Tuning racunara - sredjivanje racunara

• Odgovora: 44
Stranice: 1 2 3 ... 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Blade

• **
  • 306
  • 0
  • Pol: Muško
Tuning racunara - sredjivanje racunara
« poslato: 18:47:21, 17.Jan.2009. »
Sporo vam se dize operativni sistem, cesto glavi i sporo otvara foldere i fajlove... Vreme je za sredjivanje!

Prvi korak
Obrisite nepotrebne programe

Skinuli ste program, jednom ga iskoristili i videli da vam ne odgovara... Mrzelo vas je da ga deinstalirate odmah, i do sada niste... Pravo je vreme. Dobicete vise prostora na hard disku, a samim tim i bolji rad Windows-a.

Trik: Nemojte koristiti Windows-ov Add/ Remove alat, vec neki kvalitetan Uninstal alat koji ce ocistiti i ostetke program i u registru. Preporuke: RevoUninstaller, YourUninstaller, TotalUninstaller isl.

Drugi korak
Izbrisite privremene fajlove

Windows pravi privremene fajlove ( koje po pravilu ne obrise kada ih iskoristi), sto dodatno zatrpava vas OS. Alat koji poseduje svaki OS ( od 98-ice na ovamo) je Disk Cleanup Wizard, i on ce uraditi ovaj posao za vas. Pustite ga da radi, dok vi pijete kafu.

Treci korak
Ocistite registry bazu

Gomilanje "smeca" u registru znatno usporava rad OS-a ( sto cete kasnije i primetiti). Brisanjem nepotrebnih fajlova iz registra znatno cete ubrzati vasu masinu. Koristite neke od sledecih programa: RegCure ili Registry Mechanic.

Cetvrti korak
Pogasite programe koji se pali sa OS-om

Imate nepotrebno upaljene programe, koji strasno usporavaju rad racunara. Idite na Start > Run > kucajte msconfig > Enter > Startup tab ; i tu odstiklirajte programe koji se pale sami, a ne trebaju vam. Antivirusni program obavezno ostavite da radi!

Peti korak
Ocistite racunar od virusa

O virusima smo vec pricali ( ovde, tako da sada necu pricati o tome. Skenirajte vas racunar sa update-ovanim antivirus i antispyware programima, iz Safe Moda ( preporucljivo).

Gotovo! Restartujte racunar. Vidite li razliku?
« Najnovija izmena:: 19:55:01, 07.Feb.2009. * Charobnjak * »

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Pol: Žensko
  • Love_is_in_the_air
Odg: Sredjivanje racunara...
« Odgovor #1 poslato: 20:57:18, 21.Jan.2009. »
Zar nije prvi korak uklanjanje virusa?  :'(
Ljudi kažu da postoji mudrost glave i mudrost srca.     
Charles Dikens

*

Van mreže Blade

• **
  • 306
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 23:42:14, 21.Jan.2009. »
Prvi ili peti, svih 5 treba da uradite u cugu, tako da je efekat isti. :)

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Love_is_in_the_air
« Odgovor #3 poslato: 15:05:28, 24.Jan.2009. »
Dok ova cetiri uradim virus ima da poludi u racunaru :P
Charles Dikens

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #4 poslato: 19:08:49, 25.Jan.2009. »
Dok ova cetiri uradim virus ima da poludi u racunaru :P
Ako primetis da se nesto cudno desava i da posumnjas na virus, moras odmah da skeniras update-ovanim antivirusom. Takve stvari treba momentalno uraditi.

*

Van mreže talentovana

• **
  • 310
  • 1
  • Love_is_in_the_air
« Odgovor #5 poslato: 21:37:14, 25.Jan.2009. »
Znam, rekla sam bas zbog toga.
Charles Dikens

*

Van mreže Madafakin_Ja

• **
  • 271
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 18:16:06, 27.Jan.2009. »
jednostavno
kada ti se toliko zabaguje računar, uhvatiš i reinstaliraš sistem
a u međuvremenu sve fajlove ne skladištiš na sistemsku particiju i back-upuješ sve programe koje koristiš

i mila majka

antivirusi, prčkanje po redžistriju, brisanje i pisanje novih sistemskih fajlova može prviremeno da "oslobodi" sistem svojih muka, a isto tako može i da mu pogorša rad

tako daaa... nikakvi antivirusi, firewallovi
reinstalacija na 4 meseca i puna kapa
Ne postoje najbolji, već samo favoriti.

*

Van mreže Blade

• **
  • 306
  • 0
« Odgovor #7 poslato: 21:41:41, 27.Jan.2009. »
To je mozda tebi prihvatljivo... Godinu do dve moze da radi OS kao nov uz pravilno i redovno odrzavanje. Opet ko ne zna, radice svaka 4 meseca reinstalaciju.

*

Van mreže Madafakin_Ja

• **
  • 271
  • 0
« Odgovor #8 poslato: 04:08:19, 28.Jan.2009. »
pa svako ko ima dugogodišnje iskustvo rada na računaru, zna da je najpametnije ne čuvati ništa od bitnih dokumenata na sistemskom delu hard diska, pogotovu "game-eri"

OS može da traje i do 5 godina uz pravilno održavanje, zavistno od korisnika, njegovog znanja i iskustva o kompjuterima, ali nikako ne može da traje večno ako ima internet konekciju koja se koristi regularno.

ja već 3 godine nisam skoro uopšte imao potrebe da reinstaliram sistem(na ličnom računaru koji redovno koristim, sem za neke druge stvari kao što je update-ovanje drajvera za čipset i grafičku karticu [iz ličnog iskustva sa mojim računarom, znam da mi bolje radi kompjuer kada na svež sistem instaliram updateovane drajvere]), a na tzv "test računaru" testiram određene programe koji mi menjaju sistemske fajlove, i kada me mrzi da se bakćem sa time, reinstaliram ceo sistem, a i samim tim imam priliku da testiram druge verzije OS-ova

Jer razvojom skripti i protokola, se poboljšavaju verzije operativnog sistema
a i inače testiram verzije os-ova(uglavnom xp i linuks), kako bih preneo drugima svoje utiske i zapažanja, da oni ne bi to morali da rade

za te tri godine sam instalirao gomile fajervalova, antivirusa, anti spajvera, advera itd
ali na ličnom računaru ne instaliram nijedan, nemam potrebe

e sad prosečnom korisniku bi sve to podrazumevalo da se nađe na kompjuteru, i to najpoželjnije na srpskom jeziku
Ne postoje najbolji, već samo favoriti.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #9 poslato: 15:18:48, 28.Jan.2009. »

antivirusi, prčkanje po redžistriju, brisanje i pisanje novih sistemskih fajlova može prviremeno da "oslobodi" sistem svojih muka, a isto tako može i da mu pogorša rad
Delimicno si u pravu, ako se mnogo zapusti racunar i nema sto se kaze "osnovne higijene" na njemu reinstalacija je mozda najlakse resenje.

Godinu do dve moze da radi OS kao nov uz pravilno i redovno odrzavanje.
Ipak mislim da to zavisi od korisnika, onaj ko jednom u mesec dana sedne za racunar mozda ce mu OS trajati i 5 godina a nama koji svakodnevno koristimo racunar, godinu dana je uspeh...

Za sredjen racunar prvenstveno je bitna preventiva. Da se ne ubacuje svasta, svuda klikce ali i da se prati rad sistema...

Stranice: 1 2 3 ... 5 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000