Anketa

Da li su matične ćelije lek ili obmana?

Lek
(0%)
Obmana
(0%)

Da li su matične ćelije lek ili obmana?

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 205
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 193
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Da li su matične ćelije lek ili obmana?
« poslato: 22:48:59, 01.Sep.2015. »
Uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika majke nakon rođenja deteta, poslednjih godina je doživelo veliku popularnost, kako u svetu, tako i u Srbiji. Procenjuje se da se više od 15.000 žena iz naše zemlje odlučio na ovaj korak. Ipak, zamrzavanje ćelija u za to predviđenim bankama, zarad eventualnog korišćenja u terapijske svrhe, izaziva podeljena mišljenja. Dok jedni i dalje tvrde da je ovo najkomforniji vid lečenja za mnoge bolesti, drugi ističu da nema nikakvih dokaza o njihovoj primeni i delotvornosti.

Iz nemačke klinike u Nirnbergu čak roditelje i upozoravaju da ne potpadaju pod uticaj zagovornika davanja matičnih ćelija iz pupčanika, jer se sve svodi samo na "bespovratni gubitak novca". Oni naglašavaju da je reč o unosnom biznisu o kome su podaci veoma šturi.

A što se tiče njihove široke primene u lečenju srca, mozga, dijabetesa, Parkinsonove i drugih bolesti (kako tvrde zagovornici) rezultati istraživanja su krajnje skromni, podsećaju u Nirnbergu. Za primenu kod ljudi još ne postoje validni podaci da bi na ovaj način moglo da se pomogne obolelom tkivu ili organu, što ne znači da se u budućnosti neće pronaći odgovor za njihovo korišćenje u oblasti regenerativne medicine. Ali, tu se pre svega misli na matične ćelije drugih organa i tkiva. Što se tiče matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, male su šanse da one na ovaj način mogu da se primenjuju, tvrde iz evropskih medicinskih centara.

Međutim, bez obzira na ispoljeni skepticizam stručnjaka, samo u Srbiji ima 12 takvih banaka i sve posluju po sličnom principu. Cene se kreću od 1.800 do 2.000 evra, a tu je i taksa državi koja izdaje odobrenja da ovakva kratkotrajna intervencija može da se obavi. Taksa iznosi 10.230 dinara, pa se sve više pitaju i roditelji i lekari, zar ne bi bilo prihvatljivije da država osnuju svoju banku i ima legitiman uvid u sve što se sa ovako pohranjenim matičnim ćelijama dešava. I, naravno, po potrebi da ih koristi uz pristanak roditelja, ukoliko se ispunjavaju svi uslovi davalaštva.

Ceo tekst: Novosti


Strah me čini jačim i boljim.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
4 Odgovora
3894 Pregleda
Najnovije: 20:28:04, 12.Maj.2011.
Maestro