kalorijska vrednost (kcal)
# MAJONEZ: 732
# MAJONEZ – “Delikates“: 729
# MAJONEZ – dijet, 50% ulja: 454
# MAJONEZ – light: 341
Recepti za majonezKLASIČAN NAČIN
POTREBNO JE
2 žumanceta, pola kašičice soli, 2 kašike tople vode, na vrh noža belog bibera, kašičica senfa, 2 kašičice alkoholnog sirćeta, 2 kašičice soka od limuna, 250 ml ulja
PRIPREMA
Razmutite žumanca s malo soli. Uz stalno mešanje dodajte senf, potom sirće. U početku dodajte kap po kap ulja. Kada počne da se stvara glatka emulzija, ulje dodajte u tankom mlazu, ne prekidajući mešanje. Kad masa postane čvrsta, dodajte dve kašike tople vode, sok od limuna i biber. Majonez je gotov kada se mutilica izvuče iz posude, a na njoj ostane deo majoneza. Ovako spremljen majonez prespite u staklenu teglu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do osam dana.
MODERAN NAČIN
POTREBNO JE
2 jajeta, kašika senfa, kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta, pola kašicice soli, 0,5 l ulja
PRIPREMA
U staklenu teglu od jednog litra stavite jaja, belanca i žumanca, dodajte senf, sok od limuna, so i toliko ulja da bude dva prsta ispod vrha tegle. Uronite blender do dna tegle, uključite ga i kad se donji sadržaj umuti tako da dobije svetložutu boju, polako dižite blender nagore, ali ne po sredini tegle nego malo sa strane, da ulje sklizne, pa tada blender veoma polako povlačite na gore. Bitno je da ne isključujete blender do kraja mućenja.
EKSTRA SAVET
– Da bi majonez uspeo, potrebno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi
– Važno je da mutite bez prekida jer ćete samo tako sve povezati u homogenu masu
– Ako se majonez ne umuti dobro, tvrdo skuvajte jedno jaje, odvojte žumance i propasirajte ga, pa u njega dodajte po kašiku neuspelog majoneza uz neprekidno mućenje mikserom na srednjoj brzini
http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/5003/Recepti-za-fantastican-majonez-i-pikantne-umake