Ovde imamo tri najaktuelnije tematike u društvu kako davnim vremenima tako i sad u modernim vrmenima :
~ da li će ta i ta osoba otići u zatvor?
~ da li je na mene bačena crna magija?
~ da li moji postupci pozitivno/negatovno deluju na moj i tudj život?
ZATVOR :
Pitanja o tome da li će neko otići u zatvor ili izaći iz njega obično su vrlo direktna i vrlo je važno da znate da li je ta osoba već u zatvoru ili ne. Kada klijent pita za nekog drugog [ne za sebe] moramo da obratimo pažnju i na radikalnu i na derivantn XII kuću da bi dobili bolju sliku o celoj situaciji.
Kada je osoba već u zatvoru, u 90% slučajeva vladar je ili već u XII polju ili je u O° sa vladarem XII polja. Ako je stanje te planete loše, ako je aflikovana ili se nalazi u znaku pada ili izgona ~ ta osoba će ostati u zatvoru. Isto tako, ako ta planeta na primer menja znak i iz kardinalnog ulazi u fixni znak ~ odgovor je isti ~ situacija ne samo što se neće promeniti već će se i pogoršati i produžiti.
Što više dostojastva planet koja predstavlja pitača ima, to je veća šansa da je osoba nevina. A ako je pitanje obrnuto ~ da li će osoba IZAĆI iz zatvora ~ tumačenje je suprotno od gore navedenog.
CRNA MAGIJA i VRADŽBINE :
Vrlo često kod ovih pitanja je vladar Asc' isti kao i vladar XII polja ~ dele isti znak. Takodje, vladar Asc' je O° sa vladarom XII ili je sam Mesec u XII ili u O° sa vladarom XII polja.
KLJUČ leži u RECEPCIJAMA ~ ako je vladar XII polja pod vladavinom vladara Asc' = klijent NIJE pod uticajem negativnih sila jer je njegov mentalni sklop jači od osobe na koju sumnja da mu/joj želi zlo. Naravno, ako je obrnuta situacija ~ obrnut je i odgovor.
Aplikacija izmedju vladara Asc' i vladara XII polja NIJE POKAZATELJ omadjijanosti! To bi samo moglo da se primeni u pitanju "Da li ću u budućnosti biti omadjijan od strane te osobe?" a to stvarno retko ko pita jer je samo pitanje nebulozno...
DA LI MOJI POSTUPCI I ODLUKE SU DOBRE ILI NE I KOLIKO POZITVNO / ŠTETNO ONE DELUJU I NA MENE I NA MOJU OKOLINU :
XII polje je polje LIČNIH POROKA, GREŠAKA, TAJNI. Na primer, klijent pita : "Da li će mi alkohol/duvan/droga naneti ozbiljnu štetu i kako?" Opet se gleda ko je snažniji ~ vladar XII polja = porok, ili vladar Asc' = pitač. Ako je vladar XII jači ~ porok pobedjuje i uništava pitača, a ako je vladar Asc' jači ~ pitač ima dovoljno jaku svest i volju da ne podlegne tim porocima.
Kvalitet znaka će nam reći koliko je problem "uporan" :
~ fixni znaci = dugoročan problem,
~ promenljivi znaci ; problem dolazi i odlazi,
~ kardinalni znaci : problem je trenutačan.
Takodje, ovo važi i ako planeta menja znak, pa iz jednog ulazi u drugi [iz kardinalnog u fixni, ili neka druga kombinacija]