Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?

 • Odgovora: 9

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« poslato: 01:09:24, 06.Apr.2009. »
Rani simptomi trudnoće

Bez obzira da li želite da zatrudnite ili mislite da ste već trudni, može da bude prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu da podnesu čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što pre da saznaju da li su trudne.
Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenadiće vas činjenica da će vam vaše telo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!
Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju ni posle nekoliko nedelja trudnoće.
Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki ili sve od dole navedenih simptoma, posetite što pre ginekologa.

Mučnina/povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih lovi grip. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može da traje ceo dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvek imate neku hranu pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do školjke.
 
Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost može da izazove mučninu. Vaše čulo ukusa se može dramatično promeniti, pa možda više nećete moći da jedete hranu ili da pijete pića koja inače volite. Možete takođe da osetite i ukus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje može da se javi već u prvoj nedelji trudnoće. Možda ćete mnogo češće trčati u kupatilo, čak i tokom noći. Posle oplodnje, materica će vam se naglo povećavati, pritiskaće mokraćni mehur i javaljaće vam se potreba za mokrenjem. Možda će vam urin biti tamniji i imaće jači miris nego inače. To je znak da morate da pijete više vode. Ako osetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa lekarom, jer bi to mogli da budu simptomi upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranoj fazi trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu da porastu i postanu veoma osetljive, a boja im može biti tamnija. Isto tako, vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, pa sve do kraja prvog tromesečja osećati veoma iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta nivoa progesterona i povišene telesne temperature. Probajte da se ne umarate uz sve te hormonske promene, povraćanje i mokrenje.

Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu da budu prvi simptomi trudnoće – prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate da prijavite lekaru. Trudnice mogu da pate i od češćih glavobolja koje su opet rezultat velikih hormonskih promena.

Lagano krvarenje

Oko osam do deset dana posle ovulacije neke žene mogu da imaju lagano krvarenje, koje se može poklopiti s vremenom kada bi im inače počelo menstrualno krvarenje. Neke žene čak mogu da pomisle da se radi o slaboj menstruaciji. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Vrtoglavica/ nesvestica

Zbog činjenice da trudnoća utiče na čulo mirisa i ukusa, trudnice nenamerno izbegavaju hranu i preskaču obroke. To za rezultat ima niske vrednosti šećera, što može da dovede do vrtoglavica i nesvestice. Ako stojite duže vreme, pojačani pritisak materice na vene u nogama može dovesti do
pada krvnog pritiska, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbovale sve hranjive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može da dovede do zatvora. Probajte da jedete više svežeg voća i da pijete mnogo vode kako bi to izbegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom periodu trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po telu i uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte da uradite nekoliko laganih vežbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Gorušica

Iako se gorušica i problemi sa varenjem obično vezuju za kasnije faze trudnoće, kod nekih žena se mogu pojaviti u ranijem periodu. Gorušica može da se ublaži lekovima, pa se posavetujte sa ginekologom oko terapije. Izbegavajte tešku ili začinjenu hranu uveče, jer vam može pojačati problem.

Promene na koži

Možda ćete primetiti na licu bubuljice koje su rezultat hormonskih  promena. Ovaj problem se često stabilizuje do drugog tromesečja. Takođe,  postoji mogućnost da vam potamne mladeži, zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan iscedak

Mnoge trudnice primete da imaju pojačan gusti beli iscedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite ginekologu.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete da izgubite na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj ishrani i izbegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ukoliko dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.


Izvor
« Najnovija izmena:: 00:53:45, 04.Jun.2009. lilka »


 


*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #1 poslato: 12:32:38, 06.Jun.2009. »
Ja sad ovo čitam i čudim se ~ kod mene skoro ničeg odo ovog nije bilo  (*o*) ... mora da sam neki izrod... iako... i sa mamine i sa tatine strane, ni jedna žena u toku trudnoće nije imala skoro nikakvih problema... možda je genetika...

1. Mučnina/povraćanje ~ samo u 4 mesecu i trajalo nedelju dana.
2. Pojačano čulo mirisa i ukusa ~ ništa od toga, jer inače genetski imam jako slabo čulo mirisa, a čulo ukusa mi je od cigareta godinama skoro nestalo...
3. Učestalo mokrenje ~ samo na kraju 8 i ceo 9 mesec, pre toga sve normalno.
4. Napetost u grudima ~ ista situacija kao i sa ovim gore.
5. Umor ~ naprotiv, do maltene porodjaja sam bila i više nego hiperaktivna.
6./7.  Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje ~ Lagano krvarenje ~ imala sam razarajuće bolove u ledjima u predelu bubrega prva 3 meseca, glavobolju nisam imala na početku, samo na kraju u 8 mesecu, , menstr. sam redovno imala do 4 meseca kad je stala i kada sam i otkrila da sam trudna.
8. Vrtoglavica/ nesvestica ~ ništa.
9. Zatvor ~ nikada u životu nisam patila od toga, a u toku trudnoće kako šta pojedem, tako to posle 30min leti napolje.
10. Nervoza ~ na početku ništa, čak naprotiv, bila sam skoro uvek jako dobro raspoložena i opuštena, ali kad je stigao 8 mesec i Majske vrućine, ondakstigla i blaga nervoza.
11. Gorušica ~ nisam imala tih problema u toku trudnoće, ali od porodjaja pa nadalje barem jednom mesečno "padnem za slobodu" što se tiče konzumiranja "Ranisana".
12. Promene na koži ~ baš naprotiv! Moje lice nikada nije bilo lepše, čistije, mekše, ma milina!
13. Pojačan iscedak ~ nisam ga imala.
14. Gubitak težine ~ iskreno nisam obraćala previše pažnju iako sam se pitala zašto sam se provaljivala povremeno od ždranja, naročito slatkog, kada sam ostala u drugom stanju imala sam 70kg, a tek u Aprilu sam se odjednom naglo počela gojiti i na prodjaju sam imala 105kg... znam, mnogo...

« Najnovija izmena:: 12:01:39, 07.Jun.2009. Šmišonja »
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #2 poslato: 18:19:23, 14.Mar.2010. »
RIZIČNA TRUDNOĆA
Izvor

Kako da znam da li će moja trudnoća biti niskog ili visokog rizika?
Kada je trudnoća visokorizična?          Kako da znam da li će moja trudnoća biti niskog ili visokog rizika?

     Svaka trudnoća je jedinstvena i nikad se ne zna kako će se koja trudnoća razvijati. Ako ste imali problema sa pritiskom ili šećerom u krvi pre trudnoće, na primer, vrlo je moguće da će se problemi nastaviti ili čak pogoršati tokom trudnoće i da će vam biti potrebne dodatne kontrole. Ako ste imali povišen pritisak tokom prethodne trudnoće, moguće je da će se to desiti i tokom druge...Ipak, najbolje je da smanjite rizike tako što ćete prestati da pušite, više se kretati, jesti zdravo, izbegavati slano i stres...

     Trudnoće visokog rizika su one koje zahtevaju posebne kontrole i nadzor i samim tim su i veća briga za trudnicu. Na svu sreću, mnogo je više trudnoća niskog rizika, gde se normalnim ponašanjem i praćenjem saveta lekara, uz minimalan rizik dolazi do kraja trudnoće i zdrave bebe.          Kada je trudnoća visokorizična?

     Kada majka puši, kada je previše mršava ili previše gojazna, kada koristi alkohol ili droge ili kada ima neki zdravstveni problem od pre trudnoće, bez obzira da li je na lekovima zbog toga ili ne.

     Podaci o problemima tokom prethodne trudnoće tako mogu da vas svrstaju u visokorizičnu trudnoću -  prevremeni porođaj, anomalija bebe, tromboza, gestacijska šećerna bolest i povišeni pritisak.

     Postoje i faktori na koje treba obratiti pažnju i kod porođaja – veoma velika beba, veoma mala beba, blizanci, beba koja ne prednjači glavicom, nego nekim drugim delom tela, prethodni carski rez, krvarenje tokom prethodnog porođaja...

Ako nemate ništa od gore navedenog, niti ste imali problema tokom prethodnih trudnoća, veoma su male šanse da imate problem tokom ove trudnoće.
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #3 poslato: 18:28:48, 14.Mar.2010. »
MOGU LI DA ZATRUDNIM AKO...
Izvor

... ako imam bolne i obilne menstruacije?
... ako su mi neredovne i retke menstruacije?
... i muž i ja imamo više od 35 godina?
... imam naporan, stresan posao?
... nalaz sperme moga muža nije idealan?
... sam ranije imala česte upale jajnika i male karlice?
... šta smanjuje moje šanse za začeće?
... već duže vreme pokušavam da ostanem u drugom stanju, ali uzalud. Kada da se obratim lekaru?
... šta je to spermogram?
... rekli su mi da postoji šansa da su mi začepljeni jajovodi. Da li to znači da ne mogu da ostanem u drugom stanju?... ako imam bolne i obilne menstruacije?

Ove tegobe ne bi trebalo da prave problem da ostanete u drugom stanju, ali bi svakako trebalo da razgovarate sa svojim lekarom, da se proveri da nisu u pitanju endometrioza, miomi ili neka infekcija. ...ako su mi neredovne i retke menstruacije?

Neredovnost menstruacija može da predstavlja problem kod ostajanja u drugom stanju, jer je teško planirati koncepciju u situaciji kad ne znate kada vam je ovulacija.
Treba da sa svojim lekarom razgovarate o praćenju ciklusa i određivanju vremena ovulacije kada budete planirali trudnoću. ... i muž i ja imamo više od 35 godina?

Godine kod muškarca ne igraju neku veliku ulogu u mogućnosti oplodnje, ali kod žene plodnost polako opada nakon 35. godine.
To ne znači da ne možete ostati u drugom stanju, samo da se možda neće desiti baš onda kada to želite. ...imam naporan, stresan posao?

Suviše stresa može da smanji želju za vođenjem ljubavi i može da utiče na hormonski status kako žene tako i muškarca.
Bilo bi dobro, ne samo zbog planiranja trudnoće, da smanjite nivo stresa, a ako to nije moguće, da probate da ga se redovno oslobađate fizičkim aktivnostima :
– plivanjem, šetnjom, vožnjom bicikla...
Ako nemate vremena za redovne odnose, ustanovite kada vam je ovulacija, pa tempirajte vođenje ljubavi prema tome. ...nalaz sperme moga muža nije idealan?

Da, ali je moguće da će biti potrebna dodatna ispitivanja da se vidi šta je tome uzrok, a onda i eventualno lečenje.
Svakako bi trebalo da se promeni njegov način života i smanje negativne navike, poput pušenje i pijenja alkohola, a uvede zdrav način života, uz redovne fizičke aktivnosti i odmor. ...sam ranije imala česte upale jajnika i male karlice?

Nekada česte infekcije male karlice mogu da dovedu do manjeg ili većeg začepljenja jajovoda, pa ako pokušavate da ostanete u drugom stanju duže vreme, a ne uspevate, recite to vašem lekaru, da bi se ispitala prolaznost jajovoda. Šta smanjuje moje šanse za začeće?

Najčešći uzroci steriliteta su nepostojanje ovulacije, oštećenje ili začepljenje jajovoda ili problem sa spermom.
Ali, ne zaboravite da, da biste ostali u drugom stanju, morate imati redovne odnose! Već duže vreme pokušavam da ostanem u drugom stanju, ali uzalud. Kada da se obratim lekaru?

Zavisi šta podrazumevate pod «duže vreme»!
Obično 90% partnera ostane u drugom stanju tokom prve godine redovnih, nezaštičenih seksulanih odnosa, a 95% tokom prve dve godine takvih odnosa. 
Obično se pomoć lekara zatraži posle dve godine aktivnih, nezaštićenih odnosa, a u situaciji da se ne ostaje u drugom stanju.
Ipak, ako imate neki zdravstveni problem, ako ste imali česte ginekološke probleme ili ako ste stariji od 35 godina, javite se lekaru već posle prve godine neuspešnog planiranja trudnoće. Šta je to spermogram?

Spermogram je analiza sperme, u kojoj se pregleda njihov broj, izgled, pokretljivost, neke hemijske osobine...
Uglavnom, gleda se kakve su šanse da se sa takvom spermom može ostati u drugom stanju. Rekli su mi da postoji šansa da su mi začepljeni jajovodi. Da li to znači da ne mogu da ostanem u drugom stanju?

Zavisi od toga na osnovu čega su vam to rekli – da li ste radili neke testove, da li su vam snimali prohodnost jajovoda...
Ukoliko ste imali ispitivanja prohodnosti jajovoda i pokazalo se da jesu začepljeni, verovatno ćete morati imati operacije koje će otkloniti ovaj problem.
Ako niste imali ispitivanja, ne može se reći da ne postoji šansa da ostanete u drugom stanju, jer morate prvo obaviti ispitivanja.
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #4 poslato: 10:00:54, 01.Apr.2010. »
SIMPTOMI BLIZANAČKE TRUDNOĆE

-1- „Veoma pozitivan“ rezultat testa za utvrđivanje trudnoće
-2- Brže dobijanje na kilaži
-3- Jako izražene jutarnje mučnine i/ili umor
-4- Ranije se osećaju pomeranja bebe
-5- Veoma visok nivo alfafetoproteina
-6- Ultrazvuk     „Veoma pozitivan“ rezultat testa za utvrđivanje trudnoće

   Pod „veoma pozitivnim“ rezultatom testa za utvrđivanje trudnoće se podrazumeva to da čak i ukoliko test radite dan-dva nakon izostanka menstruacije linija (ili znak +) na testu jasno je izražena i pokazuje da ste u drugom stanju. U većini slučajeva kada se test radi ovako rano, linija na testu je bleda.

   Test za trudnoću meri nivo hormona HCG (human chorionic gonadotropin), a veruje se da žena koja nosi blizance ima povišen nivo ovog hormona, te je stoga rezultat testa vidljiviji.


     Brže dobijanje na kilaži
 
   Usled bržeg rasta materice i veće količine plodove vode, majke blizanaca u većini slučajeva dobijaju brže na kilaži. U prvom trimestru mogu da dobiju i do 5 kg, krajem drugog trimestra od 7 do 11 kg, a do kraja trudnoće i do 20 kg.

   Naravno ovo u velikoj meri zavisi od mnogo faktora uključujući i kilažu koju je žena imala pre trudnoće, a o tome koliko je dovoljno da se ugojite u trudnoći najbolje će vas posavetovati lekar. Ipak, nemojte se iznenaditi ako već nakon 6. nedelje ne budete mogli da nosite svoju staru garderobu.


     Jako izražene jutarnje mučnine i/ili umor

   Kod mnogo majki koje očekuju blizance jutarnje mučnine i umor su mnogo više izraženi, ali to zavisi od slučaja do slučaja. Kod nekih žena mučnina uopšte nema ili su veoma blage, dok neke trudnice koje su imale više trudnoća tvrde da su im simptomi bili gori kada su nosile jednu bebu.  

   Međutim, uglavnom se majke koje očekuju blizance žale na neobično jako izražen umor i gubitak energije. Takođe, u nekim slučajevima u toku blizanačke trudnoće izraženije je lupanje srca i pojava nesanice.


     Ranije se osećaju pomeranja bebe

   Većina trudnica prva pomeranja bebe oseća tek oko 18 – 22 nedelje. Veoma je verovatno da će žena koja očekuje blizance ranije osetiti pomeranje beba u stomaku. Međutim, ovo treba uzeti u obzir kao uslovnu činjenicu, jer žene koje su prvi put trudne možda neće znati da odrede da je upravo ono što su osetile, pomeranje bebe.

   Takođe, može se desiti da i jedna beba bude izuzetno živahna i da ne možete biti sigurni da je u stomaku još jedna beba.


     Veoma visok nivo alfafetoproteina

   Za mnoge majke koje ne osećaju druge neobične simptome, ovo može biti prvi znak da posumnjaju da možda očekuju blizance. Visoki rezultati AFP testa ukazuju ili na abnormalnosti kod jedne bebe, ili postojanje dve ili više beba. Nakon ovog testa lekar zakazuje ultrazvučni pregled ili na dodatne testove kako bi se utvrdio razlog zašto su rezultati visoki.


     Ultrazvuk

  Na kraju, bez obzira na sve znake, ipak je ultrazvuk u toku drugog timestra najbolja i najsigurnija potvrda da nosite blizance. Na monituru ultrazvuka lekar će lako utvrditi da se radi o dva fetusa i/ili o dva otkucaja srca.


Izvor
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #5 poslato: 10:07:02, 01.Apr.2010. »
BLIZANAČKA TRUDNOĆA

-1- Da li treba da posebno vodim računa o sebi zato što nosim blizance?
-2- Kada ću saznati da li očekujem blizance?
-3- Da li ću biti mnogo krupnija ako čekam blizance?
-4- Da li moram više da jedem zato što imam višeplodnu trudnoću?
-5- Da li trudnoća sa blizancima može da naruši izgled tela nakon porođaja?
-6- Da li trudnoća sa blizancima znači da će mi biti dva puta teže?
-7- Da li ću imati više problema u trudnoći zato što nosim blizance?
-8- Gde mogu dobiti pomoć i savet?
-9- Da li je potrebno da se više odmaram?
-10- Da li treba da posebno vodim računa o sebi zato što nosim blizance?Blizanačka trudnoća jeste veće opterećenje za organizam, ali nema potrebe da se zbog toga  posebno brinete, potrebno je samo da osluškujete svoje telo. Odmor i zdrava ishrana su izuzetno bitni pošto se vaš organizam sada dodatno opterećuje. Zbog višeplodne trudnoće, velike su šanse da se nećete poroditi u planiranom terminu, pa morate planirati da prestanete da radite pre nego što ste to mislili, a ukoliko imate decu, pokušajte da organizujete pomoć kako se ne bi premarali.     Kada ću saznati da li očekujem blizance?

   Ako u  porodici imate blizance, trojke ili četvorke, šansa da i vi imate višeplodnu trudnoću se povećava. Već na samom početku bi trebalo da ultrazvučni pregled pokaže koliko beba ima u materici. Veoma retko, u slučaju da je prva beba zaklonila drugu, dođe do previda druge bebe kod ranog ultrazvučnog pregleda, a višeplodna trudnoća mora se ustanoviti najkasnije do 16 nedelja trudnoće.


      Da li ću biti mnogo krupnija ako čekam blizance?

   Nije samo težina beba  ono što vas čini krupnijom, vi nosite i dodatnu ili veću posteljicu kao i dva puta više plodove vode. Stomak će vam postati naglašen već u 11. nedelji, skoro nedelju do dve pre nego ženama koje nose samo jednu bebu, a oko 24. nedelje trudnoće počinjete da izgledate znatno veći nego trudnica koja čeka jednu bebu.


      Da li moram više da jedem zato što imam višeplodnu trudnoću?

   Ako očekujete dve ili više beba, nije neophodno da jedete više, ali morate da obratite pažnju na to šta jedete. Neophodno je da se pravilno hranite pošto vi obezbeđujete hranu za dve ili više bebe koje rastu i razvijaju se, a i vaš organizam je izložen dodatnom fizičkom naporu.  Moguće je da se osećate izuzetno umorno, ponekad toliko iscrpljeno da ne možete da skuvate ručak. Uključite parnera u te dnevne aktivnosti da bi se što više odmarali i nikako nemojte preskakati obrok.


     Da li trudnoća sa blizancima može da naruši izgled tela nakon porođaja?

 Sama pomisao da nosite više beba izaziva strah da to može da ostavi trag na vašem telu. Neke pacijentkinje brinu da im materica pa čak i stomak mogu biti ozleđeni ako imaju višeplodnu trudnoću. To je malo verovatno, a strije, zbog kojih se dosta pacijentkinja sa višeplodnom trudnoćom takođe brinu, nisu toliko povezane sa veličinom stomaka koliko sa količinom kolagena i elastina u vašoj koži.


     Da li trudnoća sa blizancima znači da će mi biti dva puta teže?

   Sa blizancima, vi prolazite kroz sve faze i probleme trudnoće, ali simptomi mogu biti naglašeni i javljaju se ranije nego u jednoplodnoj trudnoći. 

- Jutarnja mučnina je intenzivnija kod višeplodne trudnoće i može se produžiti i nakon prvog trimestra.

- Malokrvnost  je češća kod višeplodne trudnoće pošto su organizmu neophodne veće zalihe gvožđa. Vaš lekar će vam na osnovu laboratorijskih nalaza, prepisati gvožđe i folnu kiselinu.

- Bol u stomaku i nedostatak vazduha nastaju pošto materica pritiska dijafragmu, a srce snažnije pumpa krv kroz organizam. Ovi simptomi su izraženiji kod višeplodne trudnoće i zato treba da izbegavate napore. Nemojte dugo sedeti u istom položaju zato što to može izazvati dodatne bolove u stomaku. Pukušajte da jedete češće ali manje količine hrane, kako bi izbegli nadimanje stomaka ili žgaravicu.

- Bol u leđima je izraženiji kod trudnica sa dve ili više beba  zbog većeg opterećenja leđa.

- Proširene vena i kapilari česće se javljaju kod pacijentkinja sa višeplodnom trudnoćom zbog dodatnog opterećenja vena. Izbegavajte dugo stajanje, redovno vežbajte, ali samo lagane vežbe i  nosite čarape za trudnice.


       Da li ću imati više problema u trudnoći zato što nosim blizance?

  Kod višeplodne trudnoće, veća je verovatnoća da ćete imati komplikacije poput visokog pritiska i otoka, a moguće je da će se javiti pre nego u jednoplodnoj trudnoći. I šanse za prevremeni porođaj su znatno veće ako čekate dve ili više beba, a ako dođe do prevremenog porođaja, bebe će biti smeštene u inkubator nakon rođenja i dobiti maksimalnu negu.

   Međutim, pošto višeplodna trudnoća spada u rizične trudnoće, moguće je da ćete češće biti pregledani, posebno će se obratiti pažnja na prevremene kontrakcije i dužinu grlića, tako da će svaki potencijalni problem biti primećen u ranoj fazi i preduzeće se odgovarajuće mere. Lekar će vam sigurno preporučiti da se što više odmarate.


       Gde mogu dobiti pomoć i savet?

   Postoje brošure o višeplodnoj trudnoći, ali pokušajte da stupite u kontakt sa porodicama koje imaju blizance, trojke ili četvorke; oni će razumeti kako se osećate, mogu vam dati praktične savete kako da rešite neke finansijske i druge probleme vezane za odgajanje dve ili više beba.


      Da li je potrebno da se više odmaram?

   Kod višeplodne trudnoće, odmor igra vrlo značajnu ulogu. Što se više budete odmarali, bolje ćete se osećati , a na taj način ćete smanjiti opterećenje na leđima i nogama, što će preduprediti stvaranje proširenih vena i bol u leđima. Potrebno je da redovno vežbate, ali lake vežbe, da plivate i šetate. Plivanje vam može znatno smanjiti intenzitet bola u leđima.

Često se pacijentkinje sa višeplodnom trudnoćom primaju u bolnicu par nedelja pre termina da bi mirovale, trudnoća što duže održala, a bebama dala šansa da što više porastu. Istraživanja su pokazala da stalno mirovanje ne znači da će se uvek sprečiti prevremeni porođaj ili povećati šanse za bebin opstanak. U  slučajevima kada su u pitanju trojke ili četvorke, a posebno ako su postojale neke komplikacije tokom trudnoće, savetuje se da pacijentkinja bude ranije primljena u bolnicu.


Izvor
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 


*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 697
 • Zahvaljeno: 7 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #6 poslato: 10:11:37, 01.Apr.2010. »
PROBLEMI U BLIZANAČKOJ TRUDNOĆI

-1- Zašto je povećana šansa za preeklampsijom u blizanačkoj trudnoći?
-2- Jedna beba mi je veća od druge, da li je to problem?
-3- Rekli su mi da je veća šansa da se ranije porodim zbog toga što nosim dve bebe. Zašto i koliko ranije mogu da očekujem porođaj?
-4- Da li ću se poroditi carskim rezom ako nosim blizance?
-4- Šta ako jedna beba umre tokom trudnoće? Da li moram da prekidam trudnoću?
-5- Da li ću morati češće da se pregledam ako nosim blizance?
-6- Moje bebe su jednojajčani blizanci, da li će to uticati na porođaj?
-7- Da li ću sama moći da osetim da li se jedna od beba ne pomera u stomaku?
-8- Zašto je povećana šansa za preeklampsijom u blizanačkoj trudnoći?     Dve bebe predstavljaju veće opterećenje za organizam nego jedna beba, pa je veća šansa i za povećan krvni pritisak i za veći dobitak na težini... Zbog toga je važno da sve simptome koji mogu da ukažu da je počelo razvijanje problema -  povećan pritisak, naglo dobijanje na težini, oticanje nogu, belančevine u mokraći – odmah prijavite svom lekaru.

          Jedna beba mi je veća od druge, da li je to problem?

   Ne moraju bebe da budu iste težine. Ako razlika nije velika, to nije razlog za brigu. Ako je razlika velika, to može biti problem, posebno ako manja beba ne raste i smanjuje joj se količina plodove vode, a veća beba postaje sve veća. To može da ukaže na razvijanje komplikacije, interblizanačke transfuzije, koja se javlja kod identičnih blizanaca.          Rekli su mi da je veća šansa da se ranije porodim zbog toga što nosim dve bebe. Zašto i koliko ranije mogu da očekujem porođaj?
 

                                                           Većina blizanaca se rodi između 35. i 37. nedelje.

     Tačno je da retko koja blizanačka trudnoća dočeka matematički izračunat verovatni termin porođaja. Većina blizanaca se rodi između 35. i 37. nedelje. Razlog tome je što nosite ne samo dve bebe nego i dva puta više amnionske tečnosti i dve posteljice ili jednu posteljicu koja je veća od one kod jednoplodne trudnoće, što rasteže uterus i nosi povećan pritisak na grlić materice, što može da dovede do prevremenih kontrakcija ili skraćenja i širenja grlića.        Da li ću se poroditi carskim rezom ako nosim blizance?

   To nije obavezno, ali je činjenica da se porođaji kod blizanaca i višeplodnih trudnoća uopšte, mnogo češće završavaju carskim rezom, posebno ako prva beba ne ide glavicom ili ima nekih drugih komplikacija. Uglavnom se carski rez planira, tako da ćete na vreme o tome razgovarati sa lekarom. Ako ste drugorotka, a prvi porođaj vam je bio vaginalni, i ako u ovoj trudnoći obe bebe prednjače glavicom, verovatnoća da ćete se poroditi vaginalno je mnogo veća.        Šta ako jedna beba umre tokom trudnoće? Da li moram da prekidam trudnoću?

   Ako se smrt jedne bebe desi tokom rane trudnoće, ne bude nikakvih problema, jer druga beba nastavi da se razvija normalno dok se nerealizovani fetus resorbuje. Ali, ako se smrt jedne bebe desi kasnije u trudnoći, tokom drugog i trećeg trimestra, to može da bude potencijalna opasnost za trudnoću, jer se mogu razviti infekcije i može početi prevremeni porođaj. Ukoliko se tako nešto desi lekar će vas savetovati kako da se dalje ponašate i verovatno je da ćete biti jedno vreme u bolnici da bi se posmatrao dalji razvitak situacije i reagovalo ako dođe do daljih komplikacija.        Da li ću morati češće da se pregledam ako nosim blizance?

   Da, moraćete češće da idete na ultrazvučni pregled kako bi se pratio rast i razvoj beba. Takođe, moraćete i češće da dajete krv i urin za laboratorijsku analizu.       Moje bebe su jednojajčani blizanci, da li će to uticati na porođaj?

   Veoma je važno da se utvrdi da li su u pitanju jednojajčani blizanci, a ako jesu, da li imaju jednu ili dve posteljice, te da li su odvojeni membranom ili ne. Od svih ovih faktora zavisi kakav će biti tok trudnoće i način porođaja, kao i od toga kako su postavljeni, odnosno čime prednjače.      Da li ću sama moći da osetim da li se jedna od beba ne pomera u stomaku?

   Nakon 24 nedelje, bebe ostaju na jednoj strani i možete da utvrdite u kom se položaju nalaze. Većina žena može da oseti kako se svaka beba ponaosob pomera, čak mogu da kažu kada jedna od beba spava. Ako osetite da se kretanje jedne od vaših beba smanjilo ili znatno promenilo, odmah obavestite vašeg lekara o tome.Izvor
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Pokahontas-84

 • **
 • 262
 • 8
 • Pol: Žensko
 • Love,Peace,Freedom
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #7 poslato: 23:09:59, 04.Nov.2013. »
Rani simptomi trudnoće

Bez obzira da li želite da zatrudnite ili mislite da ste već trudni, može da bude prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu da podnesu čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što pre da saznaju da li su trudne.
Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenadiće vas činjenica da će vam vaše telo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!
Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju ni posle nekoliko nedelja trudnoće.
Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki ili sve od dole navedenih simptoma, posetite što pre ginekologa.

Mučnina/povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih lovi grip. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može da traje ceo dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvek imate neku hranu pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do školjke.
 
Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost može da izazove mučninu. Vaše čulo ukusa se može dramatično promeniti, pa možda više nećete moći da jedete hranu ili da pijete pića koja inače volite. Možete takođe da osetite i ukus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje može da se javi već u prvoj nedelji trudnoće. Možda ćete mnogo češće trčati u kupatilo, čak i tokom noći. Posle oplodnje, materica će vam se naglo povećavati, pritiskaće mokraćni mehur i javaljaće vam se potreba za mokrenjem. Možda će vam urin biti tamniji i imaće jači miris nego inače. To je znak da morate da pijete više vode. Ako osetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa lekarom, jer bi to mogli da budu simptomi upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranoj fazi trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu da porastu i postanu veoma osetljive, a boja im može biti tamnija. Isto tako, vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, pa sve do kraja prvog tromesečja osećati veoma iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta nivoa progesterona i povišene telesne temperature. Probajte da se ne umarate uz sve te hormonske promene, povraćanje i mokrenje.

Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu da budu prvi simptomi trudnoće – prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate da prijavite lekaru. Trudnice mogu da pate i od češćih glavobolja koje su opet rezultat velikih hormonskih promena.

Lagano krvarenje

Oko osam do deset dana posle ovulacije neke žene mogu da imaju lagano krvarenje, koje se može poklopiti s vremenom kada bi im inače počelo menstrualno krvarenje. Neke žene čak mogu da pomisle da se radi o slaboj menstruaciji. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Vrtoglavica/ nesvestica

Zbog činjenice da trudnoća utiče na čulo mirisa i ukusa, trudnice nenamerno izbegavaju hranu i preskaču obroke. To za rezultat ima niske vrednosti šećera, što može da dovede do vrtoglavica i nesvestice. Ako stojite duže vreme, pojačani pritisak materice na vene u nogama može dovesti do
pada krvnog pritiska, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbovale sve hranjive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može da dovede do zatvora. Probajte da jedete više svežeg voća i da pijete mnogo vode kako bi to izbegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom periodu trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po telu i uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte da uradite nekoliko laganih vežbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Gorušica

Iako se gorušica i problemi sa varenjem obično vezuju za kasnije faze trudnoće, kod nekih žena se mogu pojaviti u ranijem periodu. Gorušica može da se ublaži lekovima, pa se posavetujte sa ginekologom oko terapije. Izbegavajte tešku ili začinjenu hranu uveče, jer vam može pojačati problem.

Promene na koži

Možda ćete primetiti na licu bubuljice koje su rezultat hormonskih  promena. Ovaj problem se često stabilizuje do drugog tromesečja. Takođe,  postoji mogućnost da vam potamne mladeži, zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan iscedak

Mnoge trudnice primete da imaju pojačan gusti beli iscedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite ginekologu.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete da izgubite na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj ishrani i izbegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ukoliko dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.


Izvor

Kod mene je sve ovo bilo,sem vrtoglavice  :) Skolski primer trudnice  :D I na kraju, porodila sam se sa cesarea  :D :D

 
 

*

Van mreže elena86

 • ****
 • 4 388
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 129
 • Pol: Žensko
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #8 poslato: 00:13:19, 05.Nov.2013. »
I ja sam u prvoj trudnoci imala vecinu navedenih simptoma,nisam iznela do kraja trudnocu,bio je spontani posle par meseci,ne znam da li da kazem na zalost ili na srecu jer dva ipo meseca nisam mogla cak ni vodu da popjem a da mi ne bude muka,na hranu nisam ni pomisljala,a o tome koliko sam jako osecala mirise i da ne pricam,strasno. A sa cerkicom kad sam ostala trudna dva meseca nisam ni znala jer mi bas nista nije falilo,i tako je ostalo do kraja,a i porodila sam se za sat ipo,doktori su bas bili iznenadjeni jer mi je to bio prvi a za sad i jedini porodjaj. Imala sam srece  :)
Svaka zena je dama u drustvu pravog muskarca
 

*

Van mreže Pokahontas-84

 • **
 • 262
 • 8
 • Pol: Žensko
 • Love,Peace,Freedom
Odg: Prvi znaci trudnoće? Mogu li da zatrudnim ako...?
« Odgovor #9 poslato: 12:11:37, 05.Nov.2013. »
I ja sam u prvoj trudnoci imala vecinu navedenih simptoma,nisam iznela do kraja trudnocu,bio je spontani posle par meseci,ne znam da li da kazem na zalost ili na srecu jer dva ipo meseca nisam mogla cak ni vodu da popjem a da mi ne bude muka,na hranu nisam ni pomisljala,a o tome koliko sam jako osecala mirise i da ne pricam,strasno. A sa cerkicom kad sam ostala trudna dva meseca nisam ni znala jer mi bas nista nije falilo,i tako je ostalo do kraja,a i porodila sam se za sat ipo,doktori su bas bili iznenadjeni jer mi je to bio prvi a za sad i jedini porodjaj. Imala sam srece  :)

Zavidim vam na sve koje ste se porodile lako, bez mnogu muke...Alal vera  (mah:mah)

 
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
21 Odgovora
10999 Pregleda
Najnovije: 05:17:14, 02.Maj.2014.
plutonac
12 Odgovora
6509 Pregleda
Najnovije: 18:01:54, 10.Mar.2011.
slobodan
0 Odgovora
934 Pregleda
Najnovije: 14:06:45, 21.Okt.2013.
Miloš Mi.