Cukljevi na nogama

  • Odgovora: 0
*

Van mreže elenica

  • *****
    Počasni član
  • 4 093
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 52
  • Pol: Žensko
Cukljevi na nogama
« poslato: 20:47:27, 28.Feb.2012. »
Ima li neko ovaj problem i kako se bori (operativno, neoperativno) sa njim?

Čukljevi


Čukljevi
se slobodno mogu smatrati bolešću savremenog doba a njihova sve učestalija pojava, posledica je najčešće "robovanja" modi uskih cipela sa visokim petama. Taj teret podnose žene, mada, mora se priznati i muškarci muku muče sa čukljevima. Uzrok njihovoh problema je druge prirode.Nema starosne dobi koja bi bila vezana za ovu bolest, od nje podjednako pate i mladi i stari.
Uzroci nastanka čukljeva
Uzroci su brojni. Na prvom mestu, kao vodeći uzrok nastanka ovog deformiteta, postavlja se neadekvatna obuća. Hallux cukljevi1valgus (HV) se po pravilu javlja 17 puta češće kod osoba koje nose obuću nego li kod onih koji hodaju bosi.Drugi, čest, uzrok pojave HV-a je i hereditet (nasleđe).Na nastanak HV-a utiču i brojna sistemska oboljenja u organizmu. Posebno je izražena pojava HV-a gde je dijagnostikovan reumatoidni artritis i ona je tada udružena i sa deformitetima drugih prstiju stopala (II, III,IV i V prsta) odnosno sa deformitetom metatarzofalangealnih zglobova ostali prstiju.Giht takođe, može biti uzrok nastanka ovog deformiteta
Lečenje
Generalno gledano lečenje HV-a se može podeliti u dve velike grupe:neoperativno lečenje, operativno (hirurško) lečenje.
Neoperativno lečenje obuhvata širok spektar postupaka koji imaju za cilj prevenciju rizičnih grupa, umanjenje subjektivnih cukljevia i tegoba, usporavanje napredovanja deformiteta kao i pravovremeno i adekvatno upoznavanje pacijenta sa prirodom oboljenja.Po pravilu prvi korak u lečenju HV-a je promena obuće, uz savet da se izbegava obuća sa uskim prednjim delom i visokom petom. Savetuje se nošenje komotne obuće (to je najčešće jedan broj veći od onog broja cipele koji pacijent nosi), sa širokim prednjim delom i to obuća od mekane kože, na vezivanje.
Operativno lečenje se planira i sprovodi samo u onim slučajevima kada postoji visoka motivisanost pacijenta za hirurškim rešenjem problema. Obično je jak bol glavni pokretač ovakve odluke. Pored bola, nekada je pacijent motivisan da se podvrgne hirurškom zahvatu iz kozmetskih, čisto estetskih razloga, naročito kada se radi o pacijentima ženskog pola. Činjenica je da krajnji rezultat operativnog lečenja zavisi od stepena deformiteta i to se pacijentima mora objasniti pre operacije. Od velikog je značaja i sagledavanje sveukupnog opšteg stanja pacijenta, i procena postojanja opasnosti od mogućih perioperativnih komplikacija (rizik od infekcije, tromboembolijskih komplikacija)  koje mogu biti fatalne za pacijenta.

izvor i ceo text
http://www.stetoskop.info/Cukljevi-Hallux-valgus-1360-s1-content.htm
Hvala zivotu, zaobisla me je po ovom pitanju genetika inace sam imala predispozicije zbog mame koja ih ima.Njoj je vecito najveca muka izbor obuce
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000