Evo nesto malo o uticaju kafe na organizam coveka:
Смртоносна доза кофеина, природног алкалоида, који се добија из зрна кафе (као и из листова чаја и из какаових зрна) износи 150 милиграма по једном килограму телесне тежине, што значи да човека од 80 kg може да убије 12 грама кофеина, тј. 100 шољица кафе. Израчунато је да је највећа безопасна количина 9 шољица дневно, али пошто се за 4 до 6 сати утицај кофеина изгуби, дневна доза може бити и знатно већа.
Кратко након конзумације долази до благе нервне стимулације што појачава будност, узрокује осећај топлоте, несаницу, убрзани рад срца итд. У већим количинама кафа узрокује узбуђеност, психички немир, лупање и прескакање срца и несаницу.
(-)Сматра се да се употребом кафе смањује асорбција витамина и минерала, отежава варење, да кофеин, као психоактивна сусптанца изазива благу зависност, несаницу, понекад и горушицу. Кафа може бити узрочник палпитације, убрзаног рада срца и главобоље.
(+)Ипак, кофеин, као благи стимулант има позитивно дејство на расположење и будност, а неке студије су доказале да подиже ниво психофизичке спремности, спречава пад концентрације, смањује депресију и анксиозност.
(vikpedija)
Ja sam je pila jako dugo, u poslednje vreme u vecim kolicinama, primetila da mi ne prija pa sam prestala neko vreme.Sad sam uglavnom na caju ili eventualno nes kafi.U svakom slucaju u umerenim kolicinama nece sigurno da skodi, a ima i pozitivno delovanje na ljudski organizam