Bitan dorucak

• Odgovora: 10
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Bitan dorucak
« poslato: 11:31:49, 14.Maj.2009. »
Ne preskačite doručak

Zašto doručak?
U svim savremenim istraživanjima o zdravoj ishrani, preporučuje se 4 do 5 obroka u toku dana, što znači da treba jesti i nešto ujutru i nešto u toku dana, pa i nešto uveče. Ne treba preskakati doručak niti zanemarivati večeru.

Znacaj dorucka
Ustanovljeno je da doručak povoljno utiče na metabolizam, popravlja raspoloženje, poboljšava koncentraciju, poboljšava radni učinak, daje neophodnu snagu na početku dana, snižava nivo štetnog holesterola u krvi, smanjuje glad, povoljno utiče na regulisanje težine, štiti organizam od bolesti, povoljno utiče na rad mozga, povoljno utiče na regulisanje šećera u krvi...

Zašto je doručak zdrav?
Svi recepti za zdravu ishranu preporučuju više manjih obroka u toku dana i obavezan doručak. Redovna ishrana i redovan doručak doprinose sprečavanju gojaznosti, ali i ne dozvoljavaju neuhranjenost i anoreksiju (lakše se održava idealna težina).

Doručak smanjuje suvišne kilograme u svim receptima za dijete, ali je efikasan i protiv gubitka apetita. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno doručkuju imaju manju težinu od onih koji preskaču doručak.
Pravilnom ishranom, sa doručkom i više manjih obroka u toku dana, mi pravilno opterećujemo organizam i omogućavamo mu da normalno finkcioniše čitavog dana.

Dokazano je da se redovnim doručkom smanjuju problemi sa nadimanjem, lošom probavom, zatvorom, mučninom, mamurlukom...
Redovan doručak preporučuje se za održavanje korisnog nivoa šećera u krvi, naročito dijabetičarima i sportistima.

Pravilnim obrocima u toku dana deca se uče zdravom životu i omogućuje im se da pravilno rastu i rzvijaju se.
Doručak ima značajno mesto u prevenciji bolesti srca, bolesti krvnih sudova i visokog krvnog pritiska.

Za dugovečnost, protiv umora, protiv depresije, protiv malaksalosti i protiv stresa preporučuje se redovan doručak.
Ženama doručak pomaže prilikom PMS-a, u trudnoći, pri dojenju dece, u menopauzi, ali i u borbi protiv celulita.

Šta jesti za doručak?
Lekari, nutricionisti i ostali stručnjaci za ishranu preporučuju neku od sledećih namirnica za doručak: musli, pahuljice, banane, pomorandže, voće, voćni sok, tost, mleko, jogurt, mlečne proizvode, med, kuvani pirinač, sutlijaš...
Za početak dana treba jesti hranu koja ima proteine, šećer i ugljene hidrate, kako bi organizam dobio "početno gorivo" za predstojeći naporan dan. Doručak ne treba da bude oskudan, ali ni preobilan.

Poznata narodna izreka kaže: "Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru pokloni neprijatelju!"
Za zdravu ishranu preporučuje se, dakle, dobar doručak, osrednji ručak i mala večera.

Šta preskakanje doručka donosi?
Preskakanjem doručka remetimo normalan rad organa za varenje. Bez doručka se izgladnjujemo u prvoj polovini dana da bismo preterano ogladneli i kasnije se prejedali, naprezali organizam i stvarali uslove za gojaznost.

Dakle, doručak je bitan!

Izvor: Krstarica

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
Odg: Bitan dorucak
« Odgovor #1 poslato: 11:36:37, 14.Maj.2009. »
nikad nisam preskakao dorucak, jako je bitan za nase zdravlje ;)

*

Van mreže Avantura

• **
  • 396
  • 3
  • Pol: Žensko
  • SuperLady
« Odgovor #2 poslato: 13:17:07, 17.Maj.2009. »
Kad ne doruckujem, ceo dan sam gladna i jedem na dva sata k'o beba. Ne preskakati dorucak!

*

Van mreže plavkica

• **
  • 536
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 21:18:18, 17.Maj.2009. »
konstantno preskachem doruchak jer ga prespavam..ubice me nocni zivot  :;
Kad pijem kazu - alkoholicharka, kad skitam kazu - skitara, kad ljubim kazu - kurva, a kad umrem kazace - znala je da zivi!!

*

Van mreže mafi

• *
  • 62
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 21:28:23, 22.Maj.2009. »
svako jutro mrsan burek za dorucak ;D

*

Van mreže Nightmaster

• **
  • 437
  • 3
« Odgovor #5 poslato: 20:24:04, 11.Jun.2009. »
najmanje jedem za doruchak, ali ga nikad ne preskachem...
It's better to burn out, than to fade away...

*

Van mreže revelation09

• 905
  • 2
« Odgovor #6 poslato: 21:15:02, 10.Nov.2009. »
Kad ne doruckujem, ceo dan sam gladna i jedem na dva sata k'o beba. Ne preskakati dorucak!
Da i ja isto.Kad preskocim dorucak,cio dan sam gladna i non -stop bih jela.
Volim da doruckujem i trudim se da ga ne preskacem! Najbolje je jesti hranu bogatu ugljenim hidratima ujutru npr. zitarice ili ovsene pahuljice, kao i voce npr. banane

*

Van mreže mafi

• *
  • 62
  • 0
« Odgovor #7 poslato: 23:26:50, 10.Nov.2009. »
Ja preporucujem burek u svim varijantama ;D

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #8 poslato: 01:03:58, 11.Nov.2009. »
Preskakanjem doručka remetimo normalan rad organa za varenje. Bez doručka se izgladnjujemo u prvoj polovini dana da bismo preterano ogladneli i kasnije se prejedali, naprezali organizam i stvarali uslove za gojaznost.

Ovo je bio moj problem.. Ali nisam shvatala da je zbog toga sto ne doruckujem.. Sad mi je mnoooogo lakse..
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #9 poslato: 20:00:34, 11.Nov.2009. »
Trudim se,ali cesto ne doruckujem,ili to ucinim mnogo kasno :-[

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000