Mauricijus

• Odgovora: 7

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Mauricijus
« poslato: 21:26:05, 13.Dec.2008. »

Mauricijus

Republika Mauricijus je ostrvska država u jugozapadnom Indijskom okeanu. Prvi su ga kolonizovali Holanđani i dali mu ime po princu Mauriciju od Nasaua. Ostrvo se nalazi 900 km istočno od Madagaskara. Sve do 17. veka ovo ostrvo je bilo nenaseljeno, a sada je prenaseljeno i jedna je od najrazvijenih zemalja Afrike. Na samo 2.045 kvadratnih metara smešteno je oko 1.200.000 stanovnika. Šećerna trska se uzgaja na čak 90% poljoprivrednog zemljišta, ali se uz to ljubazni stanovnici bave i turizmom, kao tekstilnom industrijom.

Glavni grad je Port Luis, koji obavezno morate posetiti i uživati u mirnim večernjim šetnjama, a ako ste više za zabavu, i za to postoji predviđena četvrt puna trgovina, restorana, barova, bioskopa i, naravno, luksuznih kockarnica. Klima je tropsko-okeanska, ali većinom prijatna tokom cele godine. Zime su tople i suve, a leta vlažna i vrela. Razlikuju se dve glavne sezone - od decembra do aprila traje letnja, a zimska od maja do septembra. Idealno vreme za posetu je u julu.

Ovo vulkansko ostrvo poznato je i po izumrloj ptici dodo, čije je ime sinonim za glupost. Teška od oko 23 kilograma, ptica dodo izumrla je brzo nakon dolaska portugalskih istraživača na ovo ostrvo. Smatra se da se nije mogla odupreti agresiji lovaca i njihovih pasa, ali i ostalih životinja koje su na ostrvo dolazile s novim narodima. Nešto što uvek asocira na Mauricijus i o čemu se posebno priča jeste tirkizno more, bele peščane plaže, kao i koralni grebeni koji apsolutno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sigurno ste čuli i za divovske listove vodenog ljiljana u mestu gde žive stogodišnje kornjače; to je jedna od najvećih botaničkih bašta na svetu - Sir Seewoosagur Ramgoolam.

Većina stanovništva govori engleski, pa sporazumevanje ne bi trebalo da predstavlja problem. Hrana je vrlo raznolika i za svačiji ukus ima ponešto, što i nije čudno s obzirom na raznolikost stanovništva (Afrikanci, Azijci i Evropljani), kvalitet nikad nije pod znakom pitanja, ali da biste se u to uverili, morate probati njihov specijalitet, a to je Camarons, rak u pikantnom sosu. Iako vlasti Mauricijusa ne žele da ostrvo pretvore u masovno turističko odredište, nego teže da zadrže ekskluzivnost, na ostrvu ipak ima dosta hotela i vila, ali svi oni su vrhunski namešteni. To je godišnji odmor iz snova većine Evropljana, ali i svih turista iz ostalog dela sveta. Kod njih nećete pronaći osrednji kvalitet, niti vam može biti dosadno kod toliko atrakcija: hodanje po morskom dnu, vožnja u polupodmornicama, krstarenje, ronjenje, surfovanje, ribolov, tenis, golf, pa čak i krokodilska farma za razgledanje i još mnogo, mnogo toga.

Izvor: Krstarica

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
  • Pol: Žensko
Odg: Mauricijus
« Odgovor #1 poslato: 16:07:18, 13.Jul.2009. »
Republika Mauricijus je ostrvska drzava u jugoistocnom Indijskom okeanu , oko 855km istocno od Madagaskara. Ostrvo je podeljeno u devet provincija.
Glavni grad je Port Luis

Cetiri ostrva koja pripadaju mauricijusu su:
 * Agalega ostrva
 * Kargados Karahos
 * Arhipelag Cagos
 * Rodrigez
Na ostrvu zivi 1,2 miliona stanovnika.
Dva zvanicna jezika na Mauricujusu su engleski i francuski. Siroko je rasprostranjen Mauricijski kreolski jezik.To je jezik kojim su se africki robovi sporazumevali sa francuskim robovlasnicima onako kako su oni "culi" da se izgovara.
Kolonijalna proslost se odrazila i na kulturu Mauricijusa. Kuhinja je mesavina indijske, francuske i kreolske i odlikuje se izuzetno zacinjenom hranom snaznog ukusa. Na Mauricijusu postoji veliki broj restorana sa hranom za svaciji ukus: od indijskih, kreolskih, preko kineskih pa do restorana sa Evropskom kuhinjom. Prisutni su i veliki svetski lanci restorana.
Mauricijus se moze pohvaliti i kvalitetnim pivom kao i rumom koji se pravi od secerne trske jos od vremena prvih kolonista.

Na Mauricijusu se vozi levom stranom.
Sa medjunarodnog aerodroma Plaisance postoje redovne avio linijе ka svim vecim svetskim gradovima.
Pusenje na javnim mestima je zabranjeno osim na posebno oznacenim mestima. Treba biti oprezan sa pijacom vodom, preporucuje se flasirana voda.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #2 poslato: 11:20:42, 14.Jul.2009. »
Citat
Na Mauricijusu se vozi levom stranom.

Mozda bi mi u pocetku bio malo problem ali navikao bih se  :D

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #3 poslato: 18:08:17, 14.Jul.2009. »

Mozda bi mi u pocetku bio malo problem ali navikao bih se  :D

Znam da bi ti bas bio problem da se naviknes na voznju levom stranom, kao i meni  ;) ;D

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 22:43:33, 14.Jul.2009. »
Jos dve lepe slike sa Mauricijusa

« Najnovija izmena:: 23:34:30, 14.Jul.2009. Nale 83 »

*

Van mreže revelation09

• 905
  • 2
« Odgovor #5 poslato: 23:47:07, 01.Avg.2009. »
Jako mi se dopada Mauritius...Nisam nikada bila ali gledala sam jednu putopisnu emisiju o tom ostrvu i jako mi se dopalo, tako da od tada imam zelju da odem tamo...

Ako je neko bio tamo, moze li mi reci kakve su cijene u kaficima, restoranima...da li je skup zivot na Mauritiusu?

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #6 poslato: 13:51:33, 02.Avg.2009. »
I ja bih volela cuti nesto o troskovima zivota na Mauricijusu, narocito iz necijeg licnog iskustva.
Pretpostavljam da pristupacno i jeftino bas i nije  (*o*)

*

Van mreže tina1812

• **
  • 138
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 0
  • Sun is shining....I'm rainbow too..
« Odgovor #7 poslato: 19:26:01, 23.Avg.2009. »
Izgleda kao raj na zemlji!
Natalna Karta

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000