Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)

 • Odgovora: 39
Stranice: « 1 2 3 4

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #30 poslato: 01:01:41, 20.Okt.2009. »
Mirko Kovač
Grad u zrcalu


Mirko Kovač, jedan od najtalentovanijih pisaca s naših prostora, pisac za koga ne postoje granice nacionalnih književnosti i koji podjednako pripada crnogorskoj, srpskoj, hrvatskoj i bosanskoj književnosti, kao biser u nizu svojih dela napisao je roman Grad u zrcalu.

Ova melanholična porodična hronika, ispričana u prvom licu, s autobiografskim elementima začetim u zaleđu Dubrovnika posle Drugog svetskog rata, na neki način predstavla piščev oproštaj od zavičaja: jednostavno ispripovedan obiteljski nokturno, Grad u zrcalu roman je o zavičaju, odrastanju i porodici. Kao fine niti u pozadini priče naglašene su prepoznatljive društvene okolnosti tog vremena i ‘’ukleti kraj’’ u trouglu Trebinje, Nikšić, Dubrovnik – a Dubrovnik, taj grad u zrcalu, opisan je s posebnim lirskim naglaskom. Kao hroničar koji vešto i s izvanrednom lakoćom zapisuje život prostora koji su ga obeležili, a pre svega odnos istovremene bliskosti i nerazumevanja između oca i sina, Mirko Kovač u ovom romanu maestralno ostvaruje misao da je naš život ono čega se sećamo, a ne ono što smo proživeli

Izvor i izdavač:Samizdat B92
 


*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #31 poslato: 23:07:36, 29.Okt.2009. »
Voda  iz kamena
Ljiljana Habjanovic Djurovic


Najnoviji, deseti roman naše popularne spisateljice LJiljane Habjanović-Đurović pod nazivom „Voda iz kamena“ pojaviće se iz štampe na dan otvaranja Međunarodnog sajma knjiga. Ovaj, inače peti roman iz duhovnog ciklusa LJiljane Habjanović objavljuje izdavačka kuća „Globosino Aleksandrija“.
Nadahnuće da napiše ovo delo, književnica je pronašla u čudu koje se pre oko stotinak godina dogodilo u selu Đunisu, kada je devojčica Milojka na kamenu kraj potoka ugledala Presvetu Bogorodicu. U romanu „Voda iz kamena“ pred čitaocem se otkriva sudbina nekoliko ključnih junaka, „čije je duše i umove uskomešao ovaj događaj koji je mnogima od njih zauvek promenio i obeležio živote. Kako stoji u recenziji ovog romana, reč je o istinitoj priči o veri i neveri, „o onima koji ne videše i poverovaše, o onima koji videše i ne poverovaše, o čovekovoj neprestanoj borbi protiv lukavih podmetanja neprijatelja ljudskog i Božjeg, o grehu i kazni, o pokajanju, o prilježnim poslenicima na njivi Gospodnjoj, brojnim znacima Božje prisutnosti na zemlji. O trijumfu dobra nad zlom, o razlozima za nadu, o dobroti i milosrdnoj ljubavi Majke Božje i Majke svih ljudi, o suzama koje teku preko Božjih dlanova.“

 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #32 poslato: 01:39:11, 17.Nov.2009. »
Ajše Kulin
POSLEDNJI VOZ ZA ISTANBUL    
   
Od Istanbula i Marselja, Ankare i Kaira pa sve do Pariza i Berlina, ovo je priča o ljubavi i bekstvu, isprepletana istorijom jednog od najuzburkanijih perioda u Evropi...
Kada se Selva, kći jednog od malobrojnih preostalih otomanskih paša, zaljubila u Rafaela, mladog Jevrejina, njena se porodica protivi braku i odbacuje je. Rešeni da započnu novi život, Selva i Rafael odlaze u Francusku, međutim, sreća im i tamo okreće leđa. Počinje Drugi svetski rat, a mladi ljubavnici biće uvučeni u užase Hitlerove ideologije. Dok se nacistička mreža steže oko njih, oni žive u stalnom strahu da će biti uhvaćeni i poslati u koncentracioni logor. U isto vreme, Turska očajnički pokušava da izbegne da bude uvučena u rat, pažljivo balansirajući između sila Osovine i Saveznika... Protkana čarobnim mirisima Istanbula i mističnom atmosferom Istoka, ova je priča posvećena svim običnim ljudima, neopevanim herojima koji su zbog ideala rizikovali živote.

Izvor i izdavac:Alnari
 
 
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #33 poslato: 01:41:16, 17.Nov.2009. »
Nafisa Hadži
MOLITVA MOJE MAJKE


Svojevoljna i inteligentna Saira Kader, mlada Amerikanka indo-pakistanskog porekla, još od detinjstva krši granice između porodične tradicije i želje za nezavisnošću.

Vođena slobodnim duhom i buntovnom prirodom, Saira odbacuje stege tradicionalnih ideja o porodici, dužnostima, obavezama i sudbini, odlučivši da postane novinarka i da osvoji čitav svet.

Pet godina kasnije, doživljava ličnu tragediju koja iz korena menja njen život. Žena koja je dotad putovala širom sveta kako bi razotkrila detalje iz tuđih života, sada mora da se uhvati u koštac sa vlastitim istinama. Na putu samospoznaje, pribežište pronalazi u životnim pričama svojih roditelja i predaka. Dok korak po korak razotkriva nadu, bol, radost i strast koji su oblikovali njihove živote, Saira se suočava sa istinom koju ranije nije želela da prizna – da izbori koje pravimo nisu uvek u našim rukama i da vera nije samo stvar intelektualnog opredeljenja.

„Dirljiv i poetičan roman o značenju porodice, tradicije i spona koje nas vežu. Molitva moje majke predstavlja priču o majkama i kćerima, priču o mladoj ženi koja se našla na životnom raskršću i koja će – vođena svojim porodičnim nasleđem, verom, poreklom, kulturom i vlastitom odlučnošću – krenuti putem duboke samospoznaje.“

– Haled Hoseini, autor romana Lovac na zmajeve i Hiljadu čudesnih sunaca

Izvor i izdavac:Alnari
 
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #34 poslato: 01:41:54, 17.Nov.2009. »
Endru Dejvidson
POSLEDNJI ANĐEO
   
   

Ljubav koja preživljava oganj pakla i prevazilazi granice vremena. Savremeni cinik, vrlo iskusan i privlačan muškarac sa mnogo poroka, zarobljen je u moralnom vakuumu modernog života. Jedne noći, voziće se mračnim drumom i doživeti tešku nesreću. Dok leži u bolnici u strašnim bolovima, broji dane do odlaska kući i zaklinje se da će izvršiti samoubistvo – jer sada nije ništa više nego čudovište: kako telom, tako i u duši. Međutim, pored njegovog bolničkog kreveta pojaviće se neobične i upečatljive skulpture od kamena, gargojli, koje je izradila prelepa žena plavo-zelenih očiju i neukrotive kose, Marijana, takođe pacijent u bolnici, uverena da su u srednjovekovnoj Nemačkoj njih dvoje bili ljubavnici. Poput Šeherezade, pripovedaće mu priče o besmrtnoj, ali istovremeno i tragičnoj ljubavi, priče koje se sežu od viktorijanske Engleske do Italije u doba kuge, od drevnog Japana do Islanda u vreme Vikinga. U te svoje neverovatne priče uvući će i svog sagovornika koji će otkriti da se polako ali sigurno vraća u život, ali i ponovo zaljubljuje. Prenosi se kroz vreme, dopire do mene na svakom jeziku ovog sveta, i zvuči kao čista ljubav...   «Jednom rečju pravo čudo od knjige: eksplozivna, buntovnička, provokativna. Teško je poverovati da je ovo prva knjiga Endrua Dejvidsona, jer on prosto rešeta pripovedačkim bravurama i samopouzdanjem, hrabrošću i veštinom zrelog majstora.»   Piter Straub 

Izvor i izdavac:Alnari
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #35 poslato: 01:44:05, 17.Nov.2009. »
Sofi Kinsela
Devojka iz dvadesetih


Lara je oduvek imala bujnu maštu.

Sad se pita da li je sišla s uma. Savršeno normalne devojke u dvadesetim godinama ne razgovaraju s duhovima! Međutim, pred Larom se neobjašnjivo pojavljuje duh njene baba-tetke Sejdi – u obličju odvažne, zahtevne devojke koja igra čarlston – sa svojom poslednjom željom: Lara mora pronaći ogrlicu bez koje Sejdi jednostavno ne može da se smiri.

Lara ima dovoljno sopstvenih muka. Njena tek osnovana firma posrće, najbolja drugarica i poslovni partner pobegla je u Gou, a momak koga je obožavala upravo ju je ostavio.

Međutim, uz Sejdi Larin život postaje glamurozan, a njihova potraga za ogrlicom je romantična i uzbudljiva. Da li bi Sejdin duh mogao predstavljati rešenje svih Larinih teškoća – i mogu li dve devojke iz različitih doba naučiti nešto važno jedna od druge?

Razlozi da volite Sofi Kinselu:

„Izvanredna priča.“ Heat
„Knjiga koja se ne ispušta iz ruku.“ Daily Mail
„Opet vrhunska zabava!“ OK
„Još jedan hit...“ Mail on Sunday

Izvor i izdavac:Laguna

 


*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #36 poslato: 01:05:18, 19.Nov.2009. »
Damir Karakaš
Sjajno mjesto za nesreću


Karakaševa proza oštar je i kritičan prikaz Pariza, Evrope očima "drugih", imigranata koji znaju kakvi su zaista tamošnji zakoni i zatvori.

…Ovo je roman koji se čita s guštom, ali i nekim mučnim osećajem jer glavni je junak jedan od retkih likova koji je uopste imao alternativu.

Jagna Pogačnik

Ovo je roman o novoj Evropi i starim odnosima moći, roman s dna Evropske unije gde se imigranti snalaze kako znaju: neki na crno rade za dvojicu, neki razmatraju druge još manje legalne opcije... Karakaš je opet napisao moćnu knjigu, čitku i dinamičnu, sočnu i na svoj način emotivnu.


Robert Perišić

U novom delu Karakaš je zadržao sve poznate osobine svog bogatog proznog rukopisa bez pandana među savremenim hrvatskim autorima: silnu književnu energiju i bujni vitalizam ekspresivne kratke rečenice oslobođene svih ukrasa stoga još delotvornije, ubojitije, te karakterističan  opor i mahom mračan, naturalistički pogled na sadasnjost.

Mirjana Jurišić

Izvor i izdavac:SamizdatB92
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #37 poslato: 19:12:46, 19.Nov.2009. »
Doktor Aron
Vuk Draskovic


Nakon višegodišnje pauze zbog političkog i društvenog angažmana, Vuk Drašković se vratio na književnu scenu svojim novim romanom „Doktor Aron“, intrigantnom potragom za smislom života iz perspektive jedne posve neobične ličnosti. Višedecenijsko promišljanje Vuka Draškovića iznedrilo je ovaj roman koji je istovremeno i društveno angažovan i filozofsko-religiozan sa elementima fantastike, očito posvećen opozicionom Beogradu osamdesetih, na čijem samom početku je radnja i smeštena, uoči i neposredno nakon Titove smrti.
Želja da napišem ‘Doktora Arona’ traje još od sedamdesetih godina prošlog veka. Doktor Aron se javljao i na stranicama nekih mojih prethodnih romana i knjiga - u ‘Nožu’, ‘Molitvi’, a naročito u ‘Ruskom konzulu’ i u „Meti“. Doduše, progovarao je kroz neke druge ljude, a ne kao doktor Aron, iako je to bio on. Evo, napokon se rodio i dobio svoju knjigu.
Možda bi ceo sadržaj ovog mog romana stao samo u jednu onu Njegoševu: ‘Ako zemlja priviđenje nije, duša ljudska jeste besamrtna’.


Izvor:Danas


 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #38 poslato: 22:48:52, 26.Nov.2009. »
London-Edvard Raderfurd

London je prva knjiga kojom se Edvard Raderfurd predstavlja našoj publici, mada je čitaocima širom sveta već dobro poznat kao autor nekoliko bestselera. Ovaj roman osoben je i zanimljiv po tome što kroz svoju radnju opisuje istoriju Londona, od praistorije do savremenog doba.

Pisac prati razvoj Londona od samog nastanka Britanskih ostrva i malog mesta Londinos, smeštenog na dva brežuljka na kojima drevni druidi vrše svoje obrede, preko razvijenog rimskog grada Londinijuma koji svoj vrhunac dostiže uoči samog početka nove ere, preko dolaska hrišćanstva na ostrvo, te kroz čitav srednji vek koji u Engleskoj obiluje burnim, uzbudljivim i istorijski izuzetno značajnim događajima. Čitaoci romana London imaju priliku da takoreći iz prve ruke čuju kako se Džefri Čoser sprema da napiše čuvene Kenterberijske priče koje su predstavljale prekretnicu u razvoju engleskog jezika i književnosti, da saznaju pojedinosti o životu i tragičnom ubistvu legendarnog kenterberijskog nadbiskupa Tomasa Beketa, kasnije proglašenog za sveca, da upoznaju sve glavne aktere iz prelomnog doba engleske istorije kada je čuveni Henri VIII odlučio da raskine sa papom i praktično samog sebe proglasi za poglavara i vrhovnu vlast engleske crkve. Osim što detaljno opisuje zlatno doba engleskog pozorišta, kada su nastajale drame koje i danas predstavljaju vrhunac svetske književnosti, autor nam neposredno dočarava i način funkcionisanja pozorišnih družina, kao i izgradnju legendarnog pozorišta Glob i lik samog Vila Šekspira. Kroz sudbine nekolicine izmišljenih porodica čiju istoriju prati kroz vekove, autor slika život Londona i njegovih stanovnika iz pokolenja u pokolenje, vešto povezujući i preplićući njihove sudbine sa životima svih najpoznatijih ličnosti iz engleske istorije, od kraljice Elizabete I do Indijanke Pokahontas. Dok s jedne strane njegovi likovi na ovaj ili onaj način, direktno ili indirektno dolaze u kontakt sa samim kraljevima ili visokim političarima i vojskovođama, s druge strane upoznajemo njihov lični, ljubavni i porodični život, koji je često jednako zanimljiv kao i istorija čiji trag neprestano pratimo. Posle mračnog ali burnog srednjeg veka i renesanse, Edvard Raderfurd vodi nas kroz doba revolucije, republike, građanskog rata, restauracije i kroz slavno viktorijansko doba, kao i period čuvene industrijske revolucije i dva svetska rata.

Izvor i izdavac:Laguna
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Prezentacija knjige (novih knjizevnih dela)
« Odgovor #39 poslato: 01:20:17, 11.Dec.2009. »
GLAD
Mirjana Bobić Mojsilović


Opis:
"Glad", novi roman Mirjane Bobić Mojsilović, jeste priča o novcu, o gladi za novcem, za posedovanjem, za ljubavlju, prestižem, seksom, stvarima, to je priča o svim našim gladima,o stilosti i kajanju i stidu, o penjanju i silasku, o beogradskom velikom Getsbiju, koga je Beograd učinio gorkim, i ponovo ga učinio čovekom.

Izvor i izdavac:Cigoja

 


Stranice: « 1 2 3 4

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
1029 Pregleda
Najnovije: 12:06:15, 31.Avg.2009.
Nale 83
0 Odgovora
1241 Pregleda
Najnovije: 19:42:21, 18.Dec.2009.
skorpijica-vodolija
0 Odgovora
506 Pregleda
Najnovije: 14:51:03, 27.Feb.2014.
Miloš Mi.