjeverni je Mjesečev čvor točka na ekliptici gdje Mjesec prelazi iz južne latitude na sjevernu. Mjesečevi čvorovi otkrivaju putanju duha i svijesti, a ostatak horoskopa objašnjava kako se putovanje može odvijati. Čvorovi su točke duhovnog magnetizma, sjeverni usmjerava u budućnost, a južni dolazi iz prošlosti. Čvorovi utječu na podsvjesne obrasce. Južni je povezan s podsvjesnom motivacijom iz prošlosti, a sjeverni predstavlja obrasce koje treba razviti.

Južni čvor Simbol prošlosti. Označava najdublje ukorijenjene obrasce ponašanja, kombinacija je događaja, ideja, stavova i misli iz svih inkarnacija čiji su nerješeni učinci stvorili sadašnji život. Čovjek se oslanja na južni čvor jer je siguran u njega. Neke ljude ograničava, a drugima, čiji su temelji prošlosti čvrsti i široki, samo je nešto što sadašnji život vodi ostvarenju. On je i potencijalno najslabija točka jer su to obrasci najmanjeg otpora. Često stare metode i obrasci ponašanja hipnotiziraju. Ako krenemo u njihovu smjeru umjesto rastu vode kristalizaciji. Valja ga koristiti kao banku sjećanja na iskustva koja smo već prošli, no ako nema snažnih planetarnih konjukcija treba se kretati naprijed, oslanjajući se na prošlost, ne obitavajući u njoj.

Sjeverni čvor Simbolizira budućnost, nova iskustva koja još nisu isprobana. To je novi ciklus, proviđenje koje usmjerava na najdubljim razinama čovjekova bića. Dok svaku prepreku pretvaramo u kamen temeljac za budući rast, on donosi nove blagodati. Simbolizira najviše područje izražaja koje se može doseći u ovom životu i mora se tumačiti najboljim značajkama znaka i kuće u kojima se nalazi. Isprva se nova iskustva doimaju usamljenima no čovjek se sa svakim korakom u smjeru sjevernog čvora osjeća bolje. Život dobiva značenje i nudi mogućnosti o kojima nismo ni sanjali. Sjeverni se čvor ne doseže dok se južni ne uzdigne do najviše razine. Valja se odreći negativnih navika i sjećanja koji više nisu korisna za ovaj život. Kod sjevernog je čvora zanimljivo da koliko god ga ostvarivali uvijek ima prostora za daljnji rast.

Konjukcija s južnim čvorom

Snažne planetarne konjukcije s južnim čvorom pokazuju karmička učenja koja se uče više od jednoga života. To je i pozitivna konstelacija u smislu mogućnosti da se nagomilano znanje i talent dovedu do vrhunca.

Konjukcija sa sjevernim čvorom

To je pojačani impuls da se napusti prošlost i dožive nova iskustva i karmička učenja. Ako se osoba pokuša vratiti južnom čvoru dočekat će je potpuno neizdržive okolnosti. Tako će shvatiti da je podsvjesno vođena zakoračiti u novo i jedinstveno iskustvo.

Konjukcija s oba čvora  >:(

Kad su planeti u konjukciji s oba čvora osoba mora razriješiti vrlo snažan konflikt koji se više ne može odlagati. Valja se usredotočiti na konstruktivniji planet i skupiti dovoljno snage da se postepeno nadiđe osjetljivost za negativne energije štetnijeg planeta. Tako će svijest evoluirati i na kraju iskoristiti i najlošiju konfiguraciju. Ako se doima da planet uz neki čvor magnetizira unatrag, valja naučiti kako se uskladiti na finiju i višu frekvenciju toga planeta.
ftp://http://www.liberatapublishers.com/skripta.htm

*

Van mreže Feniks

• 983
  • 1
« Odgovor #6 poslato: 15:09:49, 15.Okt.2009. »
Kvadrati s čvorovima

Planeti koji su u kvadratu s oba čvora ometaju središnji životni put. Oni predstavljaju područja u kojima si je osoba dozvolila odlutati s puta. Sada su zaobilazni put kući. Ako ima puno snažnih kvadrata, osoba može potrošiti ogromnu količinu energije u njihovu rješavanju i zaboraviti da nije bit u onome što predstavljaju kvadrati nego čvorovi. Možda će proći kroz pouku žrtvovanja.

Trigoni s južnim čvorom

Planeti u trigonu s južnim čvorom su mogućnost da se prošlost simbolično ponovno proživi i poboljša. Valja paziti da ne dođe do raspršivanja energije.

Trigoni sa sjevernim čvorom

Planeti u trigonu sa sjevernim čvorom su obećanje plodotvornih životnih iskustava. Izvanjske životne mogućnosti su u skladu s putovanjem duha. Osoba ne samo da će lakše doseći iskustvo Sjevernog čvora nego će dobiti i izvanjsko ohrabrenje.

*

Van mreže Feniks

• 983
  • 1
« Odgovor #7 poslato: 15:20:19, 15.Okt.2009. »
Čvorovi u znakovima

Sjeverni čvor u Ovnu, južni u Vagi
Pouka o samosvijesti na najosnovnijoj razini. Navika poistovjećivanja s drugima. Valja prestati poistovjećivati svoj život sa životom drugih. Privlačnost muzike i umjetnosti te ugodnog okruženja. Valja razviti vlastiti identitet. U prošlim inkarnacijama razvijena je navika žrtvovanja za druge, za što se nije dobilo zadovoljenje. Sada postoji ogorčenje zbog nedostatka nagrade za učinjeno. No da bi se sjeverni čvor iskoristio prvo valja južni dovesti do najviše moguće karmičke razine. Tako osoba ostvaruje najveći potencijal kad nauči služiti, bez očekivanja nagrade osim vlastita rasta. Uvijek vidi obje strane, što nakon bolne neodlučnosti vodi sjevernom čvoru u Ovnu. Na posljetku se nauči da se mora stajati iza onoga što više sebstvo smatra istinitim. Valja se naučiti biti pojedinac. Najmanje iskustva u samoistraživanju. Ova osoba mora otkriti tko stvarno jest. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje života gdje previše poistovjećenja s drugima priječi samorazvoj. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje područje gdje sebstvo doživljava novo rođenje.

Južni čvor u Biku, a sjeverni u Škorpionu
Jedna od najtežih karmičkih pouka u zodijaku. U prošlim je životima plutonska transformativna sila uzrokovala mnoge završetke. Postoje mnoga sjećanja na izmicanje tla pod nogama pa je razvijen defanzivan stav prema svima koji nude savjet. U prošlim životima doslovce se prošlo kroz paklene vatre radi spaljivanja krivih vrijednosti. Sada se kroz sjeverni čvor u Biku mora izgraditi novi skup životnih vrijednosti. Gotovo svi s ovim čvorem su se barem u jednoj prilici bavili magijom. Sada će svako vraćanje nižem sebstvu dovesti do grubog buđenja. U prošlim inkarnacijama snažan seskualni poriv izbacivao je osobu iz ravnoteže. Naučila je tražiti zadovoljstvo u svim vrstama odnosa, što postaje destruktivnim za ego. Velik dio života i dalje kontrolira duboka podsvjesna razina. Valja dobro proučiti horoskop da se vidi koliko se duh odmaknuo od Škorpiona. Oni koji su još uvijek bliže Škorpionu i dalje proživljavaju unutarnje revolucije. Planeti u konjukciji sa čvorovima gurnut će osobu tome čvoru i doslovce je prisiliti da ga živi u ovom životu. Postoji navika intenziteta, koji kad se ne može izraziti prerasta u bijes. Seksualna želja mora se transformirati u božansku ljubav. Škorpionski južni čvor mora spaliti mostove iza sebe i ne vraćati se unatrag. Kad dosegne sjeverni čvor u Biku ostvarit će sigurnost i stabilnost. Ovo je tranzicija iz života rata u vrt mira. Kuća u kojoj se nalazi južni čvor pokazuje životno područje gdje se mora razriješiti ostatak škorpionskih borbi a kuća gdje je sjeverni čvor životno područje gdje će nova svjesnost povjerenja i sigurnosti na posljetku zamijeniti borbe.

Sjeverni čvor u Blizancima, a južni u Strijelcu
Ovo je poziv da se priduži društvu. Duh je došao u život s ostatkom divljine. Tako mu je teško prihvatiti vrijednost tuđih stajališta. Karmička navika samodopadnosti otežava refelksiju o sebi. I dalje ga privlači prirodno postojanje bez formalnosti i napravit će sve da izbjegne ograničenja. Naučen je biti slobodan duh i očajnički pokušava zadržati osjećaj slobode. U duhu je vječni neženja. Nije naviknut na zahtjeve društva te pokušava izbjeći odgovornost. Pomalo primitivna priroda. Nema smisla za društvene manire. U ovom životu uči kako se uklopiti udruštvo. Nije naučio suradnju, društvenost i takt. Kroz sjeverni čvor u Blizancima potrošit će većinu životne energije u učenju kako naučiti umjetnost komunikacije. Osjeća potrebu da se obrazuje. U prošlim inkarnacijama postigao je prirodno razumijevanje univerzuma. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje gdje i dalje želi biti slobodan duh. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje vrata kroz koja mora proći da bi doživio prednosti civilizirane ljudske kulture kojoj se mora približiti.

*

Van mreže Feniks

• 983
  • 1
« Odgovor #8 poslato: 15:34:38, 15.Okt.2009. »
Sjeverni u Raku, Južni čvor u Jarcu
Duh ulazi u život sa mnogo unutarnje oholosti i ponosa. Osoba teško shvaća zašto joj drugi ne pokazuju snažno štovanje na koje je navikla u prošlim inkarnacijama. Kao rezultat prestiž i potraga za položajem i dalje su glavni motivatori njezinih djelovanja. Neki će se s ovim čvorem čak i oženiti da bi postigli socijalni status koji podsvjesno pamte. U prošlim inkarnacijama osoba je teško radila da dobije priznanje. Promatra svijet sa stavom da je u pravu, a djelovanja drugih se najčešće osuđuju. I u ovom životu skriva svoj osobni život. Životi materijalizma učinili su je oportunistom, uvijek je ondje gdje se nešto može dobiti. U prošlim inkarnacijama učila je umjetnost postignuća. Pritom je malo pazila na druge. Osoba u ovom životu spolno uči žensku ulogu. Karmička je tranzicija od hladnoće prema toplini, od starosti prema mladosti. Vremenom će se odbaciti svi rigidni jarčevski stavovi. Mora naučiti kako napustiti nezasitnu potrebu da vlada svime oko sebe. U životu će proći kroz niz iskustava koja će polako otvoriti njezinu račju senzitivnost. Na posljetku će cijeniti prirodu više od novca, a emocije više od moći te novi rast umjesto sakupljanja mrtvog drveta. Mora razviti potpuno novi obrazac emotivne reakcije. Najveće postignuće u ovom životu je briga za druge, za što mora puno raditi na sebi. U prošlim životima ova je osoba puno primala, sada mora puno dati. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje gdje je rog izobilja prepun. Kuća gdje je sjeverni čvor simbolizira prazne posude drugih koje čekaju hranu.

Sjeverni čvor u Lavu, Južni čvor u Vodenjaku
Sjeverni čvor u Lavu simbolizira borbu s voljom. Osoba uči razvijati unutarnju snagu. Uvjeti će je prisiliti da bude samostalna, često bez ramena na koje se može osloniti. Na posljetku će naučiti da je život bolji kad ga stvori sama. U ovom životu sposobna je za snažno vodstvo. Mora naučiti kako da bude orijentirana prema cilju. Naučena je živjeti u budućnosti no mora shvatiti da u budućnosti neće biti ničega što nije stvoreno sada! U prošlim inkarnacijama razvila je nevezanost za ostatak svijeta, i slobodu da ide svojim putem. Sada je ponosna što je jedinstvena i drugačija, ne razmišlja o tome što je društvena tradicija nego koja je pravila uspostavila za sebe. Ako se utemelji u znanju iz prošlih inkarnacija može postići mnogo za ljudsku rasu jer može depersonalizirati svoja djelovanja za dobro čovječanstva. Sreću nalazi kad otkrije načela kojima može posvetiti život. Ona moraju biti čvrsta. Južni čvor u Vodenjaku donio je u ovaj život načelo jednakosti i pravičnosti. U sadašnjem životu osoba može biti samostalna i jedinstvena i izražavati svoja urođena uvjerenja. No njezina su najveća postignuća moguća kad osobnu volju preda službi čovječanstvu. Osoba može napraviti revolucionarne promjene u tradicionalnom. Velika neovisnost može zasmetati bliskim odnosima. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje potreba za originalnošću i slobodom iz prošlog života još traži izražaj. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje područje u kojemu se sva energija može fokusirati u novu sjajnu kreaciju, poklon svijetu. Ovo su čvorovi “izumitelja”.

Sjeverni u Djevici, Južni čvor u Ribi
Ovdje se radi o kristalizaciji. Osoba treba nadići praznovjerje iz prošlog života i jasno vidjeti istinu svega što se nalazi ispred nje. Ukorijenjena tendencija da se ovisi o drugima kao i samosažaljenje zbog nepostignuća prepreke su koje treba izbjeći u ovom životu. Zbog želje da ne povredi druge mnogo truda ulaže da kaže što uistinu osjeća. Mora naučiti kako izgraditi samopouzdanje jer se u njezinom životu ništa neće dogoditi dok jasno ne formulira ciljeve. Tuga odnosi jako puno energije. Shvaćanje da meko srce donosi probleme prisilit će je da razvije diskriminaciju između onoga što uistinu vrijedi i fantazije. Dobar dio života provest će u pročešljavanju vrijednosnog sustava i odbacivanju nepotrebnog, da bi na kraju stvorila filtrirajući sustav kojim će donijeti kritičke sudove i emotivno ne biti labilna. Mora pod svaku cijenu izbjeći eskapizam i sanjarenje jer će je to oslabiti do nemogućnosti funkcioniranja na materijalnoj razini. Ima vrlo točnu i jaku intuiciju. U ovom životu mora razviti sposobnost da kaže ne i to misli i nikako ne dopustiti da je ponesu emocije. Mnogi s ovim čvorovima su u prošlosti prošli kroz iskustva proganjanja i razvili duboko razumijevanje tuđe boli. Ovi su čvorovi posebice korisni u području medicine i iscjeljivanja gdje se sućut za čovječanstvo razvijena u prošlosti zajedno sa svježom željom za savršenstvom može najspremnije izraziti. Idealizam je vrlo visok, no duša pamti manjak samopouzdanja zbog progona što otežava vjeru da se ideali uistinu mogu i doseći. Stalno se mora boriti protiv tendencije da odustane. Unatoč teških uvjeta zadržava san o miru i ljubavi. Valja naučiti kako praktično koristiti bit svojih ideja. Karma ovoga života je željeti pročišćenje i usavršenje a nježno tolerirati tuđu slabost. Tako uči samodisciplinu! Ova osoba počinje pokretati stvari na zemaljskoj razini. U prošlim životima razvila je intuitivno razumijevanje prirode prema kojoj čovjek i stroj funkcioniraju, a sada je suočena s time da to znanje stavi u praksu. Kod ovih čvorova um i život postaju poput stroja, a svi odvojeni dijelovi su integralni dio cjeline. Kad neki dio života ne funkcionira kako treba, mora se smjesta zamijeniti ili odbaciti. Život želi ostvariti učinkovitost i red. Mnogi su prijašnji životi provedeni u povlačenju. U ovom životu treba naučiti materijalizirati ideale savršenstva postignute odricanjem od svega osim božanske biti. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje su prošle inkarnacije dosegle kozmičko razumijevanje. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje područje gdje kristalizacija sada može unijeti novo razumijevanje u materijalnu stvarnost.

*

Van mreže Feniks

• 983
  • 1
« Odgovor #9 poslato: 15:38:28, 15.Okt.2009. »
Sjeverni čvor u Vagi, južni u Ovnu
Ovi čvorovi zahtijevaju puno učenja o žrtvovanju i potrebama drugih. Svi životi rada na izgradnji samopouzdanja i digniteta moraju se sada predati drugima. Sjeverni čvor u Vagi sprječava daljnje jačanje samosvijesti. Valja se čuvati snažnog ega i njegova utjecaja na život. Ukorijenjen stav “ja prvi” sada donosi gruba i bolna iskustva te učenje o suradnji. Mora usporiti i biti sigurna da sve što radi ima smisla, u braku, intimnim i drugim odnosima. Mora naučiti ravnotežu. Na posljetku mora naučiti suptilnu lekciju da njezin snažan pionirski individualizam nije u stvari namijenjen njoj nego da bolje omogući drugima skladan život. U prošlim je inkarnacijama bio bitan samo napredak. Sada se, ne želi li osoba ostati sama, sebičnost i taština moraju obuzdati. Zna da u ovom životu treba davati a ne uzimati no svejedno joj je teško prihvatiti tu karmu punog srca. Dok ne nauči dijeliti uvijek će iskrsnuti nešto što će spriječiti njezine napore. Na posljetku će shvatiti da nije bitno pobijediti ili izgubiti nego biti pravičan. Zbog napuhanog ega mnogi događaji u ovom životu bit će bolni udarci za ego. Osoba treba paziti da ne postane ogorčena zbog toga što vidi da sve što želi biva oduzeto njoj i dano drugima. Ona mora predati svoj sebični ego i prihvatiti život u svijetu koji je izgrađen na dijeljenju.
Dok ne nadiđe svoj Južni čvor najveća joj je frustracija svjedočiti kako drugi ljudi dobivaju ono što ona želi. Ne shvaća da su sve njezine želje u stvari osmišljene za druge. Mentalno energizira želje ljudi oko sebe da bi na kraju bila sredstvo njihova zadovoljenja. Nije lako ostvariti ravnotežu između Ovna/Marsa i Vage/Venere. Ova osoba može najbolje osjetiti ljubav za druge kad su njezine potrebe zadovoljene. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje nezasitne želje prošlih inkarnacija još zahtijevaju prioritet. Kuća gdje je sjeverni čvor pokazuje kako se može postići zadovoljenje putem žrtve, suradnje i izražavanja nesebične ljubavi prema drugima.

Južni čvor u Biku, sjeverni u Škorpionu

Ovdje osoba uči kako prihvatiti revolucionarne promjene u sebi i svojim životnim uvjetima. Željela bi se odmoriti, misleći da je putovanje gotovo. Tvrdokorno je vezana za stare obrasce ponašanja koji su joj dobro služili u prošlim inkarnacijama. Troši previše fizičke energije što slabi duhovno sebstvo do točke da osim sumorne egzistencije na koju je navikla više ne može vidjeti druge mogućnosti. Ima veliku potrebu za sigurnosti, te teško radi promjene. Zbog velike potrebe za posjedovanjem teško nalazi zadovoljstvo u nečemu što ne može posjedovati. Što više akumulira, to se više probljava. Doživjela je u prošlim životima velike udarce za ego. Dok doseže sjeverni čvor prolazi potpunu transformaciju. Počinje se riješavati starih obrazaca ponašanja tako da spaljuje mostove iza sebe. Iskustva je uče kako da uredno presječe veze. Najveći će rast uslijediti kad može nešto napustiti. Ovi čvorovi simboliziraju dušu koja se mnogih života kretala dekadentnim putem. Sada to treba preokrenuti da bi se riješila destrukcije. To je vrlo bolna karma, jer osoba može izgubiti sve što joj je drago. Preobrazba je vrlo snažna i mnogi će drugi dio života provesti sami. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje koje je kao rezultat prošlih inkarnacija postalo dekadentno. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje način kako se u sadašnjem životu može ostvariti preporod.

Južni čvor u Blizancima, sjeverni u Strijelcu
Ovdje je ključna riječ obećanje. Ova se je osoba životima bavima dualnostima što je rezultiralo neodlučnošću. Pokušala je biti sve svima i tako postala površna. Sada treba naučiti bitna učenja o posvećenosti. U prošlim inkarnacijama zbog površnosti moć razlučivanja nije bila snažna. U prošlim inkarnacijama nikad nije razvila dugotrajnost. Stoga provodi većinu ovoga života stalno mijenjajući mišljenje. U jednom trenutku života bit će u sukobu da li da živi u velikom gradu ili na selu. U stvari je sukob između nastavka života među ljudima i sadašnje želje da se odvoji od njih. Usmjerenje će doći kasnije u životu. Najbitniji je životni zadatak potraga za višim znanjem. Kroz sjeverni čvor u Strijelcu mora naučiti da čovjek da bi vidio istinu mora postati istina. Daleko će dospijeti ako se nauči kako govoriti iz višeg uma. Kad se počne stapati sa transcendentalnim mislima unutar sebe će ostvarivati duhovno jedinstvo. Prvo mora proraditi karmu ponavljanja trivijalnosti i uvidjeti da je učestvovanje u traču najveći grijeh protiv slobode. Zatim mora napustiti ostatak takozvane sofistikacije i posegnuti za onim što je stvarno i prirodno. Na posljetku će vidjeti da je novčić, premda sadrži dvije strane, jedan. Tad će preobraziti znanje koje je postigla u božansku mudrost. Kuća u kojoj je južni čvor pokazuje područje gdje osobnost iz prošle inkarnacije još zapljuskuje niži um. Kuća u kojoj je sjeverni čvor pokazuje način kako se može razviti viša svjesnost u sredstvo kojim se uzdiže iznad sukoba. Njezina evolucija u ovom životu oslobodit će je ropstva neodlučnosti a njezino mu mjesto daje nagovještaje univerzalne istine.

Stranice: 1 2 3 ... 5 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000