Anketa

Da li jedete majonez?

Da, vrlo cesto
(40%)
Ponekad
(60%)
Ne volim majonez
(0%)

Sve o majonezu

  • Odgovora: 14
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

  • *******
    Marketing menadzer
  • 5 205
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 193
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Sve o majonezu
« poslato: 18:23:18, 02.Nov.2013. »
Kako je nastao majonez?
Majonez, jedan od umaka koji se najčešće koristi u domaćinstvima nastao je na neobičan način.
Prema jednoj priči, majonez je nastao 1756. godine i to zahvaljujući maršalu Rišeljeu, pišu Vijesti.
Naime, kada je osvojio tvrđavu Por Maon na ostrvu Minorki nastanio se u glavnom gradu Mahon (ili Majon, kako ga Francuzi izgovaraju).
Njegov kuvar nije imao drva da naloži vatru i napravi svom gospodaru topao umak. Pukim slučajem kuvaru je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.
Maršalu se toliko dopao ovaj umak da ga je odmah po povratku u Pariz lansirao na dvoru Luja XV i dao mu ime majonez po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga umak je nadograđivan i poboljšavan.

Izvor


Strah me čini jačim i boljim.
 


*

Van mreže Miloš Mi.

  • *******
    Marketing menadzer
  • 5 205
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 193
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #1 poslato: 18:24:54, 02.Nov.2013. »
kalorijska vrednost (kcal)

# MAJONEZ: 732
# MAJONEZ – “Delikates“: 729
# MAJONEZ – dijet, 50% ulja: 454
# MAJONEZ – light: 341

Recepti za majonez

KLASIČAN NAČIN
POTREBNO JE
2 žumanceta, pola kašičice soli, 2 kašike tople vode, na vrh noža belog bibera, kašičica senfa, 2 kašičice alkoholnog sirćeta, 2 kašičice soka od limuna, 250 ml ulja
PRIPREMA
Razmutite žumanca s malo soli. Uz stalno mešanje dodajte senf, potom sirće. U početku dodajte kap po kap ulja. Kada počne da se stvara glatka emulzija, ulje dodajte u tankom mlazu, ne prekidajući mešanje. Kad masa postane čvrsta, dodajte dve kašike tople vode, sok od limuna i biber. Majonez je gotov kada se mutilica izvuče iz posude, a na njoj ostane deo majoneza. Ovako spremljen majonez prespite u staklenu teglu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do osam dana.

MODERAN NAČIN
POTREBNO JE
2 jajeta, kašika senfa, kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta, pola kašicice soli, 0,5 l ulja
PRIPREMA
U staklenu teglu od jednog litra stavite jaja, belanca i žumanca, dodajte senf, sok od limuna, so i toliko ulja da bude dva prsta ispod vrha tegle. Uronite blender do dna tegle, uključite ga i kad se donji sadržaj umuti tako da dobije svetložutu boju, polako dižite blender nagore, ali ne po sredini tegle nego malo sa strane, da ulje sklizne, pa tada blender veoma polako povlačite na gore. Bitno je da ne isključujete blender do kraja mućenja.

EKSTRA SAVET
– Da bi majonez uspeo, potrebno je da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi
– Važno je da mutite bez prekida jer ćete samo tako sve povezati u homogenu masu
– Ako se majonez ne umuti dobro, tvrdo skuvajte jedno jaje, odvojte žumance i propasirajte ga, pa u njega dodajte po kašiku neuspelog majoneza uz neprekidno mućenje mikserom na srednjoj brzini

http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/5003/Recepti-za-fantastican-majonez-i-pikantne-umake
Strah me čini jačim i boljim.
 

*

Van mreže elena86

  • ****
  • 4 388
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 129
  • Pol: Žensko
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #2 poslato: 20:02:45, 02.Nov.2013. »
Obozavam majonez  :)
Svaka zena je dama u drustvu pravog muskarca
 

*

Van mreže Miloš Mi.

  • *******
    Marketing menadzer
  • 5 205
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 193
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #3 poslato: 20:06:33, 02.Nov.2013. »
Jede mi se ruska salata  ;D
Strah me čini jačim i boljim.
 

*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
  • Pol: Žensko
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #4 poslato: 21:12:16, 02.Nov.2013. »
Jao...sto god ga nisam jela.Pojma nisam imala da sadrzi ziva jaja
 

*

Van mreže elena86

  • ****
  • 4 388
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 129
  • Pol: Žensko
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #5 poslato: 21:57:53, 02.Nov.2013. »
Jede mi se ruska salata  ;D
I meni  ;D
Svaka zena je dama u drustvu pravog muskarca
 


*

Van mreže dvostruka djevica

  • ***
  • 848
  • 44
  • Pol: Žensko
  • I reč je dodir.. ako znaš..
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #6 poslato: 00:32:40, 03.Nov.2013. »
Citat
Jede mi se ruska salata  ;D

I meni sad kad pomenu  ;D  :)
 

*

Van mreže Miloš Mi.

  • *******
    Marketing menadzer
  • 5 205
  • Zahvaljeno: 41 puta
  • 193
  • Pol: Muško
  • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #7 poslato: 11:26:42, 03.Nov.2013. »
Jao...sto god ga nisam jela.Pojma nisam imala da sadrzi ziva jaja

Jaja su zdrava nego ono sto se dodaje od aditiva nije  (mah:mah)
Strah me čini jačim i boljim.
 

*

Van mreže pallmall

  • ***
  • 1 536
  • 22
  • Pol: Muško
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #8 poslato: 12:05:02, 21.Jul.2014. »
Obožavam majonez a i rusku salatu njam njam njam...'Ajde Atomski da nam spremiš jednu.. ;D
 

*

Van mreže elena86

  • ****
  • 4 388
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 129
  • Pol: Žensko
Odg: Sve o majonezu
« Odgovor #9 poslato: 20:40:58, 22.Jul.2014. »
Jaja su zdrava nego ono sto se dodaje od aditiva nije  (mah:mah)
Mnogo toga sto unosimo u organizam nije zdravo,pocevsi od onog za sta mislimo da jeste kada kupimo,voce i povrce,a to je sve prskano svim i svacim,pa mislimdaa ni od malo majoneza po nekad ne moze nista da mi fali  :flowers:
Obožavam majonez a i rusku salatu njam njam njam...'Ajde Atomski da nam spremiš jednu.. ;D
Ne verujem da on zna da sprema rusku salatu,ali zato ja znam odlicno   ;D
Svaka zena je dama u drustvu pravog muskarca
 


Stranice: 1 2 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000