Svetski dan plesa

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

  • *****
    Počasni član
  • 4 385
  • 34
  • Pol: Žensko
Svetski dan plesa
« poslato: 14:47:56, 29.Apr.2011. »
Svetski dan plesa ustanovljen je 1982. godine od Međunarodnog saveta za igru pri UNESKO-u (CID UNESCO), na inicijativu Međunarodnog teatarskog instituta, a obeležava se 29. aprila, na dan rođenja kreatora modernog baleta jednog od najvecih plesnih reformatora Žan-Žorža Novera (Jean-Georges Noverre, 1727-1810).

Povodom Svetskog dana igre, svake godine poslanicu šalje jedna od istaknutih ličnosti iz oblasti plesne umetnosti, a sam dan se obeležava različitim programima koji su uglavnom otvoreni za najširu publiku, jer je ideja da se igra svakog 29. aprila popularizuje i dopre do različitih generacija i društvenih slojeva u svojoj punoj lepoti i značenju.

Belgijska koreografkinja i plesačica Ana Tereza de Kersmeker (Anne Teresa De Keersmaeker), autorka ovogodišnje poruke za Svetski dan plesa, 29. april, istakla je da plesna umetnost slavi ono što ljude čini ljudima.

“Kada plešemo, upotrebljavamo na najprirodniji način mehaniku našeg tela i sva naša čula da bismo izrazili sreću, tugu, stvari do kojih nam je stalo.Ljudi su oduvek plesali da bi izrazili ključne momente života i naša tela nose sećanja na sva moguća iskustva čovečanstva. Možemo igrati sami ili zajedno. Možemo deliti ono što nas čini istima, kao i ono što nas razlikuje od drugih. Za mene je ples način razmišljanja. Kroz ples možemo da izrazimo najapstraktnije ideje, ono što ne možemo da vidimo, i što nema ime. Ples je veza među ljudima, koja spaja raj i zemlju. Nosimo svet u našim telima. Svaki ples je deo većeg sveta, i ples zato nema ni početak, ni kraj”, poručila je De Kersmekerova povodom Svetskog dana plesa, koji je obeležen 27. aprila u sedištu UNESKO-a u Parizu solom iz njenog bogatog repertoara.

Izvor


Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1052 Pregleda
Najnovije: 19:14:47, 19.Mar.2010.
Ch
1 Odgovora
967 Pregleda
Najnovije: 10:35:26, 23.Apr.2011.
narcisa zec