Anketa

Da li ste bili davaoci krvi?

Nisam.
Jednom.
Vise puta.

Dobrovoljno davanje krvi

• Odgovora: 31
Stranice: « 1 2 3 4 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
  • Pol: Muško
  • Mens sana in corpore sano
Odg: Dobrovoljno davanje krvi
« Odgovor #10 poslato: 01:26:02, 12.Maj.2010. »
Zasto bih ja ocekivao ili davao krv iz humanitarnih razloga kada postoji nesto sto se zove zdravstveno osiguranje?? Svuda u svetu dobijes i neku materijalnu satisfakciju samo se kod nas jos uvek ljudi loze na humanost  (*o*) A sa porezima naravno ne zaostajemo :D
Da li neko od vas koji se vodite humanoscu moze sa sigurnoscu tvrditi da ce ta krv zavrsiti kod nekog kome je potrebna a nema para tj da nece biti prodati i tako davaoce napraviti budalama (sto je inache odgovor na necije pitanje-kako to da nikada nemaju dovoljno krvi,tako sto je prodaju)??!!
Da li ste pricali sa vampirima koji uzimaju krv o tome kakvi su oni davaoci i jesu li uopste nekada bili donatori??
Pa kad su nam vec toliko toga oduzeli nemojte makar svoju krv davati za dzabe, aman! Dokle god ima onih koji ne zele razmisljati dublje o onome sto rade dotle ce i oni donatore nagradjivati jednom cokoladicom i olovchicom kako bi mogli zapisati kada da dodju sledeci put.

*

Van mreže Tiga

• *
  • 9
  • 0
  • Pol: Žensko
  • Mačka
« Odgovor #11 poslato: 01:30:50, 12.Maj.2010. »
Dajte krv kad god možete, jer će biti potrebna nekome kome je život ugrožen. Za vampire ne brinite.
Šta je bedem, do široki zid?

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
« Odgovor #12 poslato: 01:55:20, 12.Maj.2010. »
Dajte krv kad god možete, jer će biti potrebna nekome kome je život ugrožen. Za vampire ne brinite.
(e*e) koliko li tebe placaju za ovo,hm?
Evo jednog interesantrnog teksta za tebe, ustvari jedan njegov deo :

" Za one osetljive savesti, očiti primer da ne rade ništa što bi se, bar u potrošačkom društvu, moglo smatrati beskrupuloznim, pruža sam Zavod za transfuziju krvi, koji u skupim reklamnim kampanjama zapomaže za svakom kapi neprocenjive tečnosti, da bi, zatim, isti eliksir života, prodavao privatnim klinikama. Davanje krvi u privatnoj praksi nije protivzakonito i neke klinike imaju ugovore sa Institutom za transfuziju, odakle i trebuju krv. Ali, u sezoni nestašice, nameće se pitanje – kako privatnici dobijaju krv, kada Institut za transfuziju radi sa dnevnim rezervama dovoljnim tek da se „pokriju“ urgentna stanja u bolnicama.

Otuda u privatnim bolnicama uvek ima dovoljno nalegerovane krvi za hladne operacije, što opet ima svoju cenu, daleko veću od one koju je Zavod ovom transakcijom zaradio. Inače, troškovi Instituta za transfuziju za jedan litar obrađene krvi u Srbiji iznose oko 100 evra. Po toj ceni krv od državnih zdravstvenih ustanova otkupljuju i privatne klinike, koje isti iznos naplaćuju svojim pacijentima, u skladu sa zakonom. Međutim, na tu sumu privatnici dodaju cenu lekarske usluge i takozvane interakcije, što cenu transfuzije čini daleko većom.
Nije redak slučaj da višedecenijski dobrovoljni davalac krvi mesecima čeka na operaciju, te da je, uz to, obavezan da za istu operaciju „obezbedi“ odgovarajući broj prijatelja i rođaka, voljnih da daju krv. Ukoliko ne nađe dobrovoljce, jedino što mu preostaje je kupovina.

U poslednjem obraćanju javnosti Zavod je priznao godišnju zaradu od 110 miliona dinara, mada papirološka opravdanost takve „pozajmice“ u pravcu privatnih klinika, te sumnja u dvojne fakture i nesumnjive kese za krv sa utisnutim bar kodovima, zbog čega se i ozlojeđeno članstvo Udruženja dobrovoljnih davalaca prepolovilo, nikada nije istraženo ili bar medijski procesuirano.
"

http://www.pecatmagazin.com/2009/02/27/52-6/

*

Van mreže Tiga

• *
  • 9
  • 0
  • Mačka
« Odgovor #13 poslato: 02:04:07, 12.Maj.2010. »
Ako nećeš da je daješ, ne moraš, zar ne? Jel te tera neko?
Šta je bedem, do široki zid?

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #14 poslato: 16:18:21, 12.Maj.2010. »
Se-Osiris, Tiga-nema potrebe za provociranjem, svadjama.Moze se na fin i kulturan nacin raspravljati

Zasto bih ja ocekivao  krv iz humanitarnih razloga  

Ko uopste kaze da treba ocekivati krv iz humanitarnih razloga?  (*o*) Tema je o davanju krvi.

Zasto bih ja davao krv iz humanitarnih razloga kada postoji nesto sto se zove zdravstveno osiguranje?? Svuda u svetu dobijes i neku materijalnu satisfakciju
nemojte makar svoju krv davati za dzabe, aman!

Zasto neko drugi ne bi dao krv iz humanosti (bez ikakve materijalne satisfakcije i sa ciljem da izvuce korist iz toga i na taj nacin mozda pomogao nekome zdravstveno)?Iz razloga sto se ta humanost  danas iskoriscava da bi neki profitirali ili si misljenja da se za to ipak treba dobiti neka materijalna satisfakcija?  (*o*)

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
« Odgovor #15 poslato: 12:24:44, 13.Maj.2010. »
Se-Osiris, Tiga-nema potrebe za provociranjem, svadjama.Moze se na fin i kulturan nacin raspravljati

Ja zaista ne vidim nekulturno obracanje ni sa moje ni Tigine strane,zao mi je ako je neko stekao takav utisak.

Ko uopste kaze da treba ocekivati krv iz humanitarnih razloga?  (*o*) Tema je o davanju krvi.

Pa ja kazem. Zalosno je to sto makar ljudi koji su dobrovoljni davaoci nisu zasticeni u slucaju da je njima potrebna krv,sto bi nekako bilo logicno, vec za istu moraju nalaziti svoje bliznje.

Zasto neko drugi ne bi dao krv iz humanosti (bez ikakve materijalne satisfakcije i sa ciljem da izvuce korist iz toga i na taj nacin mozda pomogao nekome zdravstveno)?Iz razloga sto se ta humanost  danas iskoriscava da bi neki profitirali ili si misljenja da se za to ipak treba dobiti neka materijalna satisfakcija?  (*o*)

Ma ok ako neko zeli iz bilo kog razloga davati, pa necu ga juriti niti sprecavati, ne brini :D  Iznosim samo svoje misljenje o ovoj temi. Pa ne moramo se valjda svi sloziti i svaki odgovor ovde biti - da, podrzavam to, lepo je, humano. Mislim da se humanost danas kod nas moze poistovetiti sa naivnoscu,da ne navodim neke teze reci. I u drugim zemljama se krv daje iz humanih razloga ali se dobije barem neka suma koja pokriva troskove tog dana a ne cokoladica i olovchica.
Eto recimo u Austriji dobrovoljni davaoci izvlace kovertice i dobijaju neko manje putovanje a postoji i nesto sto se zove krvna plazma koja se moze davati cesce (3x u dve nedelje) a prilikom svakog davanja dobijes 20e za troskove svog dolaska i gubitka vremena.

Inache, dobrovoljno sam davao krv 7x i u toj crvenoj knjizici na istoj strani su mi upisali AB+ a onda ispod stoji Rh faktor negativan?! Sta li su hteli reci  (*o*)

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #16 poslato: 22:33:39, 13.Maj.2010. »
Se Oziris moram da ti kazem da sa  takvom krvnom grupom,spadas u red ljudi koji imaju najredju krvnu grupu,i samim tim i nekako nametnutu obavezu da budes human jer tu krvnu grupu je zaista tesko naci.Jedino nisam razumela za Rh ali ako si negativan,to je bas,bas retkost.
Nemam nista protiv da se i davanje krvi plati ali mislim da nismo kao zemlja u toj situaciji.Jedino sto bi dobrovoljni davaoci trebali da imaju mnogo vise privilegija od neplacanaja participacije.
Medjutim,nista nije crno belo u zivotu.Za sada je davanje krvi dobrovoljno i vecini je dovoljna makar i iluzorna vera da su nekome pomogli i mozda spasili zivot.Onima koji trguju krvlju neka se bavi tuzilstvo i njihova sopstvena savest.

*

Van mreže Se-Osiris

• **
  • 340
  • 1
« Odgovor #17 poslato: 00:48:06, 14.Maj.2010. »
Hehe, kako to mislis nametnuta obaaveza da budes human ?? Zar tako nesto postoji -nametnuta humanost,hm?
Znam missice da je to jedna od redjih krvnih grupa ali je ima na trzistu. E sad sto nije za dz vec se mora platiti to je nesto drugo. Ne razumem kako mozes sazaljevati zemlju u kojoj pojedinci napreduju i bogate se na racun vecine. Zasto sazaljevati drzavu koja ima vece poreze u odnosu na evropski prosek. Ajde da ne idem daleko od teme,hm.

....Jedino sto bi dobrovoljni davaoci trebali da imaju mnogo vise privilegija od neplacanaja participacije.....

A zasto nemaju?? Zato sto ih ima i previse (mada nikad nije previse jer se prodaje) Kada bi bilo manje dobrovoljaca onda bi ih vise cenili, da li razumes?! Isto ti je i sa radnom snagom. Previse nezaposlenih i zato niko ne mari za radnike, kada bi radna snaga nedostajala cena rada bi skocila. To ti je prosta ekonomija, zakon ponude i potraznje.

Sto se rh faktora tice pozitivan sam ali su mi prilikom mog prvog davanja takvu zbrku napravili kao sto sam vec napisao AB+ a rh negativan sto sam odmah po dobijanju knjizice primetio i pitao da mi objasne.
Vera zaiste jeste iluzorna jer bi taj zivot bio spasen i bez toga. Krvi ima dovoljno i ukoliko nestane postoje rezerve i tzv trziste krvi pa se moze kupiti.
Za one koji ce mozda do Austrije evo jednog linkica gde mozete dobrovoljno dati krvnu plazmu iz humanih razloga ili ako vam mozda zafali 20e za pivo, kartu, mozda kao meni za skije ili sta ja vec znam. Proces davanja je malo duzi (oko 45 min), igla jeste malo deblja ali sestrice su zato finije  :D

http://www.humanplasma.at/en/humanplasmacom/home.html

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #18 poslato: 13:47:43, 17.Maj.2010. »
Dajte krv u transfuziomobilu
Izvor: B92

U okviru kampanje koju su zajednički realizovali B92 i Institut za transfuziju krvi Srbije, prikupljena su sredstva za nabavku novog specijalizovanog vozila za rad na terenu - transfuziomobila.
Ovo moderno vozilo, opremljeno je u skladu sa najvišim standardima. Od jutros ono je u funkciji. Akcija dobrovoljnog davanja krvi traje večeras do 19 časova u autobusu koji je parkiran ispred zgrade B92.

Od sutra autobus počinje sa obilaskom beogradskih opština.

*

Van mreže MiMibb

• *
  • 93
  • 1
  • http://img17.imageshack.us/img17/4483/mimif
« Odgovor #19 poslato: 12:36:25, 10.Jun.2010. »
Svaka cast (e*e),al ja kad vidim krv padam u nesvest (*o*),to je lepo humano,al ne smem,plasim se boce :(

Stranice: « 1 2 3 4 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000